Hver uke følger over 600 000 Skam-tilhengere med på snutter og meldinger som legges ut på seriens nettside. I tillegg ser over 300 000 de ukentlige episodene.

- Disse tallene er gjennom-taket-tall for Skam. Vi startet på 2 .000 unike brukere, og før jul var vi oppe i 250 000. Denne uken tok Skamenda et stort hopp til 640.000, sier Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK P3 til Aftenposten.

Han forklarer at det i hovedsak er unge folk som følger med på seriens nettside, mens på NRK TV er det et veldig bredt publikum som ser de sammenklippede Skam-episodene.

- Å se ukens Skam-episode er for mange i ferd med å bli et fredagsritual. Gullrekka har pause for tiden, så nå er Skam det nye gullet.

NRKs analysesjef støtter Moslet i at serien er blitt et fenomen.

- Vi har aldri sett så sterke tall på nett-TV før, og vi har sett noen høye tall tidligere, sier Kristian Tolonen.

Sterke kvinnekarakterer

I serien følger vi en venninnegjeng som går i førsteklasse på Hartvig Nissens videregående i Oslo. En hverdag som består av russetidplanlegging, kjæresteproblemer, hooking med tredjeklassegutter, jentekonflikter og festinvitasjoner.

Tidligere denne uken publiserte Si ;D innlegget «Skam ødela sin sterkeste kvinnelige karakter» – et innlegg som har engasjert mange og ble lest av over 100.000 på et døgn. Kritikken går ut på at for mange har lagt sin elsk på en av de mannlige hovedrollene i serien, William. En person som den kvinnelige hovedrollen tidligere har tatt avstand fra fordi han er en rundbrenner.

- Jeg er ikke enig i at Noora er ødelagt, fordi hun fortsetter å være veldig prinsippfast. Jeg tenker heller at valgene menneskeliggjør karakteren, siden jeg følte at hun en stund har vært en robot – en leverandør av politiske korrekte setninger, sier Oda Faremo Lindholm, som er journalist og forfatter av boken Bullshitfilteret, til Aftenposten.

- Jeg ble nesten litt glad da hun gikk på akkord med noen av prinsippene sine og lot seg selv falle for William. For det er synd hvis man skal la moral og prinsipper stå i veien for lykke i det lange liv. Men samtidig fortsetter hun å levere setningene sine, samt å være feminist og engasjert. Så jeg synes ikke karakteren er blitt mindre feministisk.

- Litt for voksen

Lindholm får støtte fra Guri Idsø Viken:

- Jeg forstår at unge folk trenger et forbilde, en karakter som står imot. Men folk må se hvordan det går før man gjør seg opp en mening. Jeg synes at William er en interessant karakter som vi ikke har sett alt av ennå. Jeg synes også at Noora har vært litt for voksen. I starten var det nesten litt for usannsynlig at en førsteklasseelev på videregående skulle oppføre seg sånn. Så det er bra at hun viser at hun har noen svakheter.

- Jeg tenker at William er en interessant karakter som vi ikke har sett alt av ennå. Så jeg er spent på å se spillet mellom dem utfylle seg. Reaksjonene som har kommet til nå viser at folk kanskje har gjort seg opp en mening om han litt for tidlig.

- Skal en karakter være perfekt?

Viken mener at det er viktig for dem som følger med på serien at man husker på at karakterene tidsmessig er lagt til starten av videregående skolen.

- De har en annen usikkerhet og takler hverdagen på en annen måte, og dette er veldig godt skildret i serien. En annen sak er hvor moralsk skal en TV-serie være? Skal karakteren være perfekt, eller skal de være åpne for diskusjon? Når jeg skriver er jeg opptatt av å få karakterene til å gjøre noe galt – slik at folk kan diskutere rollene. Det er jo det som gjør litteratur og TV-serier interessante.

- Får folk til å tenke

Skam har lenge blitt hyllet for å gi et realistisk bilde av hvordan det er å vokse opp som ung i dag. Ifølge Lindholm var det på tide at en slik serie dukket opp på norske skjermer:

- Skam er et slags generasjons epos. De som vokser opp i dag blir ofte kalt «generasjon perfekt», så det er bra at de får se en så nyansert fremstilling av hvordan folk i dag har det: De har det gøy, er opptatt av fester og de går på trynet, men henter seg inn igjen.

Viken er også glad for at unge i dag har en slik serie å relatere seg til.

- Ofte virker det som om Disney-seriene er litt fordummende, mens Skam får folk til å tenke, uten at den er for moralsk. At unge skriver innlegg til Si ;D i Aftenposten er et tegn på suksess.