En 45 år lang tradisjon med jusstudium i Trondheim står i fare. Tidligere har folk fått undervisning i Trondheim og tatt eksamen som privatist ved Universitetet i Oslo. Nå ønsket Folkeuniversitetet Midt-Norge å tilby et eget treårig studium i rettsvitenskap under navnet Trondheim juridiske høgskole, men trekker søknaden sin. Årsaken er en rapport fra sakkyndige i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) som mente studieopplegget var for dårlig.

Søker på nytt

- Vi velger å trekke søknaden vår og vil bruke rapporten til å foreta endringer i studietilbudet i tråd med den sakkyndige komitéens anbefalinger. Vi regner med å ha en ny søknad klar til neste frist i september og håper å ha studietilbudet klart i løpet av neste år, sier rektor og regionleder Ann Kristin Emblem ved Folkeuniversitetet Midt Norge.

De sakkyndige som har gått gjennom søknaden på vegne av Nokut, mener studieopplegget er en blåkopi av de tre første årene av jusstudiet i Tromsø, men uten de to siste årene i masterutdanningen. I stedet bør Folkeuniversitetet i Midt-Norge lage en egen studiemodell for en treårig bachelorutdanning som tilfredsstiller kravene yrkeslivet har til en kandidat med en treårig høyere utdanning, etter de sakkyndiges mening. Det er Nokut som skal avgjøre søknaden på bakgrunn av de sakkyndiges uttalelse og tilsvar fra Folkeuniversitetet.

Jusstudium fra 1971

Siden 1971 har folk studert jus i Trondheim. Mange av juristene i byen har i disse årene tatt fra ett år til det aller meste av jusstudiet som privatist, med undervisning ved Folkeuniversitetet i Trondheim. Fra 2011 har Folkeuniversitetet hatt en samarbeidsavtale med Høgskolen i Molde om å tilby studiet bachelor i rettsvitenskap. Denne samarbeidsavtalen er under avvikling fordi departementet mener dette samarbeidet rammes av bestemmelsen om at offentlig utdanning i utgangspunktet skal være gratis, mens Folkeuniversitetet er avhengig av finansiering i form av skolepenger.

- Dette samarbeidet ble rammet av kravet om at utdanningstilbud ved offentlig utdanningsinstitusjoner skal være gratis og andre endringer i universitets- og høyskolesektoren, sier rektor Ann Kristin Emblem.

Fotballspilleren Mikael Dorsin er en av mange som har studert jus ved Folkeuniversitetet Midt-Norge.

Svakhetene i studieopplegget:

De sakkyndige mener det er mange svakheter i søknaden fra Folkeuniversitetet Midt-Norge.

«Studiet som er beskrevet i søknaden er ikke tilstrekkelig tilpasset en bachelorutdanning», skriver de sakkyndige i sin rapport. De mener det ikke er samsvar mellom målene beskrevet i studieplanen og studiets innhold og oppbygning. Folkeuniversitetet har ifølge rapporten, laget et studieopplegg som ligger tett opp til fagplanene for masterstudiet i jus ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Forskjellen er bare at det i Tromsø er et opplegg for et helhetlig femårig masterstudium. Planene i Trondheim er et treårig bachelorstudium. «Studieforløpet, progresjonsplanene, undervisningsmåtene og vurderingsformene er tilnærmet identisk», heter det i rapporten. De sakkyndige mener masterstudiet i Tromsø er en helhet for å utdanne jurister og at det ikke lar seg gjøre å ta ut de tre første årene til en bachelorutdanning.

I tillegg har de sakkyndige innvendinger til fagmiljøets størrelse og til de kvalifikasjonene lærerstaben har.

Ved NOKUT sier seksjonssjef Bjørn Ragnar Stensby at søknaden ikke ble ferdigbehandlet.

- Vi er midt i en prosess og har ikke konkludert, men vi anbefalte Folkeuniversitetet å trekke søknaden sin, sier Stensby.

Mister studietilbudet

Til sammen skulle 200 studenter få tilbud om bachelorstudium fra høsten 2016. 150 hadde enten søkt allerede eller sagt seg interessert. En av dem er 24 år gamle Prathesh Thamotharampillai. Han forteller at han søkte på et treårig bachelorstudium i fjor, men at det ikke ble noe av tilbudet Folkeuniversitetet hadde lovet. Han tok derfor 1. avdeling i jus og hadde håpt å fortsette med bachelorstudiet i Trondheim i år. Det blir det ikke noe av i år heller og han håper derfor å kunne fortsette jus-utdanningen på Høgskolen i Oppland, Universitetet i Stavanger eller Agder der de har bachelorstudier.

- Jeg har for dårlige karakterer til å komme inn på masterstudiene og må enten ta jusstudiet via bachelor eller ta opp karakterer fra videregående, sier han.

Rektor Ann Kristin Emblem sier jusstudiet ved Folkeuniversitetet har vært populært.

- Trondheim er en populær studieby og jus er et populært studium som det ikke har vært tilbud om i det offentlige studietilbudet i byen.

Emblem mener Folkeuniversitetet har hatt et fleksibelt fulltidsstudium med undervisning både på dag- og kveldstid og på nettet. Trondheim har hatt 400 jusstudenter i året. Nå skal Emblem søke på nytt og legger særlig vekt på å få til et større fagmiljø.

- Hvordan reagerte du da du fikk beskjeden om at de sakkyndige ikke ville godkjenne det nye studiet?

- Jeg ble skuffet. Ingen tvil om det. Men vi har hele tiden vært klar over at det var usikkerhet særlig knyttet til den sakkyndige komitéen sin vurdering av størrelsen på fagmiljøet.

Trakk søknad om jusstudium: Ann Kristin Emblem er rektor ved Folkeuniversitetet Midt-Norge. En sakkyndig komite mente studieopplegget for et treårig jusstudium var for dårlig. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen
Prathesh Thamotharampillai Foto: Privat