Den yngste ungdommen som ble tatt med til politistasjonen var 13 år gammel.

Det opplyste politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt under en pressekonferanse i går. Moe sier at 35 ungdommer ble innbrakt til Sentrum politistasjon etter at politiet hadde slått til mot tre privatadresser den siste uken.

- Det er ganske store miljøer som er ukjent for politiet. Vi må sette inn tiltak i etterkant av disse aksjonene for at ungdommene skal endre kursen, sier politimesteren.

Tas med hasj

Den yngste personen som ble tatt med til avhør var 13 år gammel.

- Det er unntaket at en 13-åring blir oppdaget med narkotika. Det er dessverre ikke så uvanlig at vi tar 17-åringer, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon.

Torsdag ble 16 ungdommer tatt for besittelse og bruk av narkotika i sentrum. Politiet dro til en fest på Rosenborg lørdag kveld og tok med seg syv tenåringer. Disse er siktet for besittelse og bruk av narkotika. Natt til søndag slo politiet til mot en leilighet på Tempe. Her ble elleve ungdommer også tatt for de samme forholdene. Stasjonssjef Arve Nordtvedt opplyser at narkotikabruken ble oppdaget av ordenspatruljer. Det er i all hovedsak hasj ungdommene er tatt med.

Kjøper fra gutterommet

En av politiets største utfordringer er at narkotika kan kjøpes på internett fra gutterommet.

- Dette er vanskelig og mer ressurskrevende å avdekke. Vi må jobbe mer målrettet for å få gjennombrudd i disse sakene. Det er viktig å avdekke misbruk av narkotika blant unge for å hindre videre ruskarriere, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon.

Straffereaksjonen mot de unge som blir tatt med narkotika skiller seg fra andre som blir tatt med ulovlige stoffer.

- Det er ikke hensiktsmessig å gi en 17-åring bot på 2000 kroner. Det kan også hende at foreldrene betaler. Da prøver vi heller å finne en annen løsning. Det kan for eksempel være et stormøte i regi av konfliktrådet eller ruskontroll over tid for å sette en stopper for misbruket, sier Nordtvedt.

Vil stoppe bakmenn

Politiet satser på å forebygge narkotikabruk blant ungdom, og på å ta bakmennene som selger og distribuerer stoffet. På pressekonferansen kom det frem at Sør-Trøndelag politidistrikt anmeldte 2088 narkotikaforbrytelser i 2014. Det er en økning på 39 saker fra året før.

- Vi bør klare 2500 saker i året. Narkotikasaker handler i stor grad om saker vi oppdager selv. Tallet gjenspeiler hvor mye innsats vi legger ned på området, sier Moe.

- Dersom vi hadde innbrakt den 40 år gamle rusmisbrukeren fra gata hver dag kunne vi ha hatt langt flere saker, men vi ønsker at innsatsen skal dreie seg om personer vi kan stoppe fra å bli tunge rusmisbrukere, sier Nordtvedt.

Statistikken viser at færre ungdommer under 18 år kommer på kant med loven.

- Det er oppløftende at ungdomskriminaliteten går ned. Den er nesten halvert i løpet av de siste seks til syv årene. Dagens ungdom er skikkelige, sier Nordtvedt.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Det mørke nettet

Han frykter derimot at politiet ikke greier å avdekke en del av den kriminelle aktiviteten.

- Statistikken viser kanskje ikke hele bildet.

En del av narkotikahandelen foregår på den skjulte delen av internett, noe som Adresseavisen tidligere har kartlagt.

- Ungdommer bestiller narkotika som de ikke aner hva inneholder. Jeg håper at ungdom tenker seg om får de kjøper preparater de ikke aner virkningen av, sier stasjonssjefen.

Stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon forteller at de konsentrerer seg om å ta unge rusmisbrukere og bakmenn som selger og distribuerer stoff. Foto: morten antonsen
Politimester Nils Kristian Moe ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier at de må følge opp ungdommene som er tatt med narkotika. Foto: morten antonsen