Adresseavisen har fått innsyn i hvilke 103 butikker Coop foreslår å selge for å få ja til Ica-oppkjøpet.

Se hele lista over butikker i egen sak her.

På hver sin kant, finleser nå Rema 1000 og Norgesgruppen Coops liste, men med svært ulikt utgangspunkt.

Først i køen

For Norgesgruppen, landets største dagligvareaktør, har sikret seg opsjonsavtale med Coop rundt butikksalget. Avtalen går ut på at Norgesgruppen forplikter seg til å kjøpe butikker Coop ikke skal overta selv, og selv om Coop står fritt til å velge andre kjøpere, regnes Norgesgruppen å stå først i køen. Dét irriterer Rema 1000.

Les også: Rema-offensiv mot Icas butikker

– Vi er kritiske til avtalen mellom Coop og Norgesgruppen. Norgesgruppen har allerede nesten 40 prosent markedsandel og dermed stor innkjøpsmakt. Dersom de får anledning til å vokse mer nå, vil maktbalansen i hele dagligvaremarkedet bli enda mer utfordret, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000.

For det er sånn i dagligvarehandelen som de sier i TV-reklamene: Store innkjøp ofte lavere pris, både inn til butikken og ut til kundene. Og motsatt.

- Innkjøpsvilkår avgjørende

– Ica sa selv når de skulle selge virksomheten i Norge, at grunnen til at de nå forlater det norske markedet, var at de ble så små at de ikke kunne konkurrere på innkjøpsbetingelser og pris, sier Fossum Beyer.

Les også: Ica Norge taper 50 mill. i måneden

– Frykter dere konsekvensene av at Norgesgruppen får vokse seg større?

– Vi regner med at Konkurransetilsynet mener alvor med det de tidligere har sagt: At både lokale markeder og nasjonal konkurranse skal tas i betraktning og gjennomgås. Da bør de også ta i betraktning Norgesgruppens totale butikk-vekst, sier Rema-direktøren.

Fra nest størst til minst

Etter Coops Ica-oppkjøp går Rema 1000 fra å være nest største dagligvareaktør etter Norgesgruppen, til å bli minst av de tre store. Bunnpris er fortsatt mindre i markedsandeler, men siden Rema og Bunnpris har innkjøpssamarbeid, kan de sammen regnes som minste aktør etter Norgesgruppen og Coop (inkludert Ica).

Hos Norgesgruppen er ikke bekymringen for hva Rema mener særlig stor.

– Vi har en streng konkurranselovgivning i Norge. Vi overlater det til Konkurransetilsynet å mene noe om forholdene i lokale og nasjonale markeder. Som regel har vår konkurrenter andre motiver for å kommentere konkurransen enn det tilsynet har, sier Per Roskifte, kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen.

– Har dere allerede kontakt med Konkurransetilsynet i denne saken?

– Kontakten går mellom Coop og Konkurransetilsynet. Det er Coop som eier prosessen visere, og vi avventer utspill til vi blir spurt, sier Roskifte.

Svar klart om to uker

Konkurransetilsynet har nå om lag to uker på seg til å komme med den endelige avgjørelsen i saken. Enten sier de nei til Coops oppkjøp av Ica, eller så sier de ja, antagelig med forbehold om salg av butikker. Hvor mange, blir opp til tilsynet og ikke nødvendigvis så mange som Coop nå har listet opp.

Verken Coop Norge eller Ica vil kommentere listen mens oppkjøpet ligger til behandling hos Konkurransetilsynet. Icas kommunikasjonsavdeling vil heller ikke at noen av deres kjøpmenn skal gi noen kommentarer til Adresseavisen i saken.

- Uviktig om det er Rema eller Rimi

Rimi Heimdal er én av butikkene som kan bli solgt, uten at det uroer kundene Adresseavisen har snakket med.

– Om det er Rimi, Rema, Kiwi eller Coop som flytter inn her, det er mindre viktig. Men jeg vil ikke at butikken skal bli nedlagt.

Det sier Elen Haagensli, som bruker Rimi-butikken like ved Statoil-stasjonen i Heimdal sentrum som nærbutikk. Butikken er en av dem som kan bli solgt, hvis Konkurransetilsynet godkjenner Coops oppkjøp av Ica.

– Storinnkjøpene gjør vi på Coop Obs, mens de mindre innkjøpene gjør vi her på Rimi. Det er en helt grei butikk, prismessig skiller den seg vel ikke ut i noen retning, mener Haagensli.

- Litt patriot

Terje Christiansen gjør også storinnkjøpene på Obs, men er i likhet med Haagensli opptatt av at nærbutikkene ikke må legges ned.

– Vi trenger nærbutikkene til å gjøre alle småinnkjøpene. Det har ikke så mye å si hvilken butikkjede det er. Men jeg er litt patriot, så det har ikke noe å si om det er Rema, Coop eller Bunnpris, sier Christensen.

- Rema billigere

Flere av Rimi-kundene Adresseavisen snakker med tirsdag formiddag oppgir at de gjerne stikker innom Rimi-butikken når de skal innom apoteket som ligger vegg i vegg.

Når det gjelder pris og vareutvalg, mener flere at både Coop og Rema er bedre.

– Prisene er greie på Rimi, men jeg synes Rema er billigst. Rimi er likevel billigere enn Bunnpris-butikken på den andre siden av gata, sier Gry Gustavsen Bakke.

Ronald Waagen bruker Rimi-butikken som nærbutikk, men drar til Rema når han ikke finner det han trenger.

– Jeg liker Rimi-butikken, den er oversiktlig og fin. Rema synes jeg er mer rotete. Men vareutvalget er større på Rema, så noen ganger må jeg dra dit, sier Waagen.

Kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer i Rema 1000
Kommunikasjonsdirektør i NorgesGruppen Per Roskifte. Foto: NTB scanpix