Det er byens mange vannhull som i formiddag fikk nye retningslinjer som tilsier at de kan få fra én til åtte prikker, alt etter hvor alvorlig overtredelsen av alkohollovens bestemmelser er.

Malen er lignende ordninger i Stavanger og Bergen.

Samtidig blir reaksjonsmønsteret skjerpet ved at det ved grove overtredelser av lovens bestemmelser skal reageres med inndragning av skjenkebevilling i minimum fire uker allerede ved første gangs overtredelse.

En prikk for alkoholreklame

De mindre alvorlige overtredelsene som kvalifiserer til én prikk, er blant annet manglende alternativer til alkoholholdig drikk, alkoholreklame og mangelfull avgrensning av utendørs skjenkeareal.

Fra to til fire prikker kan det bli dersom det foreligger brudd på godkjent skjenkeareal, vakter uten gyldig vaktbevis eller drikking av medbrakte varer på godkjent skjenkeareal.

Straffbar diskriminering: åtte prikker

Alvorligere blir det om åpenbarte berusede personer ikke bortvises. Da kan det bli fra fem til syv prikker. Det samme gjelder servering av alkohol ved bord der det oppholder seg en eller flere personer åpenbart påvirket av rusmidler. Inntil syv prikker kan man også bli belønnet med om man forsøker å hindre kontroll.

Salg eller skjenking til åpenbart ruspåvirket person kvalifiserer for retningslinjenes maksimum, åtte prikker. Her kommer også alkohollovens bestemmelser om alder inn, både for personale og gjester.

Bevilling inndras etter åtte prikker

Grove brudd på vedtatt skjenketid og konsumtid kan gi åtte prikker. Det samme kan brudd på hjelpeplikten og straffbar diskriminering.

Skjenkebevilling inndras i to uker dersom utestedet har pådratt seg åtte prikker i løpet av tolv måneder.

Skjenking til beruset person og lignende alvorlige overtredelser som gir åtte prikker, kvalifiserer for inndragning i tre uker ved første gangs overtredelse. Har bevillingshaver i tillegg utvist særlig klanderverdig opptreden, blir det fire uker.

De nye prikkreglene for utesteder skal gjelde fra 1. januar 2013.