- Men det å bli spillutvikler var litt for vilt. Det virket ikke helt seriøst, sier han.

30 år senere kan han se tilbake på en eventyrlig suksess med quizspillet Kahoot! som han hadde ideen til og har vært med på å utvikle. Over 170 millioner brukere i mer enn 200 land bruker nå nettspillet Kahoot!. Lærere og forelesere har for lengst skjønt at en quiz på Kahoot! kan være det beste for å få elever og studenter til å lære.

Spillprofessor

Nå er Wang blitt landets eneste professor i spillteknologi, og vil motivere elever til å satse på realfag.

- Min motivasjon er å vise at ved å ta realfag så kan en ende opp med en jobb som er spennende og morsom. Jeg har fått mye igjen for at jeg valgte realfag, sier Wang.

Denne uken besøkte han en skoletime til 9. trinn ved Sunnland skole. De var forespeilet et møte med en mann med en jobb, og hadde få forventninger da de så fyren med en svart T-skjorte full av tall i auditoriet. Men stemningen steg da de fikk fiske frem mobilene og gjennomføre en Kahoot-quiz. Og forundringen ble stor da de i løpet av quizen fant ut at Kahoot! kommer fra Norge og at mannen i T-skjorta både var oppfinner, hadde jobbet med spilldesignet og laget lyd og musikk til Kahoot!.

Uten data og mobil

- Jeg hadde en drøm om å lage et dataspill som kunne gjøre folk glade, forteller han 15-åringene.

I oppveksten likte han å holde på med duppeditter, i en tid hvor de verken hadde internett eller mobiltelefon. Da datamaskinen Commodore 64 kom i hus for konfirmasjonspengene, fikk han dilla på data.

- Jeg syntes matematikk var litt vanskelig på ungdomsskolen, men jeg skjønte det var viktig, sier han. Så viser han frem skolegangen sin: 22,5 år.

- Det er halve livet ditt, sier en.

- Verdens beste jobb

Men så kan Wang forsikre om at han har fått en veldig kul jobb, faktisk verdens beste jobb, hvor han kan prøve ut nye ideer og nye spill. Og som professor i spillutvikling ved NTNU har han lov til å spille så mye spill han vil i arbeidstiden.

- Men hvor mye tjener du? undrer en.

- På Kahoot har jeg ikke tjent et rødt øre ennå. Men som professor kan du tjene fra 600 000 kroner til over en million. Du tjener ganske bra, sier Wang som er tydelig i sin oppsummering til elevene:

- Hvis du ønsker å skape noe, hjelpe folk, løse problemer, da må du velge realfag. Det gir så mange muligheter, sier Wang.

Rollemodeller

Det var Nasjonalt senter for realfagsrekruttering som hadde hanket inn Kahoot-gründeren til å møte elevene på Sunnland. De har etablert en stall med over 1000 rollemodeller som står klar til å dra på skolebesøk og spre det glade realfagsbudskap.

- Vi ønsker å informere, inspirere og bevisstgjøre elever om realfag. Det er ikke alltid så enkelt å vite hva en kan bruke realfag til, sier Guri Schjølberg ved senteret.

Både ungdomsskoler og videregående skoler kan benytte seg av rollemodellene, og tilbudet er gratis.

Les mer om rollemodellene her.

- Så langt er det størst etterspørsel i de store byene. Vi håper at flere skoler vil benytte seg av tilbudet, sier Schjølberg.

Elevene ved Sunnland var begeistret etter møtet med en ekte oppfinner:

- Det var kult! Det er fint å få besøk av noen som snakker av erfaring.

Engasjerende: Quizspillet Kahoot! har nå over 170 millioner brukere over hele verden. Foto: VEGARD EGGEN
Høylydt: - Det kalles gjerne loud learning, sier spillutvikler Alf Inge Wang som står bak quizspillet Kahoot! Spillet brukes nå over hele verden. Foto: VEGARD EGGEN
Spennende: De syntes det var kult å møte en ekte spillutvikler. Men jentene er ikke helt sikker på om de vil velge realfag, slik Alf Inge Wang anbefalte. Guttene derimot liker matte og naturfag. Fra venstre Truls Andersen, Brage Brataas, Lene Dragsten og Victoria Ydstie. Foto: VEGARD EGGEN
Motivere: Spillprofessor Alf Inge Wang vil gjerne bidra til at flere unge velger realfag. Realfagene førte han til suksessen med quizspillet Kahoot! Foto: VEGARD EGGEN
Rollemodeller: Nasjonalt senter for realfagsrekruttering har nå over 1000 rollemodeller som kan dra ut i skolen og reklamere for realfagsutdanning. Guri Schjølberg håper flere skoler vil benytte seg av tilbudet. Foto: VEGARD EGGEN