Landbruk er fortsatt Trøndelags største næring, slår forskere fast i en ny statusrapport over næringen.

- Dette har jeg prøvd å fortelle Rita (les Ottervik) i 20 år. Landbruket er svært viktig for Trøndelag og Trondheim, sier Tore Bjørkli, påtroppende landbruksdirektør i Trøndelag.

Les også: Nytt kraftfôr gir betydelig reduksjon i metanutslipp fra husdyr

Sysselsetter 18 549 personer

Samlet verdiskaping i Trøndelag var på 3,2 milliarder kroner i 2015. Sammenlignet med beregninger som ble gjort i 2010, har verdiskapingen økt med rundt 16 prosent. Fordeler man dette på de to gamle fylkene var verdiskapingen i jordbruket i Nord-Trøndelag beregnet til 1,9 milliarder, mens for Sør-Trøndelags del var verdiskapingen på 1,3 milliarder.

Levanger (335 mill.), Steinkjer (311 mill.) og Verdal (174 mill.) var kommunene i Trøndelag med høyest verdiskaping i 2015. Høyest verdiskaping i sørfylket hadde Midtre Gauldal (122 mill.), Oppdal (112 mill.) og Melhus (110 mill.).

- Når vi summerer opp betydningen for annet næringsliv i Trøndelag, finner vi at trøndersk landbruk gir grunnlag for minst 18 549 sysselsatte med hovedinntekt i landbruk eller relaterte næringer. Dette utgjør 8,3 prosent av samlet sysselsetting i Trøndelag, sier forskningsleder Roald Sand.

Viktigere enn havbruk

Utredningen slår fast at det er flest landbruksrelaterte arbeidsplasser i Trondheim, mens den relative betydningen er størst i Midtre Gauldal og kommuner med lavt innbyggertall som Namdalseid og Leka.

Utredningen viser også at landbruket betyr mye mer enn havbruksnæringen når det gjelder sysselsetting.

- Landbruket er langt større enn havbruksnæringen når det gjelder sysselsetting, men jeg vil ikke sette disse to opp mot hverandre. Vi må heller se de to næringene i en sammenheng, og da ser vi at Trøndelag er størst i landet på matproduksjon. Vi har beholdt vår andel av landets matproduksjon, samtidig som vi har foretatt en voldsom omstrukturering i melkeproduksjonen, som er ryggraden i trøndersk landbruk, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli.

Les også: Her høster man 7000 kilo økologisk gulrot på målet

Større enn forventet

Forskningsleder Roald Sand sier økningen i verdiskapingen innen trøndersk landbruk har vært mye større enn forventet de siste årene.

- Det har selvsagt vært større vekst innenfor oppdrett, men spesielt på sysselsettingssiden vil landbruket fortsatt være en betydelig og tung bidragsyter i årene fremover, sier han.

Fylkesråd for regional utvikling, Terje Sørvik, mener utredningen viser at landbruk er vel så viktig som havbruksnæringen.

- De er greit å få tallmaterialet frem. Det gir oss fenomenale muligheter, og viser at landbruket vil ha en betydelig rolle i bioøkonomien. Det er de naturbaserte næringene som skal være med å løfte Trøndelag fremover.

Sauehold utradert

Styreleder Borgny Kjølstad Grande i Nord-Trøndelag Bondelag mener at landbruksutviklingen vil ha mye å si for hvordan Trøndelag som helhet vil utvikle seg fremover.

- Utredningen viser hvor mye vi betyr. Men tallene gir oss også noe å tenke på. Indre Namdal har nesten ikke verdiskaping på sauehold. Det sier litt om hva rovdyrpolitikken betyr for oss

Borgny Kjølstad Grande mener i likhet med Bjørkli at Trondheim har store fordeler av Landbruket.

- Jeg tenker at Trondheim bør ha veldig stor omsorg for at landbruket faktisk utvikler seg, og at vi klarer å ha et sterkt landbruk.

Les også: Ku-lesing skal gi mer melk i tanken

Hagebruk større enn svin

Det er også flere overraskelser i utredningen. Blant annet viser den at hagebruk (grønnsaker, frukt, bær og blomster) omsetter for mer penger enn svin, korn og potet i Trøndelag.

Utredningen «Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk» er gjennomført på oppdrag fra de to fylkeskommunene i Trøndelag, og er gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Trøndelag Forskning og Utvikling AS.

- Hvordan trøndersk landbruksrelatert virksomhet utvikler seg fremover avhenger av en rekke forhold som arealforvaltning, landbrukspolitikk og innovasjon og fornyelse i næringene. Fellesnevneren for det regionen kan fokusere på selv er økt kunnskap om hvordan øke verdiskapingen ved å få mer ut av ressursene man har i Trøndelag, heter det i utredningen.

Fylkesråd for regional utvikling, Terje Sørvik, mener det er de naturbaserte næringene som skal være med å løfte Trøndelag fremover. Foto: Leif Arne Holme
Bondelagsleder Borgny Kjølstad Grande mener utviklingen i landbruket har mye å si for hvordan Trøndelag vil utvikle seg i årene fremover. - Det er gret å få tallene på bordet, sier hun. Foto: Leif Arne Holme