Tone Hansen (45), som er leder ved Henie Onstad Kunstsenter, blir ny leder i Kulturrådet. Hun ble utnevnt i statsråd fredag.

Kulturrådet er en mektig aktør i norsk kulturliv, og forvalter i 2015 766 millioner kroner, skriver Aftenposten.

Tone Hansen er fra Klæbu i Sør-Trøndelag og er utdannet ved Statens Kunstakademi.

- Kulturrådet står sentralt i norsk kulturliv. Med Tone Hansen som leder løfter vi det visuelle feltet. Hun har vist seg som en sterk leder som kan ta rådet gjennom de endringsprosesser de nå står overfor. Samlet har det nye rådet bred kompetanse fordelt på ulike kunstfelt. Det er også balansert med hensyn til kjønn og geografi, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland om den nye lederen for Kulturrådet.

Kulturrådet har i siste regjeringsperiode fått mer makt, et eksempel på det er at festivalstøtten er i sin helhet er flyttet hit.

Hele rådet er byttet ut

De øvrige fire nye medlemmene i kulturrådet blir:

  • Martin Eia-Revheim, Blå-gründer, tidligere sjef for Kringkastingsorkesteret og styreleder ved Oslo-Filharmonien,

  • Maria Utsi, sjef for Festspillene i Nord-Norge

  • Torbjørn Gabrielsen, sjef ved Stamsund teaterfestival

  • Jorunn Veiteberg, kunsthistoriker, kurator og professor ved Kunsthøgskolen i Bergen

De fem medlemmene som skiftes ut er Arnfinn Bjerkestrand, Marianne Olsen, Iren Reppen, Asta Busingye Lydersen og rådets leder Yngve Slettholm.

Slettholm og Reppen kunne blitt gjenvalgt til fire nye år fredag, men blir altså vraket av Kulturdepartementet.

Overraskende å bytte ut alle

I sommer uttalte nylig avgåtte kulturminister Thorhild Widvey til Dagsavisen at det ville overraske henne dersom alle de fem medlemmene ble skiftet ut og ingen gjenvalgt. Årsaken til dette er lovforslaget levert til Stortinget før sommeren om å oppnevne en valgkomité som skal innstille hvem de nye medlemmene skal være. Oppnevningen blir dermed mindre politisk styrt, i tråd med armlengdes avstand-prinsippet til Kulturrådet.

Alfred Fidjestøl, forfatter av boken «Eit eige rom» om Kulturrådets femti år lange historie, er selv overrasket over avgjørelsen om å skifte alle medlemmene før lovforslaget er gått igjennom.

– Siden Stortinget ikke har rukket å vedta loven enda, forventet de fleste at Regjeringen vil gjøre en vri og gi hele rådet en automatisk forlengelse, slik at loven kunne tre i kraft før nyvalg. Det overrasker meg at de nå heller oppnevner rådsmedlemmer jamfør en gammel lov som de egentlig er imot, istedenfor å ta seg tid til å vente på egen reform, sier Fidjestøl.

Bør kjempe mot politisk press

Han tror det viktigste for det nye Kulturrådet fremover blir å fastslå retten til å forvalte egne penger.

– Det er parodisk at Stortinget har valgt å ignorere kulturrådsloven under begge de to første budsjetthøstene etter at den kom på plass i 2013. Det er viktig at de nye medlemmene kjemper mot det politiske presset som står overfor rådet for tiden, sier han.

– Hva betyr det for rådet at Slettholm må gå?

– Det kommer an på hvem de utnevner. Mye er uvisst fremover, selv om Kulturrådet lenge har skreket etter kontinuitet. Det blir spennende eå se hva tanken med ny leder blir.