Trondheim kommune skal gjøre sitt ytterste for at byen fortsatt kan kalles teknologihovedstaden. Målet er å doble antall ansatte i teknologisektoren innen ti år.

På torsdag i forrige uke stemte bystyret enstemmig ja til en egen innovasjons- og gründerstrategi for Trondheim kommune. Sammen med næringslivet, forskning- og utdanningsmiljøene og ikke minst gründerne selv skal kommunen gjøre sitt ytterste for at vi fortsatt skal kunne kalle oss teknologihovedstaden i årene som kommer. For det er slettes ingen selvfølgelighet. Vi er inne i en industriell revolusjon der teknologiene endrer seg raskere enn en Tesla akselerer, og der andre byer står i kø for å ta over ledertrøya i teknologisk innovasjon. Henger vi ikke med på den voldsomme omstillingen som skjer nå risikerer vi å miste mange arbeidsplasser istedenfor å skape nye.

Målet er at vi skal doble antall ansatte i teknologisektoren innen ti år. Et mål som først virket i overkant optimistisk da det ble lansert i fjor, men som i dag fremstår som helt nødvendig. Det er derfor et særdeles viktig signal at kommunen nå kommer sterkt på banen med en egen innovasjons- og gründerstrategi. Den viktigste jobben til kommunen blir å legge til rette for at veksten skal kunne skje samtidig som den gjødsler den frodige gründerjorda i Trondheim, med byutvikling, støtteordninger og ikke minst et innkjøpsbudsjett på over 3 milliarder kroner som virkemidler. Det har vært diskutert om kommunen bør bruke av kraftfondet til å investere i teknologiselskaper med vekstambisjoner. Selv om det er et stort behov for denne typen kapital i Trondheim er det ikke kommunens rolle å stille med risikokapital til noen få utvalgte selskaper. Selv har jeg snakket med over 50 gründere om hvordan kommunen best kan hjelpe, ingen av disse foreslo rene investeringer som virkemiddel.

Gründerne ville mye heller ha kommunen som sin første kunde, en krevende og kompetent første kunde. Om kommunen kunne øremerke en liten del av innkjøpsbudsjettet til lokale og innovative innkjøp ville man få mangegangen i effekt sammenlignet med det å investere tilsvarende beløp i ren kapital. I tillegg må vi se på hvordan kommunen kan være en partner med lokale bedrifter i offentlige forsknings- og utviklingskontrakter (OFU) i langt større grad enn i dag.

En annen viktig oppgave for kommunen blir å gjødsle jorda slik at enda flere gode ideer kan spire ut av byens gründermiljø. Det kan gjøres gjennom støtte til inkubatorer, akseleratorer og arbeidsfellesskap som tilbyr gratis arrangementer, kompetanseoverføring og møteplasser til glede for alle gründerbedriftene i byen. Technoport, som sist uke arrangerte Trondheim Playground/Maker Faire, er også et fantastisk initiativ som kommunen må fortsette å støtte. En slik fordeling av midlene vil bidra til et levende Trondheim med mange møteplasser for gründere og andre kloke hoder, og samtidig markedsføre Trondheim som en teknologiby hvor kommunen spiller på lag med alle som ønsker å ta den gode ideen sin et skritt videre.

Selv om vi i dag er norgesmestre på antall nyetableringer i teknologisektoren har vi en stor jobb å gjøre for å bli best på å kommersialisere ideene som springer ut av våre verdensledende forskning- og utdanningsmiljøer. Den jobben blir selvfølgelig viktig for å skape de 10000 nye arbeidsplassene. I tillegg er vi avhengig av at de eksisterende teknologibedriftene fortsetter å vokse. En av de største utfordringene med nettopp dette er mangelen på programmerere. I Stockholm, som nå omtales som Europas svar på Silicon Valley, er programmerer blitt et av de vanligste yrkene blant de 200000 ansatte i teknologisektoren. Her henger vi nok litt etter. Selv jobber jeg i en gründerbedrift med vekstambisjoner og behov for flere dyktige programmere. Vi opplever at disse er svært vanskelig å finne. Naboene våre på Lade i Zedge (som nylig ble notert på børsen i New York) forteller samme historie. Vi har med andre ord allerede for lite av denne kompetansen i Trondheim.

For å fasilitere den ønskede veksten i teknologisektoren er vi nødt til å utdanne mange flere programmerere. Felles for de fleste dyktige koderne er at de har dyrket interessen for faget fra ung alder. Som et svar på dette har 15 land i Europa allerede innført koding i pensum på grunnskolen, Norge er foreløpig ikke blant disse. Her bør Trondheim gå foran, og rådmannen skal nå utrede kostnadene ved å innføre programmering som et eget fag på grunnskolen.

I tillegg blir vi nødt til å lokke flere dyktige programmerere til byen. Konkurransen om de smarteste hodene er uhyre tøff både nasjonalt og internasjonalt, og vi må derfor sørge for at Trondheim blir en enda mer attraktiv by å bo og jobbe i. Vi må også bli bedre på å markedsføre oss som en teknologiby. Og skal vi være en teknologiby må vi gjøre teknologien synlig i byen. Det er med andre ord på tide å gi sykkelheisen Trampe konkurranse om oppmerksomheten. Flere ledende gründere har tatt til orde for å gjøre Trondheim til en testlab for nye teknologier. En ypperlig idé spør du meg.

Hva om Trondheim for eksempel ble en arena for utprøving av førerløse ferjer og andre kjøretøy? På dette området har vi et verdensledende forskningsmiljø, og det er allerede blitt eksperimentert med førerløse båter i Trondheimsfjorden og i oktober blir det mulig å prøvekjøre førerløse minibusser på Gløshaugen. Dette vil utvilsomt være med å markedsføre Trondheim. Er det lov å drømme om en førerløs ferje som trafikkerer sommerperlene våre på Solsiden, Lille Skansen, Brattøra, Munkholmen og Ladekaia om noen år?