Den idylliserte troen på den ekstreme urbaniseringen har slått feil. Bor vi tettere, reiser vi mindre. Tror vi.

Vi skal bo tettere! Logisk på mange vis. Vi vet at vi mennesker gjør kloden varmere. Biltrafikken må ned. Bor vi tettere, reiser vi mindre. Tror vi. Fortetting har blitt tidens mantra. Men så lykkes vi ikke. Biltrafikken går ikke ned. Er medisinen feil? Og vi taper så mye på veien.

LES OGSÅ: Hvorfor er kreftpasienter de eneste som ikke får enerom?

Vi ser at de grønne verdiene trues i det historisk grønne vakre Trondheim. Vi ser det i de eldre boligområdene. Utbyggere med god hjelp av fortettingskåte politikere kjøper opp eiendommer med brukbare hus, river det som var og bygger nytt, tett og høyt. Det minner mistenkelig på «riverne» som på 80- og 90-tallet ville rive Bakklandet, Møllenberg og Ilsvika. Fornuften klarte å stoppe dem den gang. Vi må klare det nå og!

Opptatt av debatt? Les også: Vi som jobber natt risikerer å få flere alvorlige sykdommer, men vi er en glemt gruppe

Vi ser det overalt. Eplehageutbyggingen i de gamle bydelene. Av og til fornuftig, men så ofte med naturen som taperen. Beveger vi oss lenger inn mot sentrum ser vi denne kampen om arealene enda klarere. Håndballen stjeler Nidarø, universitetet sikler på Høyskoleparken, Gjærevolls park på Leuthenhaven blir mindre og mindre hver gang nye planer legges fram. På Rotvoll lurer begrepet Urbania oss til å tro at nedbygging av natur, tjener naturen. På Lade stiger 8–10 etasjes bygg opp i himmelen, under dekke av å bli en grønn bydel. Er det slik vi vil ha det?

Les også: Denne lille bekken kan bli Trondheims mest befolkede område

Og kanskje viktigst, vi trenger det grønne, selve livet. Vi ønsker alle at barna våre skal få oppleve en levende natur.

Mange løser lengselen etter natur med et dobbeltliv. Stærkasse som bolig igjennom uka, hytta i helga. Blir det mindre biltrafikk av det?

Vi er ikke en større by enn at vi må klare å beholde det grønne. Vi trenger ikke ese ut ukontrollert. Vi må ha en styrt bypolitikk der naturverdiene blir en premiss. Markaområdene må skjermes. Viltkorridorene ivaretas. Der vi bygger boliger, må naturen være nær og tilgjengelig. Vi vet at dersom boligblokkene blir høyere enn 3–4 etasjer kommer ikke barna seg ut uten voksen hjelp. La de mindre parkene få det grønne preget der vi kan se årstidene skifte, i stedet for betongparkene det være seg ved Rockheim eller på Solsiden. Lag parsellhager i blokkområdene på Saupstad, Kolstad og Kattem. Nidarøodden vil for alltid stå for Aps knefall for kapitalen, men noe av æra kan gjenreises ved å i kjempe gjennom Gjærevolls park på Leutenhaven.

Vi trenger en alternativ utbyggingspolitikk for den videre vekst. Kanskje byvekst ikke er et gode? Den idylliserte troen på den ekstreme urbaniseringen har slått feil. Sats på bydelene. La klæbyggen og ranheimsbyggen bli prioritert. La dem få sine behov dekket i bydelen sin. Det må være viktigere enn på død å liv å dra de inn til sentrum, eller et eller annet fremmedgjørende kjøpesenter.

La oss bevare Trondheim grønn!

Hør våre kommentatorer snakke om misnøye i Trøndelag, festivalsommer i Trondheim og sykkelbyens utfordringer

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten