Fremskrittspartiets tre representanter i fylkestinget stemte mot å fortsette arbeidet med å slå sammen trøndelagsfylkene.

Fylkestinget i Sør-Trøndelag er i dag samlet til møte. De to fylkeskommunene er nå enige om mandatet for arbeidet og etablerer nå en prosjektgruppe som skal utrede arbeidet, og legge frem en plan for arbeidet vinteren 2016.

I Nord-Trøndelag har fylkestinget også fattet likelydende vedtak om mandag og arbeidet videre.

Tidligere har begge fylkestingene vedtatt at man vil slå seg sammen, og nå skal en egen prosjektgruppe jobbe videre med planene. Målet for en sammenslåing er å skape en region med livskraft, bærekraft og konkurransekraft.

– For å lykkes er det vesentlig å videreutvikle det folkevalgte regionale nivået, gjennom å effektivisere og styrke forvaltningen ved sammenslåing av fylkeskommunene. En slik styrking vil også gjøre fylkeskommunene bedre i stand til å ta på seg nye oppgaver, heter det i vedtaket fra fylkestinget i Sør-Trøndelag.

Styringsgruppe

Det nedsettes nå en styringsgruppe med representanter fra begge fylkeskommunene. En egen prosjektgruppe skal nedsettes for å lede utredningen og det vil bli etablert interessentgrupper bredt sammensatt av interessenter fra stat, nærings, arbeidstaker og frivillige organisasjoner i de to fylkeskommunene.

– Begge fylkene skal være mest mulig likt representert i de ulike deler av prosjektorganisasjonen.

Blanke ark

Høyres gruppeleder, Torhild Aarbergsbotten, mener det er avgjørende at denne prosessen starter med blanke ark. Hun liker dårlig at flere politikere i de to fylkene og i Trondheim allerede har vært ute i media og hatt klare meninger om hvor fylkesadministrasjonen for et samlet Trøndelag bør ligge.

– Det blir feil å ta stilling til hvor fylkesadministrasjonen skal ligge nå. Det blir spennende å se hva denne utredningen vil ende opp med, og derfor blir det feil å ha meninger om hvor fylkesadministrasjonen skal ligge. Høyre vil i utgangspunktet legge ned det regionale forvaltningsleddet, men innser at det er det ikke flertall for i Stortinget. Derfor ønsker vi nå en prosess som utnytter muligheten til å se på hvordan en slik sammenslåingsprosess best kan skape en region som er mer slagkraftig og som utnytter mulighetene til å påvirke samfunnsutviklingen. Målet er å skape en region som skaper bedre tjenester og som utvikler regionen for folk og arbeidsliv, sa Aarbergsbotten.

Styrtingsgruppen som skal utrede et Stor-Trøndelag skal avklare politiske spørsmål rundt en fylkessammenslåing, balansert og bærekraftig utvikling, organisasjon og administrative forhold, administrasjonssenter, statens organisering, økonomiske forhold, tjenesteproduksjon og den videre prosessen.

Frp mot

Etableringen av en prosjektgruppe ble vedtatt av fylkestinget i Sør-Trøndelag mot de tre stemmene til Frp. Gruppeleder for Frp, Morten Ellefsen, mener en utredning er feil vei å gå.

– Frp ønsker ikke å bevare et regionalt forvaltningsnivå. Derfor sier vi nei til utredningen. For oss er det bedre å beholde dagens fylkeskommuner. Det skaper i fremtiden større muligheter for å legge ned fylkeskommunene. En sammenslåing vil bare være med på å styrke et forvaltningsnivå som vi ikke ønsker i fremtiden, sier Ellefsen.