- Jeg vil være et forbilde for andre innvandrere, sier Yassin M. Elmi, som stiller til valg for Orkdalslista.

Han kom til Norge som flyktning fra Somalia for 14 år siden. Siden den tid har han tatt lærerutdanning, og arbeider i dag som morsmålslærer.

Innvandrerbefolkningen i Orkdal er mer enn doblet på ti år, og den største veksten er fra såkalt ikke-vestlige land. I overkant av 7 prosent har nå innvandrerbakgrunn.

- Dette har ikke vært godt nok gjenspeilet i kommunestyret. For å ha en god kommunikasjon med innvandrerbefolkningen trengs et talerør inn i kommunestyret, slår ordfører Gunnar Hoff Lysholm fast.

Han har sittet med makten siden 1999 med Orkdalslista. Norsk-somalisk Khadija Mohamed Ali og Emir Kaniza, opprinnelig fra Bosnia, har sittet i kommunestyret. Nå er Lysholm helt sikker på at Yassin Elmi får nok personlige stemmer til å «suse inn i kommunestyret», han også.

Les også: Orkdal har fått sin egen Marvin (PLUSS)

Les også: Arbeiderpartiet størst blant innvandrere i Oslo

Også utfordringer

Elmi viser oss rundt i det nye forsamlingslokalet til innvandrerbefolkningen i Orkanger, et hvitt trehus i sentrum av byen.

- Her samles folk fra alle nasjoner: somaliere, eritreere, afghanere, tsjetsjenere, folk fra Rwanda, Burundi, Kenya ... På fredager samles noen til bønn, og i helga fungerer det som en slags koranskole og språkskole for barn. Under id-feiringen var vi over hundre personer samlet, forteller Elmi.

For han er det viktig å være en representant for alle med innvandrerbakgrunn:

- De kan komme til meg, og så tar jeg det videre, sier Elmi.

Ordføreren sier de har noen utfordringer med integreringen:

- Det er altfor mange, særlig kvinner, som sitter hjemme uten arbeid. Her har vi en jobb å gjøre med å involvere arbeidstakere og få dem i jobb, sier Lysholm.

Les også: Flere kvinner enn menn brukte stemmeretten

Dårlig representert

Ca 10 prosent av dem som kunne stemme i 2011, hadde innvandrerbakgrunn. Bare 2 prosent av kommunestyrerepresentantene som ble valgt inn, hadde en slik bakgrunn, ifølge en ny SSB-rapport (172 av 10 784 representanter). En av dem var norsk-somaliske Khadija Mohamed Ali (35), som kom til Norge som 19-åring. Vi møter henne på Cubus på Orkdal Amfi, der hun jobber.

- Det er veldig synd at det er så lav valgdeltakelse blant innvandrere, det handler om lite kunnskap. Voksenopplæringa må bli flinkere til å informere, sier Ali, som stiller for Småbylista Orkdal i høstens valg.

Etter to perioder i kommunestyret synes hun det er greit med en pause fra politikken og hun står derfor langt nede på listen.

- Jeg håper Yassin kommer inn, for at innvandrerbefolkningen skal bli sett og hørt mer, sier hun.

I høst kan nesten 550 000 folk med innvandrerbakgrunn stemme i kommunevalget. Det er 150 000 flere enn for fire år siden. I de to trøndelagsfylkene utgjør de nesten 30 000 personer.

Adresseavisens «kommunerevisjon»

Denne saken er en del av Adresseavisens «kommunerevisjon». Før høstens valg besøker vi utvalgte kommuner og tar tempen på lokalpolitikken:

Fra Malvik:

Les også: - Vil vise andre at det går an

Les kommentaren: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Fra Melhus:

Les også: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Les kommentaren: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus

Yassin Elmi har flere saker han brenner for, blant annet skole, helse og næring. Her viser han innvandrerbefolkningens nye forsamlingshus i Orkanger sentrum. Foto: Morten Antonsen
Khadija Mohamed Ali har sittet i kommunestyret i to perioder. Hun arbeider på Cubus i Orkanger. Foto: Morten Antonsen
Yassin M. Elmi fra Orkdalslista. Foto: Morten Antonsen
Khadija Mohamed Ali fra Småbylista Orkdal. Foto: Morten Antonsen
Ordfører Gunnar Hoff Lysholm, som har sittet siden 1999. Foto: Morten Antonsen