Det blev i går utstedt følgende offisielle meddelelse: H.K.H. KRONPRINSESSEN fødte i dag, søndag 21.februar kl.12.45 en velskapt sønn. Fødselen forløp normalt. – Så vel kronprinsessen som den lille gutt befinner sig helt vel.

Skaugum, 21.februar 1937.

Anton Sunde, Hans L. C. Huitfeldt.

Statsråd holdes på slottet i dag mandag kl.9.30 i anledning av prinsens fødsel.

Da Trondheim fikk budskapet.

Ikke mange minutter efter at den gledelige begivenhet var skjedd i kongefamilien, blev budskapet telegrafert utover Norge, og da man i Trondheim fikk erfare nyheten gjennem opslag i avisenes vinduer og litt senere gjennem radio, gikk det som en løpeild utover byen.

Snart flaggedes det fra mange hus, og folk gratulerte hverandre på gaten. På Lademoen fortelles det at kvinnene løp fra hus til hus for å fortelle hverandre hvad som var skjedd: En velskapt gutt, mor og sønn befinner sig vel. Også pr. telefon meddelte man hverandre hvad som hadde hendt, alt var idel glede og begeistring over søndagsbarnet på Skaugum.

Også utfartsfolket, alle de mange som benyttet gårsdagen til skiturer i Bymarka fik hurtig beskjed – nyheten spredte sig fra Skistua, Fjeldsæter og Lian utover i alle løiper.

Nu ventet man salutt fra Kristiansten, den offisielle bekreftelse på budskapet. Men festningens kanoner var tause, om mange tenkte: Kanskje ennu ikke? Redaksjonens telefoner kimte uten stans, man glemte å spørre om Wangbergs og Stiepls tider på skøitebanen, for en gangs skyld blev sporten stilt i skyggen, - er det sant at vi har fått en prins? Men hvorfor skyter man ikke fra festningen? Redaksjonsvaktene kunde bare bekrefte nyheten og meddele at salutten vilde komme senere. Det var jo søndag, offisiell beskjed var ennu ikke innløpet, prinsen var født 3 kvarter efter klokken 12, - og det smeller nok…

Stortinget får i dag beskjed om navnet

I grunnlovens paragraf 6 heter det: «Arvefølgen er lineal og agnatisk, saaldes at kun i lovligt Ægteskab født Mand af Mand kan arve, og at den nærmere Linje gaar foran den fjernere og den ældre i Linjen foran den yngre.

Blant Arveberettigede regnes ogsaa den Ufødte, der strax indtager sit tilbørlige Sted i Arvelinjen, naar han efter Faderens Død fødes til Verden.

Naar en til Norges krone Arvebrettiget Prins fødes, skal hans Navn og Fødselstid tilkendegives førstholdende Storthing og antegnes i dets Protokol.»

Nyheten blev meddelt under «velkomsten» i Håndverkeren.

Det falt sig slik at den gledelige nyhet kunde meddeles i går middag under Trondhjems Håndverks- og Industriforenings høitidelighet ved overrekkelsen av håndverksbrev til de nye svenner og mestre på foreningens 90-årige stiftelsesdag. Man var samlet i klubblokalene og midt under den høitidelige «Velkomst» var det at nyheten slo ned.

Foreningens nye formann, boktrykker Holme Nancke hadde holdt en tale for damene og utbragt en skål, og bifallet efter skålen hadde ennu ikke lagt sig, da foreningens avtredende formann, ingeniør Brænne tok oppstilling i døren og meddelte:

For første gang på nærmere 600 år er det i Norge født en prins, idet kronprinsesse Märtha klokken 12.45 nedkom med en sønn.

Det fulgte et øieblikks dyp stillhet, og så brøt bifallet løs. Prinsens skål blev drukket under stor begeistrng, og orkesteret stemte i med Kongesangen som blev sunget under stor tilslutning.

Bønn for Kongehus, land og den nyfødte.

Under Indremisjonskretsens fest i Salem igåraftes oplyste sekretær Sæter at det var født en prins. Forsamlingen reiste sig straks og sang «Gus signe vårt dyre fedraland».

Sekretær Sæter holdt derpå en varm og inderlig bønn for kongehuset, landet og den nyfødte.

Artig idé: Felles dåpsgave fra alle som heter Harald. Faksimile fra Adresseavisen 23. februar.

Flaggdag og salutt i dag.

21 skudd fra Kristiansten kl.12

Konge har bestemt at det i dag skal være flaggdag og saluttdag. Klokken 12 fyres det av 21 skudd fra Kristiansten, og alle vet hvad det gjelder. Når salutten ikke gikk i går, har det sin simple grunn i at prinsen så dagens lys først 3 kvarter efter klokken 12, som er salutt-klokkeslett.

At det bare avfyres 21 skudd skyldes en forholdsvis ny forordning, tidligere skulle 42 skudd betegne ankomsten av en prins til denne verden.

I forbindelse med saluttspørsmålet kan det være av interesse å gjengi instruksene som kommandanten på Akershus fikk den gang, da vår nye prins’s mor, kronprinsesse Märtha var ventendes og skulde hilses med salutt.

Instruksen lød lik: En prins – 42 skud, en prinsesse -21, to prinser – 84, osv. Som man ser var det av forbehold tatt alt som med rimelighet kan forlenges.

Norge kan ikke regjeres av en kvinne. Adresseavisen 22.februar 1937.

Trondheimsbarn hilser prinsen!

Alma Christensen avbrøt sitt barneball i Studentersamfundet igåreftermiddag for å fortelle barna, som stod oppstilt på scenen efter balletten, at Norge hadde fått en liten prins. Det lød et umiddelbart og jublende hurra fra de hundrer av barn på scenen og rundt i rotunden. Stemningen fra de små smittet over på de voksne – og alle, stort og småt, reiste sig og stemte i et klingende hurra. Musikken satte inn med «Ja, vi elsker», som lød rørende begeistret fra de små og beveget e voksne. – Kanskje blev det blandt barna i Norge Tronhjems-barna som smalet kom til å sende vår prins av Norge det første velkommen!

Adresseavisen 23.02.1937:

Og navnet blir...Harald! Faksimile fra Adresseavisen 23. februar.

Statsministeren gav stortinget beskjed om prinsefødselen og om at han skulde hete Harald. Dette siste var det eneste overraskende i statsministerens meddelelse, for alla hadde trodd at prinsen skulle hete Håkon.

Imidlertid aksepterte alle med den største tilfredshet navnet Harald – et vitnesbyrd om at Hans Majestet Kongen vil basere dynastiet på det bredeste mulige grunnlag i Norges historie.

Adresseavisen 31.03.1937

Det første billede av arveprins Harald

Som i dag blir døpt i Slottskapellet

Det første bildet av arveprinsen. Faksimile fra Adresseavisen 31. mars 1937.

Ovenstående har vi rett til å betegne som et ganske bemekelsesverdig billede. Det er det første fotografi tatt av arveprins Harald, den første prins født i Norge på 567 år!

Billedet er tatt av Sjöwall, Oslo, og han har også fått med de to søte prinsessene, Ragnhild og Astrid. En fortryllende søskenidyll, ikke sant?

Hvem er det så arveprinsen ligner, faren eller moren? Vi synes å kjenne igjen Kronprins Olavs trekk, mens fotografiet tyder på at den lille prinsen har Kronprinsessens øine. Men tiden kan forandre så meget.

I dag foregår arveprins Haralds dåp i Slottskapellet i Oslo i forholdsvis enkle former. Biskop Lunde foretar dåpshandlingen.