Barnehagen på 1200 kvadratmeter i Harald Harrådes gate, som ble tatt i bruk i begynnelsen av februar, er oppført i passivhusstandard med utstrakt bruk av massivtre og bærende konstruksjoner av tre.

- Vi får jevnlig henvendelser fra kommuner over hele landet som ønsker å vite mer om våre massivtreprosjekter. Det er ingen tvil om at det som er gjort innen dette feltet de siste årene er blitt lagt merke til, sier utbyggingssjef Ingrid Haagensli i Trondheim kommune.

Hun mener andelen kommunale bygg i massivtre kommer til å øke de neste årene.

Hun sier at det også blant entreprenørene oppleves som positivt å bruke tre som bygningsmateriale. – Tre er et mer naturlig produkt enn gips, og det støver mindre. Det gir også en egen stolthet hos entreprenørene å oppføre bygg i massiv-tre.

Vi må også huske det historiske perspektivet. Vi har alltid bygd i tre i Norge, og det er viktig å holde kunnskapen ved like. Tre er et holdbart mater-iale og står seg godt i vær og vind, også i et endret klima.

Prosjekt Trebyen Trondheim

Prosjektet Trebyen Trondheim har de siste ti årene bidratt til en rekke innovative byggeprosjekter i Trondheim med høye ambisjoner innen bruk av tre, som Nardo skole, Åsveien skole, Haukåsen barnehage, Moholt studentby og Ranheimsveien bofellesskap.

- Å bruke tre som byggemateriale er gunstig i klimasammenheng ut fra et klimaregnskap. I tillegg gir massivtre positive ekstraverdier som en lun atmosfære og enklere vedlikehold, sier Haagensli.

Et passivhus er et bygg med et vesentlig lavere energibruk enn dagens standard.

- Øya barnehage er ikke den eneste barnehagen som er oppført etter passivhusstandard. Også barnehagene på Haukåsen, Nardo og Svartlamoen er oppført med konstruksjoner av massivtre, forklarer enhetsleder Magnhild Nordal Eggesbø og viser rundt i den splitter nye barnehagen.

Varm og lun atmosfære

Treoverflatene bidrar til å regulere inneklimaet og gir en god akustikk og særpreget atmosfære.

- At det er brukt så mye tremateriale i barnehagen gjør noe med opplevelsen av hele bygget. Tre gir en varm og lun atmosfære og gode rom å opp-holde seg i. Man blir rett og slett rolig av å være her, sier Nordal Eggesbø.

De tunge bærekonstruksjonene og innvendige vegger er i stor grad utført i massivtre og limtre.

På gulvet er det brukt linoleum. Treull lydplater i taket demper lyden og gir en god romklang selv med mange aktive barn til stede.

Kronikk: Toalettpapir og CO2-fangst

Reduserer CO₂-utslippet med 40 prosent

Ved å bruke massivtre i stedet for betong, kuttes CO₂-utslippene betydelig.

Passivhusstandarden gir utslag på både inneklimaet, strømregningen og klimagassregnskapet.

Beregninger viser at å bruke tre i stedet for betong i de tyngste elementene, reduserer CO2-utslippene med over 40 prosent.

Det er ikke bare bruken av tre som preger barnehagen. Det gjør også de mange glassflatene og vinduene i ulike størrelser på alle sider av bygget. De små og store vinduene lager variasjon, sprer dagslyset i alle rom og gir barnehagen et vennlig og lyst preg.

Kronikk: Byggebransjens grønne skifte er godt i gang

Fem atelier og to verksteder

Fullt utnyttet har Øya barnehage plass til 136 barn. Den første tiden blir ikke kapasiteten fullt utnyttet. Nå er det rundt 80 barn og 25 ansatte i barnehagen.

- Et annet særtrekk er at vi har noen flere mindre rom enn andre barnehager. Det gir oss mulighet for grupper ned i tre-fire barn dersom det er ønskelig. – Barn lærer best i små grupper, sier Nordal Eggesbø.

De syv mindre rommene kalles atelierer og verksteder. Det er fem atelierer og to verksteder hvor barna kan forme og utforske gjenstander av et utall materialer eller tegne.

På verkstedet «Himmelen» har barna tilgang på alt fra mønstre fra hardangersøm til persiske tepper.

Det store fellesrommet har fått navnet Bazar.

Navnevalget er ikke tilfeldig. Barnehagen er en ordinær barnehage, men har et innføringstilbud for barn av flyktninger, for det meste fra Syria og Eritrea.

- Nye planer

Trondheim kommune planlegger å bygge 44 småboliger i Jarleveien 10, hovedsakelig av massivtre. Også nye Lade skole, som skal stå ferdig i 2018, skal reises i massivtre.

Trondheim får jevnlig henvendelser fra kommuner over hele landet som ønsker å vite mer om kommunens massivtreprosjekter. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen