Håkan Nesser (68) er både en av de mest produktive og populære svenske forfattere i sin generasjon. Han har skrevet krim, skjønnlitteratur og bøker i grenselandet mellom sjangrene.

Han arbeidet som lærer i mange år før han ble forfatter på heltid. For første gang utnytter han sine erfaringer i lærerjobben i en roman. «Eugen Kallmanns øyne» har hovedhandling i en ungdomsskole i løpet av et skoleår.

Utgangspunktet er Leon som har mistet sin kone og datter i en ferjeulykke i Afrika, og har behov for en radikal endring i livet. Etter tips fra en gammel venninne, Ludmilla, om at det er en ledig stilling i skolen hun er rådgiver i. Den ligger i en liten by, som i boka heter K, like ved den større byen Ø.

Det er logisk å tenke at disse stedene er inspirert av Kumla, der Nesser er født, som ligger like ved Örebro, skjønt ut fra geografiske opplysninger er det mer trolig at K og Ø snarere er Krokom og Østersund. Samme det, Nessers poeng er vel at dette kan være hvor som helst i Sverige.

Kanskje når som helst også, hoved-handlingen er fra 1995 - 96, i en periode med skjerpet aktivitet på den ekstreme høyresiden, med en aktiv nazistgruppe på ungdomsskolen.

Mange dramatiske ting skjer på skolen gjennom dette året. Det blir formidlet av fem fortellere som skifter på å ha fortellerstemmen. Det er Leon, Ludmilla, som etter hvert blir hans kjæreste, og en tredje lærer Igor. I tillegg har eleven Andrea sine kapitler, og hennes mor Ulrika.

Utgangspunktet for dramatikken på skolen er det mystiske dødsfallet til lærer Eugen Kallmann rett før sommeren. Han var en populær lærer, men hadde en mystisk bakgrunn og ingen ble ordentlig kjent med ham. Både en gjeng elever og trioen lærere driver egen etterforskning parallelt med politiet.

Funnet av Eugen Kallmanns dagbøker virvler opp mye dramatikk i en fascinerende krimintrige.

At intrigen holder mål er bra. Men den virkelige styrken i Nessers bøker er at han skaper et galleri med troverdige mennesker. Vi blir engasjert i livene deres, rørt over hvordan de forskjellige generasjonene takler utfordringer, hvordan de prøver å gi sine liv verdighet, og hvilke samfunnsmekanismer som virker inn.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

LES OGSÅ: Fascinerende fra Trondheims kriminelle fortid

LES OGSÅ Mørk spenning fra Island