- Vi er nå i dialog med hver og én og vurderer hvem vi inngår avtale med. Det er stor interesse for å ta imot omstillingsavtale. I den ligger det en kompensasjon ut fra hvor mange dyr produsenten har, og mulighet til å få økonomisk støtte og rådgiving til omlegging, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen i Nortura til Bergens Tidende.

I dag er det totalt 350 kyllingprodusenter i Norge, skriver avisen. Samtlige ti i Hordaland har fått tilbud om omstillingsavtale. Én av dem er Erik Kvinge, som etter å ha investert 4 millioner kroner i kyllingfjøset, nå tilbys 200.000 kroner over en toårsperiode, pluss 70.000 kroner som støtte til utdanning eller omskolering.

- Tilbudet fra Nortura er i realiteten en tvungen sluttpakke. Enten godtar vi den, eller så vil vi sannsynligvis bli sagt opp som produsent. Vi får ikke levere kylling. Dette er trasig, sier Kvinge.

Norturas mål er å konsentrere produksjonen rundt selskapets tre store slakterier i Elverum i Hedmark, Hærland i Østfold og Hå i Rogaland. Leder i Hordaland Bondelag, Frøydis Haugen, har stor forståelse for frustrasjonen blant mange bønder, men synes det er bra at Nortura tilbyr en snillere løsning enn bare å si opp kontrakten.

- Pakkene skal gi en mulighet til omstilling. Slik sett tar Nortura et viktig ansvar for produsenten, sier Haugen.