Det handler om å overleve alene i naturen, under ekstreme forhold og med minimalt av utstyr.

- Tv som handler om unge mennesker ute i naturen på egen hånd, er godt stoff. Jens gjorde daglige opptak over fire måneder, og vi avtalte å lage ett program med ham. I februar hentet vi første del av råstoffet, og så ganske fort at vi hadde flotte opptak med så stor variasjon at vi i alle fall kunne lage tre episoder, forteller Eva Laukøy. Sammen med fotograf Kjartan Ovesen har hun brukt de seks siste månedene i redigeringsrommet.

Seks halvtimer

Resultatet er 6 halvtimer med friskusen Jens Kvernmo fra Ogndal i Steinkjer. Hver eneste dag, uansett vær og forhold, har han gjort opptak for å dokumentere oppholdet.

- Jeg er imponert over hva Jens har fått til. Selv når det blåser og stormer som verst, viser han utholdenhet og stayerevne. Det gjør at stoffet blir veldig bra, mener Laukøy.

9. desember i fjor føyk han til fjells med tradisjonelle fangstredskaper, fiskeutstyr, to ivrige settere og godt mot. Da hadde Jens sagt opp jobben i Nordsjøen, for å leve ut vinterdrømmen som pelsjeger i Sylan.

Dette sa han da Adresseavisen besøkte ham like før jul i fjor: - Å vite at én feil kan koste meg livet skjerper sansene

Trøndelags nye Monsen

- Redaktøren, som sitter i Bergen, sier at dette blir vår nye Lars Monsen. Jeg har ikke flagget det så høyt, men klart at Jens er en hardhaus, en som er flink til å ta seg fram og som mestrer ekstreme situasjoner. Han har vært skarpskytter i Afghanistan og klarer seg selv, sier Laukøy.

Kvernmo startet villmannslivet, fordi han ville dokumentere fangstmetoder i bestefar- og oldefartradisjonen. En tradisjon han mener er viktig å holde i hevd.

- Siden fikk han bildene sine fra Skjækerfjella i Nord-Trøndelag på tv, og deretter har det ballet på seg.

Dyktig fotograf

På denne turen ville han vise at man kan leve på fangst og fiske. Vi følger ham gjennom døgn, uker og måneder, i all slags vær, både når det går bra og når det ikke går så bra. Han er sjarmerende, flink til å formidle og ikke minst god på å la kamera gå.

- Jens har også blitt god på å bruke drone, og kan vise fantastiske bilder av fjellene. Og han tåler uvær, orker neglebitt og går mye lenger enn folk flest ville ha gjort. Han går til det ytterste, mener produsenten.

Får en knekk

Jens Kvernmo kjenner ikke Sylan, og etter noen uker slår ensomheten inn.

- Jakta går ikke som den skal og han har sendt hundene hjem. Det blir knapt med mat, og når mørket og kulda slår inn, går han på en skikkelig smell. Han får rett og slett en mental knekk. Uten forpliktelsen i avtalen med oss, kan det hende at han hadde avsluttet turen, tror Laukøy.

Men Jens Kvernmo holdt ut, og kan krones som tirsdagskongen på tv.

Kl 20.25 går første episode av «Vinterdrømmen» på NRK1, og kl 22.00 fortsetter utfordringene med et fiskesnøre og ei øks i «Alene» på Tv2 Zebra.

foto
Premiere: Produsent Eva Laukøy og redigerer Kjartan Ovesen har brukt et halvt år på å se gjennom og redigere Jens Kvernmos opptak. Tirsdag sendes første episode av «Vinterdrømmen» på NRK1. Foto: Øivind Haugen
foto
Alene: Jens bor i hytter, seterbuer, naust eller i telt under overvintringen i Sylan. Foto: Jens Kvernmo
foto
Foto: Jens Kvernmo