Årlig publiserer Statistisk sentralbyrå (SSB) en undersøkelse som viser hva kommunene i landet bruker penger på.

Trondheim kommer godt ut på idrett, samferdsel og helse. Til tross for lyspunkt – som kulturskoler og bibliotek – står det dårligere til i kultursektoren i trønderhovedstaden. Og aller minst penger brukes det relativt sett på kulturbygg.

I fjor brukte Trondheim 33 kroner på drift, og 34 kroner på investering i kulturbygg per innbygger. Til sammenligning brukte byene det er mest naturlig å sammenligne Trondheim med, Stavanger og Bergen, henholdsvis 174 og 132 på drift og, 361 og 21 på investering.

Investeringsutgiftene kan variere mye fra år til år. Driftsutgiftene gir en bedre indikasjon på hvor mye kommunene legger i kulturbyggene over tid. Kulturpolitikere og kulturaktører i Trondheim er bekymret for utviklingen.

- Lite flatterende

– Tallene for investering i og drift av kulturbygg er nok den minst flatterende delen av denne statistikken for Trondheims del, sier gruppeleder Geirmund Lykke for KrF.

Lykke mener tallene er resultatet av en bevisst kulturpolitisk prioritering, men at de ikke nødvendigvis viser det fulle bildet.

–Ja, vi bygger kanskje færre kulturbygg. Men gjennom skoler barnehager, helse- og velferdshus investerer vi mye i kulturarenaer. Tenkt på hvilken rolle en skole spiller i bydelen etter at elevene har gått hjem. Dette er penger til kultur som ikke vises som investeringer i kulturbygg i slike statistikker, sier Lykke.

- Idretten dominerer

KrF-politikeren mener likevel kultur er blitt nedprioritert i Trondheim i en årrekke.

–Idretten er så dominerende. Både i dag og historisk er den en viktigere del av byens identitet enn kulturen, sier Lykke.

Trondheim har brukt mye penger på å ha idrettsanlegg som holder internasjonal standard.

–Jeg kan ikke akseptere at ambisjonen om å ha store mesterskap, skal gjøre det umulig å satse på kultur, sier Lykke.

Kjenner seg igjen

Leder Per Ananiassen for Teaterhuset Avant Garden (TAG) er en av dem som best kjenner konsekvensene av en begrenset satsing på kulturbygg i Trondheim. I snart to år har han jobbet med å flytte TAG fra dagens lokaler i Folkets Hus, til gamle Rosendal teater i Innherredsveien. Planene er klare, men finansieringen uteblir.

–Vi sitter på et veldig billig prosjekt og er klare til å sette spaden i jorden dagen etter bevilgningene er klare, sier Ananaiassen.

Foreløpig har ikke dette skjedd. Teaterlederen er derfor ikke overrasket over tallene fra undersøkelsen.

–Selv om jeg ikke vet helt hva som inngår i statistikken, kjenner jeg meg godt igjen i tallene.

- Si «ja, takk» og «amen»

Store kulturbygg er nesten alltid spleiseprosjekter mellom kommune, stat og fylkeskommune. Lokale og regionale investeringer kan utløse midler fra staten. Bevilgninger lokalt får derfor mer å si enn akkurat pengesummen som bevilges. Ananiassen mener lokale politikere må gå foran og vise rikspolitikerne at trondheimsprosjekter er verdt investeringsmidlene.

–Hvis Staten ser beslutningsvegringen og vinglingen her blir vi stående med bare 34 kroner i investeringer årlig per innbygger, sier Ananiassen med henvisning til beløpet SSB-statistikken viser at ble investert i kulturbygg per innbygger i Trondheim i fjor.

Ananiassen er redd for at muligheten til å gjøre Rosendal til et teater- og filmhus nå glipper for Trondheim.

–Nå må man kjenne sin besøkelsestid. Si ja, takk og amen til Rosendal, er Ananiassens oppfordring til kommunen.

Ananiassen mener Bergen bør være et forbilde.

–Jeg vet jeg irriterer mange når jeg sier dette. Men i Bergen har kunstnere og politikere vært flinke til å spille hverandre gode. Initiativer er blitt fanget opp av politikere og blitt til scoring, for å bruke en nærliggende metafor i disse dager.

- Satses lite

Det er Erling Moe (V) som har den tilsynelatende utakknemlige oppgaven med å lede kulturkomiteen i Trondheim kommune. Han vedgår at kulturbygg nedprioriteres.

–Det er ikke bygd noe nytt kulturbygg i Trondheim siden Gråmølna (kunstmuseumsfilialen på Nedre Elvehavn som ble åpnet i 2008 journ.anm.). Det er helt åpenbart at det har vært satset mindre på kulturbygg her enn i byer det er naturlig å sammenligne seg med, sier Moe som ikke bare ser negativt på det:

–Selv om vi ligger dårlig an på kulturbygg, ligger vi godt an på andre områder som ungdomstiltak og fritidsklubb.

- Skjebneår foran oss

Kulturkomitélederen mener det neste året blir et skjebneår for Trondheim som kulturbygg-utbygger.

–Da kommer prosjektene på rekke og rad: Rosendal, kunsthall, oppgradering av Olavskvartalet og universell utforming av Trondheim Kunstmuseum. Selv om vi ikke skal se oss blinde på sammenligninger med andre byer, er det åpenbart at vi trenger et løft nå, sier Moe.

Han er klar på at det handler om politiske prioriteringer:

–Det ligger hos politikerne. Det er de som disponerer budsjettet, sier Moe.

I likhet med Ananiassen er han opptatt av at man må satse lokalt for å få midler nasjonalt.

–Det er vekselvirkningen mellom lokale og statlige prioriteringer som er avgjørende, sier Moe.

Foto: Morten S Smedsrud, Adresseavisen
Mange prosjekter venter: Teaterhus på Rosendal, kunsthall i brannstasjonen i Søndre gate, oppgradering av Olavskvartalet og litteraturhus i Huitfeldtgården er alle prosjekter politikerne i Trondheim må finne penger til det neste året. – Det blir et skjebneår, sier leder Erling Moe i kulturkomiteen i Trondheim kommune. Foto: MORTEN S. SMEDSRUD
Mange prosjekter venter: Teaterhus på Rosendal, kunsthall i brannstasjonen i Søndre gate, oppgradering av Olavskvartalet og litteraturhus i Huitfeldtgården er alle prosjekter politikerne i Trondheim må finne penger til det neste året. – Det blir et skjebneår, sier leder Erling Moe i kulturkomiteen i Trondheim kommune. Foto: VEGARD EGGEN, Adresseavisen