Arbeiderpartiets krisevalg har utløst murring, misnøye og spekulasjoner om en ny maktkamp under oppseiling i partiet.

Giskes uttalelser mandag kveld om at alle måtte evalueres etter et valgresultat på 27,4 fikk alarmen til å gå blant gamle Giske-motstandere.

- Er vaksinert

Giske selv måtte derfor startet allerede tidlig tirsdag morgen slukking av forsøkene på å sette fyr i en ny lederstrid i Arbeiderpartiet.

Han avviser på det mest kategoriske at det er en ny maktkamp om ledervervet under oppseiling.

- Arbeiderpartiet er fullstendig vaksinert mot personstrid etter rundene som rullet mellom Jens og Thorbjørn. Ingen i partiet orker slike tilstander igjen. Det er ødeleggende.

- Hvordan vil du selv bidra til dempe gemyttene?

- Ved å si det jeg gjør nå: det er ikke noen lederstrid under oppseiling i partiet. Det ville jo være i overkant arrogant fra meg – som er en del av partiledelsen – å si at alt, unntatt oss i partiledelsen, skal evalueres etter valget. Jeg sa oss, understreker Giske – som legger til at han tror påstander om lederkamp i Arbeiderpartiet vil dø ut av seg selv.

Besøkte sin mor

Ap-lederen Jonas Gahr Støre hadde en langt fredeligere morgen tirsdag.

Han fortalte at han hadde spist hyggelig frokost med kona i morges. Deretter besøkte han sin mor på sykehjemmet før han litt før klokken 11 kom til Youngstorget og Aps hovedkvarter i Folketeaterbygningen.

Her møter han nære medarbeidere og ledelsen i partiet. Det er foruten Støre selv, de to nestlederne Hadia Tadjik og Trond Giske og partisekretær Kjersti Stenseng.

Disse skal starte de første drøftingene av hva som gikk galt da Ap gjorde et katastrofevalg.

– Vi skal bruke god tid, og vi skal gå igjennom resultatet og veien videre, sa Støre til Aftenposten da han ankom med livvaktene i hælene.

I hele dag skal Aps øverste ledelse analysere valget bak lukkede dører.

Kriseevaluering

Tirsdag ettermiddag marsjerte det ene sentralstyremedlemmet etter det andre inn i Folkets Hus med «evaluering» og «oppvask» på blokka.

En av debattene på sentralstyremøtet i Ap blir hvorvidt en evaluering skal skje via en havarikommisjon fra utsiden, eller om det er partikontoret som skal lede en evaluering.

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim tok tirsdag formiddag til orde for en havarikommisjon.

- Det må vi diskutere, sier Trond Giske.

- Hva sviktet etter din vurdering?

- Fortellingen vår. Vi klarer ikke å presentere visjonen vår på en gjenkjennelig måte. Det er også krevende å gå til valg på skatteøkninger. Vi var også for sent ute med å være tydelig om planer mot sentralisering og distriktspolitikk.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra Trøndelag

Se alle bildene fra valgvakene

Uenige om skatt

Arbeiderpartiets forsøk på å vinne valget med skatteøkninger har vært en av de mer omdiskuterte Ap-strategiene.

- Var du enig i strategien som lå til grunn for Aps skattepolitikk?

- Jeg vil ikke gå i detalj om vårt indre liv. Vi står sammen om strategiene. Men det er vanskelig å kommunisere skatteøkninger, det er det jo.

- Rita Ottervik er i grunn kritisk til det meste av det sentrale valgkampopplegget; altfor sent på banen med hva økt skatt skulle brukes til, at det ikke holder «å vifte med en brosjyre om de 100 første dagene en uke før valget» og et selv løftet om 3000 nye lærere kom altfor sent. Er du enig i kritikken?

- Dette kan hun nok ha mye rett i – og dette vil være en del av det vi nå skal snakke sammen om i sentralstyret og landsstyret vårt nå fremover.