De fleste har vært i en Fretex-butikk, og de fleste er like. Langs en vegg står et assortert utvalg kjøkkeninnredning i forskjellige former og farger. Langs en annen er det bøker fra alle tiår og i alle sjangre.

– En travel og variert dag inneholder alt fra å returnere og hente inn varer, til å jobbe med utstillingene i og utenfor butikken, sier Joakim Leistad og pakker dvd-er som skal i retur i en pappeske.

Så langt virker Fretex som en hvilken som helst bruktbutikk. Men de som jobber her er ikke vanlige arbeidstakere. De er enten frivillige eller personer som av forskjellige årsaker trenger hjelp til å komme seg inn i arbeidsmarkedet.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Attføring

– Butikkene og innsamlingen av brukte klær og varer vet de fleste om, men det virker ikke som om så mange er klar over at vi også driver med attføring, sier Ann Elin Øvergård, sektorleder for jobb og oppfølging i Fretex Midt-Norge.

Selskapet omsatte i 2014 for 38 millioner kroner i 2014 og endte året med et driftsresultat på 2,85 millioner.

En av de Fretex samarbeider med er Nav, og det var gjennom dem Leistad endte opp som butikkmedarbeider i Fretex-butikken på Møllenberg.

– Jeg havnet i Nav-systemet ettersom jeg har Aspergers syndrom, noe som gjør at jeg sliter med ordinært arbeid. I løpet av flere år har jeg vært innom flere forskjellige arbeidsplasser, men det har ikke alltid vært like godt tilrettelagt, sier han.

Ut i jobb

I kontrakten med Nav ligger det som et mål at de som er inne i Fretex skal raskest mulig videre og ut i ordinær jobb eller ekstern arbeidspraksis. I utgangspunktet skal en ikke jobbe for Fretex i mer enn 12 måneder. Leistad har vært der i tre.

– Målet mitt er å komme meg videre ut i ordinært arbeid med støtte fra Fretex-systemet. For meg er dette et springbrett, og det er veldig viktig for meg både med tanke på arbeidserfaringen og også det at jeg får prøvd meg i en jobb som er mer sosial enn mye av det jeg har gjort før.

– Det å få bistå folk med å komme i jobb er en del av samfunnsoppdraget vårt, utdyper Øvergård.

– Hvem som helst kan havne utenfor arbeidslivet av forskjellige årsaker, det være seg for eksempel sykdom eller oppsigelser. I tillegg arrangerer vi også kurs for personer som aldri har vært i yrkesaktive av forskjellige årsaker.

Hun trekker frem to eksempler på personer som fikk hjelp i Trondheim i fjor. Den ene kom rett fra videreutdanning og visste ikke helt hva hun ville videre. Den andre ønsket å skifte bransje. Begge fikk hjelp gjennom et karriereveiledningsprogram.

Givende

Butikksjefen ved Fretex Møllenberg, Vigdis Pallin, forteller at alle de fem som er inne i intern praksis hos dem nå ser etter muligheten for ekstern praksis.

– Vi prøver å linke oss opp mot det ordinære arbeidslivet så godt vi kan, slik at de som er her er best mulig rustet. I tillegg er det viktig for oss at alle er likestilte, og føler at de er en del av butikken. Det er ikke min butikk, men vår, sier hun.

– Det er en givende prosess å være med på. Jeg ser dem jobbe tett sammen i krevende situasjoner. Det å se dem bli motiverte av hverandre, og å se den mestringsfølelsen de får, er veldig sterkt.

Stiller krav

Oppdragene fra Nav får de på lik linje med andre tilbydere av attføringstjenester. De legger inn anbud, og om de vinner får de en bestilling med målkrav.

– Nav stiller krav til oss og følger dem opp. Det er snakk om offentlige penger som brukes på dette, og de må brukes rett, så det er på sin plass, sier Øvergård.

Regnskapet for 2015 er foreløpig ikke klart, men i 2014 utgjorde salg av tjenester fra Fretex til det offentlige i overkant av 185 millioner kroner nasjonalt. I region Midt-Norge kjøpte det offentlige tjenester for drøyt 21 millioner fra Fretex.

– Også for 2015 ser det bra ut. Det har vært bra med oppdrag, men konkurransen er knallhard. Spesielt i Sør-Trøndelag.

Nye marked

Kombinasjonen av hard konkurranse og flere tjenester på anbud har ført til at Fretex nå ser seg om etter andre måter å tjene penger på.

– Vi prøver å lete etter andre markeder enn de vi har jobbet innen tidligere. Blant annet har vi et samarbeid med Inn (kommunens kvalifiseringssenter for innvandrere, journ.anm.), og vi har også søkt om midler fra Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk som skal brukes til å utvikle kurs for næringslivet i basiskunnskap i arbeidslivet.

Sektorleder for jobb og oppfølging i Fretex Midt-Norge Ann Elin Øvergård(t.v.) og butikksjef på Fretex Møllenberg Vigdis Pallin. Foto: Jens Petter Søraa