- Det ble litt jubel da jeg så det på adressa.no. Det er en fantastisk nyhet, sier trondheimsordfører Rita Ottervik etter at det ble det klart at regjeringen har bestemt seg for å samle hele NTNU i området Gløshaugen, Øya og Kalvskinnet.

Statsministerbesøk

Statsminister Erna Solberg serverte nyheten personlig under et besøk på NTNU Gløshaugen tirsdag. Ottervik håper hun får møte statsministeren og fortelle hvor velkommen denne nyheten var.

- Hvis jeg får møte statsministeren i dag, skal jeg si at dette er veldig bra, ikke bare for Trondheim, men også for Norge. Dette har vi ventet på lenge nå. Nå blir det fullt trøkk på planlegging og bygging, sier Ottervik.

Hun tror dette klarsignalet for bygging, sammen med fusjonen som skal skje mellom NTNU, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Ålesund, vil styrke NTNUs posisjon både nasjonalt og internasjonalt.

Hva mener du om at NTNU samles på én campus? Del dine reaksjoner i sosiale medier med emneknaggen #adressa

Historisk vedtak

- Jeg tror dette vedtaket vil bli sett på som en av de historiske vedtakene for byens utvikling. Det legger til rette for en videreutvikling av Trondheim, og er spesielt viktig for kunnskapsbyen Trondheim.

- Hva vil dette bety for studentene og studentmiljøet?

- Det vil bety utrolig mye for studentene. De kan kombinere fag i mye større grad enn tidligere, siden det blir kortere avstander mellom byggene. Det er også nye, flotte moderne lokaler som vil hjelpe i undervisningen. Og den nærheten til byen, til næringsliv og samfunnsliv vil gjøre studielivet mer spennende og interessant.

- Må ikke bli en billigløsning

Leder i utdanningskomiteen på Stortinget, Trond Giske, synes dette er godt nytt for Trondheim og NTNU, og gratulerer særlig to personer, Gunnar Bovim og Rita Ottervik, som sammen har jobbet med dette i flere år.

- Det er veldig godt nytt for Trondheim og NTNU. Jeg er helt sikker på at det blir flertall i Stortinget om å skape én campus, men jeg kjenner de kampene som gjenstår for å få penger til det de ønsker å skape i Trondheim, sier Giske.

Han er bekymret for at konsekvensutredningen la opp til å sette en rammesum, og at NTNU deretter må finne ut hva de har råd til å gjøre innenfor den summen.

- Utbyggingen må gjøres i én operasjon, ikke bygge ett og ett bygg, eller flytte en og en avdeling eller institutt. De må gjøre det som ved St. Olav, som en helhetlig utbygging. Det blir mer effektivt, forutsigbart og garantert rimeligere. Det er utrolig viktig at de ikke går for en billigløsning, da får skeptikerne rett, sier Giske.

Kjempet i 15 år

Han sier at selv om det er nå jobben virkelig begynner, skal de ta seg tid til å feire at en mangeårig kamp har nådd en milepæl.

- Vi løftet ideen da jeg satt som kunnskapsminister, og jeg har kjempet for dette i 15 år. Vi vet det kan bli en veldig bra campus for studentene. Og det blir ikke bare en geografisk operasjon, men også et løft for innholdet, og en forsterkning av Trondheim som forskning- og studentby. Det blir en veldig attraktivt campus i en veldig trivelig by, sier Giske.

Flytter 14 000 studenter

Statsministeren kom til NTNU i dag sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og olje- og energiminister Tord Lien. Nyheten ble presentert i et splitter nytt nullutslippshus på Gløshaugen. Huset er en enebolig som skal fungere som et levende laboratorium og et eksempel på det tverrfaglige forskningsarbeidet som foregår mellom miljøene på Dragvoll og Gløshaugen.

Når NTNU forlater Dragvoll og samles i Gløshaugen-området, blir det tidenes flytting i Trondheim med 14 000 studenter og 1500 ansatte. Planen inkluderer lærerutdanningen som er midlertidig plassert på Moholt, og kunst- og musikkmiljøene i Olavshallen og i Innherredsveien.

Hovedgrepet i campusplanene for fremtidens NTNU er faglige klynger: Teknologi på Gløshaugen, helse på Øya, økonomi i Hesthagen og arkitekt/musikk/kunst i området mellom Studentersamfundet og høyskolebakken. To spørsmål som er uløst er samling av lærerutdanningene og om Hists teknologiutdanning skal flyttes til Gløshaugen-området.

- Det er utrolig viktig at de ikke går for en billigløsning, da får skeptikerne rett, sier leder i utdaningskomiteen på Stortinget, Trond Giske (Ap). Foto: Therese Alice Sanne