Venke Aarethun overleverer trønderske ullsokker til Jamila, som jobber ved flyktningeleiren. Foto: PRIVAT

- Jeg er egentlig ganske garvet på hjelpearbeid, men da jeg fikk se situasjonen her nå, så ble jeg sjokkert, sier Venke Aarethun.

Hun er i Libanon, Beirut, på jobb for NORWAC, og bistått med arbeidet ved flyktningeleiren Shatila siden 80-tallet.

I leiren hvor det vanligvis bor omkring 4000 flyktninger, er det nå bosatt 24 000.

Les også: Egeland ber om 3 milliarder til Syria-flyktninger

- Fattigdom på sitt verste

- Jeg har aldri opplevd forholdene her så ille som nå. Kloakken renner i gatene og det er folk overalt. De jeg kjenner av de som jobber her, beskriver situasjonen som grusom, forteller Aarethun.

Hun forklarer at flyktningene som kommer ikke får tilgang til noe som helst, men samtidig ikke kan bevege seg utenfor flyktningeleiren i fare for å bli arrestert.

Les også: Ønsker 200 flere flyktninger i Trondheim

- Det er så forferdelig og uverdig at det er vanskelig å finne ord. Hele situasjonen viser fattigdom på sitt verste, sier Aarethun.

Får ikke undervisning

Barna i leiren blir forsøkt undervist noen timer hver dag. Men ifølge Aarethun er det umulig på grunn av overfylte klasserom.

Les også: Halvparten av folket vil ha 10 000 Syria-flyktninger

- Det absurde er at det nå er flyktninger som må ta vare på flyktninger. I denne ene leiren bor det nå dobbelt så mange flyktninger som norske politikere diskuterer om Norge skal ta imot de neste to årene, forklarer hun.

Deler ut trønderske ullsokker

Sammen med andre ansatte i leiren har Aarethun blant annet vært ute og delt ut sokker som trondheimskvinnene Jorun Giske, Anne Antonsen og datteren hennes, Karin har strikket.

Les også: Strikke-aksjon for flyktninger

Tidligere i år tok Giske kontakt med Aarethun, med spørsmål om det kunne være bruk for varme sokker i flyktningleirene. Det endte med at en hel svartsekk med trønderske ullsokker ble tatt med til Syria.

- Disse blir delt ut her. I tillegg vil en del av dem bli sendt lenger nord, der det er enda kaldere, forteller Aarethun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.