- Dette er kjempebra. Helt suverent, sier NRK-journalist Jøte Toftaker etter at det ble kjent at distriktssendingene blir justert fra fem til ti minutter i forkant av Dagsrevyen.

- Beslutningen viser at vi har flinke sjefer som tar publikum på alvor, sier han.

LES OGSÅ: NRK snur og gjeninnfører lengre distriktssendinger

Valgte Jøtes løsning

Jøte Toftaker uttalte for et par uker siden at omleggingen til 3-5 minutter for distriktssendingene var en stor tabbe av NRK-ledelsen. Toftaker er ansatt som riksreporter i Trøndelag og leverer daglig reportasjer fra distriktet til Dagsnytt og rikssendingene, og til Midtnytt.

I et innlegg på Facebook skrev han; «Jeg har foreslått internt at jeg mener vi enkelt kan skru dette til ved å kjøre en ti-minutter 1850 eller 2050 og dermed får vi bedre tid til å lage reportasjer fra hele distriktet og fortelle fra alt det spennende som skjer i livene der ute.»

- De valgte din løsning?

- Det er bare gull, på alle måter. Med ti minutters sending foran Dagsrevyen kan vi lage flere saker, reise ut i distriktene, ta inn gjester i studio og fordype oss mer. Det betyr også at det blir lettere for rikssendingene å møte kravet om av 25 prosent av stoffet skal komme fra distriktene. Dette er gull for hele landet, sier NRK-journalisten.

- Styrker tilbudet

Direktør i distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild-Johnsen, har tidligere uttalt at omleggingen vil gi bedre dekning i distriktene, og større muligheter til å gå i dybden på saker.

Da gikk Toftaker sjefen midt i mot, og sa følgende: «Slik det er nå blir det færre reportasjer på Dagsrevyen og riks-sendingene fordi det rett og slett blir laga færre reportasjer fra hele landet. Da rokker vi dessverre med en viktig del av oppdraget vårt som allmennkringkaster og vi blir mindre viktige for alle som er glade i oss.»

Nå jubler han over at ledelsen har snudd.

- Plutselig får vi tre sendinger. Da kommer vi faktisk ut av dette med et styrket tilbud likevel, sier han glad.

- Lyttet til folket

Siden nyttår har omleggingen skapt sterke reaksjoner hos de som faktisk følger sendingene, bare Kringkastingsrådet har mottatt over 200 klager.

- Jeg har fått mange reaksjoner fra folk som har kjent meg igjen, mange har vært lei seg. Det er faktisk folket som er eierne våre. Nå viser vi at vi lytter til dem, det er klokt, sier Toftaker og legger til; Men det betyr ikke at vi ikke skal utvikle oss og gjøre nye ting. Men prosessen har vist at tv-døden er overdrevet, folk vil faktisk ha det vi lager. Og nå får de mer enn før. Jeg er kjempefornøyd, sier han.

Han avviser at dette er et nederlag for NRK.

- Det er ikke et nederlag i det hele tatt. Vi har lyttet til folket og endret kursen. Det er smart det, sier Toftaker.

Distriktsdirektøren som var klar på at omleggingen ville styrke tilbudet har også gjort kuvending:

– Vi har rett og slett undervurdert den enormt sterke relasjonen seerne har til TV-nyhetene fra sitt distrikt. Det har vi nå tatt innover oss. Derfor forlenger vi distriktssendingen i forkant av Dagsrevyen, sier distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen.

Positiv Grande

Kulturminister Trine Skei Grande (V) ba tidlligere denne uken om en redegjørelse fra NRK på omleggingen. Nå skriver hun på Twitter at hun er positiv til snuoperasjonen.

«Bra. NRK endrer sendeskjemaet og gir likevel plass til lengre distriktssendinger før Dagsrevyen. Det er jeg glad for, dette er viktig for distriktstilbudet», skriver hun på Twitter.