Tre av fire enhetsledere i kommunen har varslet rådmannen at de i sommer har vansker med å dekke opp alle vaktene med fagkompetanse. Helse- og velferdssentrene mangler først og fremst sykepleiere, men også helsefagarbeidere og vernepleiere.

- Ved enkelte sykehjem kan det bli vakter uten sykepleier på jobb. Vi dekker opp dette med annen fagkompetanse, i tillegg til at vi har mulighet til å få bistand fra lege på legevakta og eventuelt sykepleier fra Trygghetspatruljen. Men dette er fryktelig utfordrende, og det er klart det er bekymringsfullt, sier Helge Garåsen, kommunaldirektør i Trondheim kommune.

Ekstra travelt

- Vår kunnskap er at situasjonen er verre enn dette, sier Ingrid Berg Selfjord, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Trondheim kommune.

Hun er bekymret for situasjonen:

- Vi vet at det var vakter i fjor uten sykepleiere til stede, og det vil det trolig bli også i år. Det innebærer at tilbudet til pasientene svekkes, det kan bli vanskelig å få utført alle oppgaver og det kan ramme beredskapen for det uplanlagte. Dette kan true pasientsikkerheten. For sykepleiere på jobb betyr det at det avkreves en voldsom innsats, langt mer enn det er rimelig å kreve, sier Berg Selfjord.

Garåsen legger heller ikke skjul på at sommeren kan bli tøff for de ansatte:

- Vi prøver så godt vi kan å skjerme pasientene, men belastningen på de ansatte blir større. En travel hverdag kan bli enda travlere, og ansatte kan bli nødt til å gå ekstra vakter og forskyve arbeidstiden, sier Garåsen.

Penger til gode

Denne uken ble administrasjonsutvalget orientert om situasjonen: 27 av 35 enheter innenfor hjemmetjenesten, helse- og velferdssentre og helsehus har vansker med å dekke opp vakter med fagkompetanse i perioden juni-august. Det innebærer at tre av fire mangler fagarbeidere. En av fire enheter opplever sykepleierdekningen som problematisk, og flere av disse finner ingen annen løsning enn å bruke andre yrkesgrupper til å løse sykepleiermangelen.

For få: - Det er for få sykepleiere i markedet til at vi får dekket alle vakter, sier kommunaldirektør i Trondheim, Helge Garåsen.

- Det er for få sykepleiere i markedet til at vi får dekket opp alle vakter, sier Garåsen.

Sykepleierforbundet på sin side mener kommunen ikke har gjort nok for å rekruttere sykepleiere.

- Det er sannsynligvis mulig å gjøre ting bedre enn vi har gjort, og vi er åpen for gode innspill og ideer, svarer Garåsen.

Kommunen hadde i fjor et overskudd på 440 millioner, og 50 millioner av dette skyldes et mindreforbruk innenfor helsesektoren.

- Det er helt naturlig at en del av disse pengene settes av til tiltak som kan bedre rekrutteringen av sykepleiere. Her må politikerne ta ansvar, sier Berg Selfjord.

Garåsen sier at høyere lønn er ett av flere virkemidler som er vurdert.

- Men vårt primære tiltak har vært å øke grunnbemanningen, slik at vi er mer robust inn mot ferie, sier han.

På tå hev

Ved St. Olavs hospital slo tillitsvalgte alarm i mai, hvor de påpekte mange hull i turnusen ved hovedintensiven og flere andre avdelinger. I brevet som var undertegnet av Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og Delta uttrykte de sterk bekymring for kvaliteten på pleien ved sykehuset og for medlemmenes arbeidsforhold.

Sosiale medier: St. Olav har i år benyttet nye kanaler for å rekruttere sykepleiere. Det har de god erfaring med, ifølge Rune Wiseth, konstituert administrerende direktør.

Konstituert sykehusdirektør Rune Wiseth følger situasjonen og får jevnlige oppdateringer.

- Det har skjedd mye de siste ukene, og det ser vesentlig bedre ut nå enn da de tillitsvalgte hentet sine tall. Vi ser nå at hovedintensiven hvor det kan være kritisk, har 38 hull i turnusen i sommerukene. Det er veldig lavt sammenlignet med tidligere, og muligheten for å dekke inn dette er god, sier Wiseth. Ved thoraxavdelingen hvor det tidligere var 70 hull i vaktlistene, er antallet nå redusert til 55.

Sengeavdelingen ved kirurgisk klinikk velger imidlertid å ta ned aktiviteten som følge av vikarmangel. Planlagte inngrep som ikke haster, vil bli utsatt til over sommeren.

- Men dette gjøres på en slik måte at vi ivaretar forsvarligheten. Øyeblikkelig hjelp og kreftkirurgi blir ikke berørt av dette, sier Wiseth.

Ingen andre klinikker har så langt besluttet å redusere virksomheten i sommer.

- Vi er alltid på tå hev og litt bekymret når vi skal planlegge ferieavviklingen, fordi dette er en utfordrende periode. Men rapportene jeg har fått, beroliger meg, sier Wiseth.

Rekrutterte på bussen

Han sier at de i år har tatt nye grep for å rekruttere sykepleiere:

- Vi har tatt i bruk sosiale medier, og vi har hatt annonser på busser og på kinoen. Det førte til at vi fikk en del respons. Dette er noe vi aldri har gjort tidligere, men som vi ser kan være nyttig. I tillegg benytter vi i spesielle tilfeller stimuleringstiltak, slik at ansatte som tar på seg ekstravakter, får et påslag på lønna, sier Wiseth.

Ekstravakter: Sykehuset er avhengig av de ansattes velvilje til å jobbe ekstra, sier Kenneth Sandmo Grip, foretakstillitsvalgt Norsk Sykepleierforbund.

- Hvis disse tallene stemmer, så er det noe mindre grunn til bekymring enn tidligere. Men det mangler fortsatt folk, og det er hull i vaktplanene. Det betyr at vi er dårligere bemannet enn tidligere. Samtidig er en avhengig av ansattes velvilje og mulighet til å jobbe mer enn avtalt. Når resten av landet innfører sommertid og belager seg på å ha det litt roligere i en periode, så må ansatte i helsevesenet forberede seg på at arbeidssituasjonen er verre enn noen gang, sier Kenneth Sandmo Grip, foretakstillitsvalgt Norsk Sykepleierforbund ved St. Olav.