– Dette gir grunn til dyp bekymring. Prosjektet er fortsatt ute av kontroll, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

«Oppussingen» til 70 millioner kroner har nå passert en kostnadsramme på 2,3 milliarder kroner.

Etter onsdagens krisemøte mellom presidentskapet, de parlamentariske lederne og finanskomiteen er Arnstad dypt bekymret.

For to år siden foreslo nettopp Arnstad at Statsbygg skulle overta det hurtig voksende «rehabiliteringsprosjektet» på Stortinget.

-  Nå er det for sent. De fatale beslutningene er tatt, prosjektet har gått for langt og lagt opp til at all risiko hviler på Stortinget selv. Dette kan bli meget dyrt. Jeg er redd vi ikke har sett de siste overskridelsene, sier Arnstad til Adresseavisen.

Frps Sivert Bjørnstad sitter i finanskomiteen. Han deler langt på vei Arnstads vurderinger – og frykten for nye overskridelser

- Med historikken i dette prosjektet i bakhodet, så kan man dessverre ikke avskrive det nå, sier Bjørnstad.

Blir sittende

For Stortingspresident Olemic Thommesen (H) var onsdagens krisemøte vurdert som et skjebnemøte.

Men den utskjelte stortingspresidenten blir sittende.

Da han møtte pressen nå i formiddag, ville Thommesen ikke kommentere om han følte han hadde tillit.

- Spørsmålet om tillit var ikke tema for møtet.  Hva som blir av voteringer om min person har jeg ikke lyst til å spekulere i, sa Thommessen.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) bakset seg gjennom møtet med tynnslitt tillit som følge av byggeskandalen på Stortinget.

Thommesen fastholder at "alle rutiner er fulgt".

– Vi har hatt en etablert kommandolinje. Det er direktøren som rapporterer til presidentskapet og vi har hatt entreprenøren til stede, og jeg mener vi har fulgt de rutinene man kan forvente, uttalte Thommessen under en pressekonferanse på Stortinget onsdag formiddag.

Arbeiderpartiet, Sp og KrF har krevd at stortingspresidenten stiller i stortingssalen og redegjør for prosjektet i sin fulle bredde.

Det har Thommesen nå sagt seg villig til å gjøre.

LES KOMMENTAR: Nå er det nok, Thommessen

Nøler med tillit

KrFs parlamentariske leder Knut Arild Hareide sier til Aftenposten at han ikke har fått svar på alle spørsmålene og at han avventer den redegjørelsen som Thommessen skal holde i plenum.

– Men kjernespørsmålet er om KrF har tillit til Thommessen?

– Dette er en svært alvorlig sak, hvor vi ikke har alle svar. Spørsmålet om tillit har ikke vært drøftet i KrFs gruppe, sier han.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum minner om at Senterpartiet som utgangspunkt ville han en annen stortingspresident enn Thommesen i høst.

- Denne saken - eller dagens møte - har ikke fått oss til å se annerledes på dette, sier Slagsvold Vedum til Adresseavisen.

Heller ikke Arbeiderpartiet ville gjenvelge Thommesen i høst. Aps finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener at dagens møte viser at presidentskapet har gjort lite eller ingenting for å skaffe seg opplysninger, de har bare ventet på rapporter.

Aasrud mener de som valgte Thommesen må svare på om han er styrket eller svekket som stortingspresident.

Hvem visste hva?

På møtet onsdag morgen fikk politikerne en gjennomgang av hva som har skjedd i de ulike stadiene frem til den siste byggesprekken på 500 millioner kroner som ble offentliggjort 15. februar.

Thommessen forsikret Stortinget så sent som 20. desember i fjor om at byggeprosjektet ikke så ut til å bli dyrere enn 1,8 mrd.

Men dagen før  - 19. desember  - hadde prosejektrådet møte og slått fast at det nye tallet var 2,3 milliarder.

Først 1. februar fikk presidentskapet informasjonen prosjektrådet satt på siden 19. desember.

Det gikk altså over en måned før informasjonen gikk fra direktørens kontor i den ene enden av Vandrehallen til presidentfløyen i den andre enden.

Varsler tiltak

Det har stormet kraftig rundt Thommessen de siste dagene, etter at det ble klart at utbyggingen blir ytterligere 500 millioner kroner dyrere. Da hadde allerede byggeprosjektet sprukket med 700 millioner kroner i fjor sommer.

Sent tirsdag kveld varslet Thommessen i en pressemelding tiltak over Stortingets eget budsjett for å dekke noen av ekstrakostnadene.

Ansettelsesstopp i Stortingets administrasjon, at alle nye bygge- og oppussingsprosjekt legges på is og en plan med sikte på betydelige administrative besparelser er blant tiltakene han skisserer.

– Jeg er enig med dem som mener at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett, sa den pressede stortingspresidenten.

LES KOMMENTAR: Nå er det nok, Thommessen

Tillit

Olemic Thommessen ble i fjor høst gjenvalgt som stortingspresident med knapt flertall. Byggesprekken var en viktig årsak til at mange partier mistet tilliten til ham.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg gikk i fjor vår ut med støtte til Thommessen. Overfor NTB slo hun denne uken fast at det nå er Stortingets ansvar å vurdere byggesaken.

Byggeprosjektet på Stortinget har vokst fra oppussing av et kontorbygg til totalrenovering pluss bygging av nytt postmottak og innkjøringstunnel. Kostnadene har økt fra 70 millioner kroner i 2011 til et anslag på 2,3 milliarder kroner i år.

Stort presseoppbud på Stortinget onsdag Foto: Simen Granviken