Utsatt for journalsnoking. Staten helsetilsyn har gitt en overlege ved St. Olavs Hospital en advarsel etter at han ved flere anledninger har snoket i Annicken Rønnings pasientjournal. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Overlegen har ifølge Statens helsetilsyn ved flere anledninger tilegnet seg taushetsbelagt informasjon uten å ha et tjenstlig behov for det.

Annicken Rønning oppdaget overlegens journalsnoking ved en tilfeldighet i forbindelse med en pasientskadesak etter en kneoperasjon. På bakgrunn av opplysninger i saken legger Statens helsestilsyn til grunn at overlegens handlinger er forsettlig eller grovt uaktsomt. I vedtaket blir det påpekt at legen burde forstått at han ikke har anledning til å gjøre oppslag i en pasientjournal uten tjenstlige behov.

– Pliktbruddet er egnet til å påføre pasienter en betydelig belastning, og til i vesentlig grad svekke tilliten til helsepersonell og helsetjenesten, heter det i vedtaket.

Journalloggen viser at det er tre urettmessige oppslag i pasientjournalen og at det er gått inn i elleve ulike dokumenter.

Bevisste handlinger

Statens helsetilsyn mener oppslagene er så omfattende at det utelukkes at journalene er åpnet ved et uhell, men er bevisste handlinger. Tilsynet har dessuten lagt vekt på at legen har forsøkt å skjule sine spor ved å begrunne oppslagene uriktig, og dermed gjort pliktbruddet vanskeligere å avdekke.

– Vi legger vekt på at urettmessige oppslag i journal i seg selv er vanskelig å oppdage. Som hovedregel vil det være pasienten som selv fatter mistanke. I dette tilfellet har du brukt dine tilgangsrettigheter for å tilegne deg informasjon om pasienten som du ikke har behov for i din virksomhet som lege. Dine handlinger er et klart misbruk av dine tilgangsrettigheter i elektronisk pasientjournal, og utgjør et klart brudd på den tillit du er gitt av arbeidsgiver og av samfunnet, heter det i vedtaket.

– Ikke grundig nok

Annicken Rønning sier hun synes det er bra at legen får refs av Statens helsetilsyn, særlig på bakgrunn av at politiet henla en anmeldelse av forholdet. Hun hadde imidlertid forventet at helsetilsynet hadde gått grundigere til verks og blant annet gransket hvorvidt legen har snoket i andre pasienters journaler.

– Jeg forventer at overlegen må stå til ansvar for totalomfanget av sin journalsnoking, sier Annicken Rønning.

Kai Vaag er Annicken Rønnings bistandsadvokat. Han sier det er betryggende at Statens helsetilsyn ser så alvorlig på saken at legen har fått en advarsel.

– Jeg registrerer også at sykehuset, hvor legen er ansatt, vil anmelde saken til politiet, at legen er tatt ut av klinisk virksomhet, og at man vurderer ansettelsesforholdet, påpeker advokaten.

Vaag sier han håper at statsadvokaten vil omgjøre politiets henleggelse slik at strafferettslige forhold rundt journalsnokingen kan etterforskes og avklares.

– Jeg håper at politiet og påtalemyndigheten i fremtiden vil ta slike saker på alvor. Dette er viktig for folk flest sin tillit til helsevesenet og et signal til ansatte i helsevesenet om at urettmessig innsyn ikke på noen måte er akseptert, sier Kai Vaag.