Rynning har vært bosatt i den kinesiske hovedstaden siden 1997, men er nå i ferd med å vende tilbake til fødebyen Trondheim.

Her har han gått i kompaniskap med advokat og investor Bernt Østhus, og blitt partner i det nyopprettede selskapet Staur Asset Management.

- Vi har også etablert et nytt oppkjøpsfond som skal hete Longship sammen med en gruppering i Oslo, sier Rynning, som forteller at de ønsker å gå inn i selskaper som er forbi oppstartsfasen, men som ikke er store nok til å være interessante for de større oppkjøpsfondene.

- Det kan være selskaper med 20–30 millioner i overskudd, men som ikke klarer å vokse videre. Her ser vi muligheter, sier Rynning, som har lagt sitt eget Beijing-baserte selskap Origo Partners inn i det nye Staur-selskapet.

Interesse fra Asia

Denne uken deltok Rynning på Sparebank 1 Markets lakseseminar i Trondheim, der ledere fra både oppdrettsselskaper, fiskefôrselskaper og serviceselskaper deltok. Det delvis statseide oppdrettsselskapet Cermaq ble i fjor høst kjøpt av japanske Mitsubishi, og Rynning sier det gjør at andre aktører i Asia interesserer seg for norske selskaper.

Han sier at kinesiske og japanske investorer ofte handler gjennom fondsselskaper basert i Hong Kong eller Singapore, og tror trenden med at kinesere kjøper opp større selskaper i Europa bare vil intensiveres.

- Jeg er i dialog med utenlandske investorer som vil investere i Norge, sier Rynning, som også sier at han kan hjelpe norske selskaper med å få innpass i Asia.

Selv om han ikke ser noen lett løsning for å få slutt på handelshindringene som norske selskaper har møtt etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

- Den situasjonen har ikke blitt noe bedre, og jeg tror alle er overrasket over at det har tatt så lang tid å gjøre noe med det, sier han.

- Alle er interessert i Kina

Rynning hadde møter med flere av selskapene som deltok på lakseseminaret denne uken, og sier at alle er interessert i hva som skjer i Kina, særlig etter den store børsuroen i sommer.

- Sjømatsektoren er interessert i hvordan dette kan påvirke den globale økonomien, og hvordan de selv kan få markedstilgang. Men jeg tror det er viktigere for fôrselskaper og teknologiselskaper enn oppdrettsselskaper, sier Rynning, og peker på at Kina selv har en stor oppdrettssektor med andre arter enn laks.