Professor Fredrik Shetelig har ansvaret for rapportene om lokalisering av campus og kvaliteter som har vært ute til høring. Samtidig er han øverste sjef for Fakultet for arkitektur og billedkunst. Men hans eget fakultet er ikke nådig mot sjefens arbeid.

Høringsnotatet mangler ideer om NTNUs potensial for integrering med byen, mener arkitekter. «Gjennom en kvalitativ vurdering og vekting legges det frem en begrunnelse for et forslag som kan virke forutbestemt», heter det i den krasse høringsuttalelsen.

- Innadvendt campus

Uttalelsen mener campusgruppens tre alternative lokaliseringsløsninger har et for snevert utgangspunkt. Alternativene fremstår som innadvendte, i stedet for byintegrerte løsninger, mener fagfolk ved fakultetet.

Politikerne ber NTNU lage strategi for tilstedeværelse i sentrum

I stedet for campusgruppens anbefaling om et konsentrert campus i området Gløshaugen, Elgeseter og Øya, tas det til orde for at NTNUs lokaliteter på Kalvskinnet, Gløshaugen, Øya, Elgeseter og Sorgenfri/Valgrinda bindes nærmere sammen av nye bygg.

- Elgeseter gate uegnet

I arkitektmiljøet er man omisfornøyd med at campusgruppen ikke har problematisert Elgeseter gate nok. Med all trafikken er gata «uegnet som ryggrad» i den foreslåtte campusløsningen, heter det i uttalelsen.

Høyskoleparken kan bli Elgeseters Nidarø

Campusgruppen får kritikk for ikke å ha undersøkt alternative transportløsninger mellom Kalvskinnet og Gløshaugen. Videre mener fakultetet at gruppen har hoppet over potensialet i leie av lokaler i byen. Slike lokaler er allerede bygd, de er bynære og binder ikke opp universitetet med en diger bygningsmasse, påpekes det.

- For snevert

Campusrapporten får tyn for at de «kvantitative analyser» bygger på forutsetninger som ikke nødvendigvis er holdbare. Vurderingen av mulighetene for samhandling mellom campus og bygninger i byen er kritikkverdig, sies det.

Fakultetet mener også at campusgruppen har tenkt for snevert på Sintef og andre når den mener at den nordlige campusalternativet med Kalvskinnet scorer dårlig på nærhet til innovasjonsmiljøer. Aktører som WorkWork, NTNU Accel og Digs er lokalisert i sentrum. Høringsuttalelsen sier det vil være mer tilgjengelige arealer for etablering av innovasjonsmiljøer både i Midtbyen og i østre del av havna, enn i Elgeseter gate.

Advarer mot nedbygging av parken

Høringsuttalelsen stiller spørsmål ved om utbygging i Høyskoleparken og vestover til Teknobyen er like byintegrert som Kalvskinnet, slik de mener campusgruppen ser det. «Å bygge ned en av byens fineste parker vil kunne svekke NTNU som ansvarsfull aktør i fremtidsrettet byutvikling», står det i uttalelsen.

Høringsuttalelsen avslutter med å støtte campusgruppens anbefaling om en overordnet idé- og arkitektkonkurranse og en jury på øverste faglige nivå. Men arkitektfakultetet mener campusgruppens anbefalinger bare bør være bakgrunnsinformasjon, og ikke må låse det geografiske området for konkurransen.

Shetelig tolker det ikke som mistillit

Dekan Fredrik Shetelig mener høringsinnspillene fra hans eget fagmiljø ikke er uttrykk for mistillit til ham.

- Det er viktig å ha god takhøyde for kritikk i en så kompleks sak. Innspillene kommer reiser problemstillinger som må undersøkes nærmere, eller kommuniseres bedre. Det er god kritikk av enkelte elementer i analysen, og om at alle eksisterende campusområder bør sees i sammenheng.

- Du har ledet det faglige arbeidet, hvordan skal det tolkes når fagmiljøet mener det virker som campusgruppens konklusjon var forutbestemt?

- Det er ikke riktig at anbefalingen var forutbestemt. En kritisk leser vil kunne se det slik, men det stemmer ikke. En periode så vi Kalvskinnet som et bedre alternativ enn Elgeseter.

- Grei kritikk

Shetelig ser på de andre innvendingene fra fakultetet som grei kritikk. Han mener campusgruppen ikke har undervurdert trafikkbelastningen i Elgeseter gate.

- Jeg er enig i at den ikke er noen god urban ryggrad med trafikkbildet i dag, men på sikt vil mobilitet løses på andre måter enn med privatbilisme og gaten vil endre seg og bli en urban ryggrad.

Han viser til at leie lokaler ikke vært innenfor campusprosjekts mandat å vurdere. Og når det gjelder avstander og transportløsninger, sier Shetelig at de har vurdert sykling og gåing, fordi nærhet er et overordnet mål.

Viktig om Høyskoleparken

Når det gjelder Høyskoleparken, mener dekanen at arkitektmiljøet peker på en viktig problemstilling.

- I hvilken grad parken skal utnyttes er verdt å undersøke fremover. De inngrepene vi foreslår er for å knytte Gløshaugen sammen med bydelen Elgeseter.

Høringsuttalelsen er undertegnet av dekan Fredrik Shetelig. Det understrekes at han har vært nøytral i høringsprosessen.

- I og med at jeg har hatt ansvaret for utvikling rapportene har det vært viktig for meg å videreformidle fagpersonenes innspill ufiltrert i høringsuttalelsen, forklarer Fredrik Shetelig.

Professor Aksel Tjora har gått i bresjen for å flytte Dragvoll-miljøene til Kalvskinnet.