Etter en 56 minutter lang samtale kan Tengel Lothe dra ut ørepluggene. En elev som slet med geometri og speiling av figurer, har fått hjelp som kan bli avgjørende om noen dager.

- Det er mange som har en stor jobb foran seg nå. Jeg vet at det kan være ufattelig stressende å komme opp i eksamen, sier Lothe.

Inne på et klasserom i realfagsbygget på Gløshaugen er det etablert et hovedkvarter med entusiastiske realfagsstudenter. De stiller opp for å hjelpe elever i 10. klasse som nå sitter begravd i mattemørket.

På to dager skal Lothe gi 22 timer mattehjelp på Skype og Facebook. Onsdag ettermiddag har han allerede håndtert 15–20 stykker.

- Jeg har snakket med elever som trenger hjelp med grunnleggende matematikk, til de som bare ville ha en tilbakemelding på at det de gjorde var riktig, forteller Lothe.

I fjor ble det slått alarm etter matteeksamen. Resultatene var de dårligste noensinne.

Ribbetelefon

22 000 grunnskoleelever fikk onsdag morgen beskjed om at de er trukket ut til skriftlig eksamen i matematikk. Nå har de to døgn til forberedelser, før de fredag skal vise hva de er gode for i matematikk.

- Det å komme opp i matematikk, er nok en skrekkblandet opplevelse for mange. Samtidig er det stor forskjell på hvor mye hjelp de kan få før eksamen. Mens noen har foreldre som er sivilingeniører og kan ta seg fri fra jobb for å hjelpe, kan andre sitte på et sted uten mulighet til å få hjelp av verken foreldre eller gode mattelærere. Vi ønsker å bidra til at alle kan få hjelp, sier Hege Tunstad, kommunikasjonsansvarlig ved Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

- Dette er vårt svar på ribbetelefonen på julaften, smiler hun.

- Berolige og hjelpe

Det er Enter, et tiltak i regi av Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, som står bak eksamenshjelpen. Til vanlig innebærer Enters tilbud at realfagsstudenter tilbyr leksehjelp i matematikk til elever i ungdomsskolen og videregående. Nå tilbyr de 40 timer med eksamenshjelp.

- Det er mange som sliter med matematikk, og vi ønsker å gi dem en positiv opplevelse av det å gå opp til eksamen i matematikk. Vi håper vi både kan berolige og hjelpe elever, sier Lovise Landsem, nasjonal leder for Enterprogrammet.

Elever som har behov for hjelp, kan ta kontakt via Facebook-siden til Enter. Deretter kan de chatte med studentene på Facebook, eller bli kontaktet via Skype. Med kamera kan studentene tegne og forklare på arket, mens elevene sitter hjemme og ser på.

Kort tid etter at eksamenstrekkingen var kunngjort, tikket henvendelsene inn. Lars Snekkerhaugen var en av studentene som satt klar. – Hjelp, jeg har kommet opp i matte, hva skal jeg gjøre nå? var en av de første meldingene.

- Hva svarte du da?

- Jeg måtte spørre om hun hadde kontroll på matematikken, eller om hun bare håpet å stå på eksamen, sier Snekkerhaugen.

Som et generelt råd ber han elevene løse gamle eksamensoppgaver. Handler det om å kare seg til en ståkarakter, kan det være lurt å se hva som går igjen på eksamen, jobbe med det, og slik sikre poeng.

Shako Farhad, student ved Universitetet i Oslo, er kommet ens ærend til Trondheim for å være mattehjelper.

- Jeg satt med en elev i en time og 20 minutter. Det var en del hull i mattekunnskapen, sier han.

I løpet av to døgn kan det være vanskelig å hente inn den store forståelsen for matematikk, hvis den ikke er på plass.

- Da handler det heller om å sparkle litt for å skjule hullene, smiler han som er glad han kan være til hjelp.

Natt-tilbud

Eksamenshjelpen til Enter er landsdekkende, og vil være åpent også nattetid.

- Vi vil selvsagt råde elevene til å finne roen og sove også, men hvis de gnir på noe og ikke får sove, så kan de få svar, sier Landsem. Hun påpeker at alle kan ta kontakt, uansett hvordan de ligger an i matematikk. Men klokken 02 natt til fredag stenger de, for da må elevene sove før eksamen.

Mellom tre og ti studenter vil være på vakt. Birk Engegård synes det er gøy å være til hjelp.

- Det føles godt når du ser at det går opp et lys for noen, sier han.

Hvis erfaringene med eksamenshjelp er gode, kan tilbudet bli etablert fast. Lovise Landsem er imponert over studentenes innsats:

- De er selv i en eksamensperiode. Det er prisverdig at de vil hjelpe kidsa, smiler Landsem.

Stressende: - Jeg vet hvor ufattelig stressende det er å forberede seg til eksamen, sier Tengel Lothe. Han studerer til vanligtil elektroingeniør, men hjelper gjerne tiendeklassinger i mattenød. Foto: THERESE ALICE SANNE
Regner: Med kamera og Skype kan realfagsstudenter regne matematiske oppgaver mens elevene følger med. Foto: THERESE ALICE SANNE
Nødhjelp: Birk Engegård og Tengel Lothe vil hjelpe tiendeklassinger som nå gruer seg til matteeksamen på fredag. - Utfordringen er å få elevene til å være kreative, og tenke utenfor boksen, sier Engegård. Foto: THERESE ALICE SANNE
Stressende: - Jeg vet hvor ufattelig stressende det er å forberede seg til eksamen, sier Tengel Lothe. Han studerer til vanlig til elektroingeniør, men hjelper gjerne tiendeklassinger i mattenød. Foto: THERESE ALICE SANNE
Roser studentene: Lovise Landsem, nasjonal leder for Enter-programmet og Hege Tunstad, kommunikasjonsansvarlig ved Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, synes det er imponerende at studentene stiller opp for å gi mattehjelp midt i sin egen eksamensperiode. Foto: THERESE ALICE SANNE