Mandag 12. juni møtes de 15 medlemmene i Kirkerådet til møte i Erkebispegården i Trondheim. Sak 16/17 «Tilsetting av biskop i Nidaros bispedømme» er en av i alt 16 saker som skal behandles på møtet.

Kirkerådet har et meget bredt saksgrunnlag å ta en beslutning på.

I løpet av våren har det vært gjennomført en omfattende kirkelig avstemningsrunde blant menighetsråd, prester og kirkelige ansatte i Nidaros samt alle landets proster og teologiske professorer.

Deretter har både Nidaros bispedømmeråd og alle landets biskoper uttalt seg.

I tillegg har hver enkelt av kandidatene i forbindelse med nominasjonen blitt presentert med CV og har svart på 18 ulike spørsmål.

Tre kandidater intervjuet av Kirkerådet

De tre kandidatene med flest stemmer i den første avstemningsruden, prost Nils Åge Aune, Sør-Innherad, prost Herborg Oline Finnset, Strinda og domprost Ragnhild Jepsen, Nidaros, ble etter at resultatet var klart, innkalt til intervju hos arbeidsutvalget i Kirkerådet.

Arbeidsutvalget består av leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, nestleder Harald Hegstad, preses Helga Haugland Byfuglien og Leif Christian Andersen, Stavanger bispedømme.

- Tema som blir tatt opp under intervjuet er blant annet teologi, ledelse og ledererfaring og tanker omkring bispestillingen. Intervjuet hos arbeidsutvalget kan på mange måter sammenlignes med et jobbintervju, forteller assisterende direktør i Kirkerådet Gerd Karin Røsæg.

- Hvordan blir tilsettingen av ny biskop behandlet på møtet i Kirkerådet?

- Vanligvis kommer saken opp to ganger i løpet av møtet. Under første gangs behandling, orienterer lederen av Kirkerådet om sine inntrykk fra intervjurunden, eventuelt supplert med innlegg fra andre i arbeidsutvalget. Deretter blir det gitt ordet fritt til en debatt om tilsettingen. Det hender enkelte medlemmer gir klart uttrykk for hvem de ønsker, men det er mest vanlig at medlemmene ikke tilkjennegir hvem de vil stemme på, enkelte fordi de trenger litt tid i «tenkeboksen før de bestemmer seg, sier Røsæg.

Valget siste sak på møtet

Andregangs behandling, den endelige tilsettingen, er siste sak på møtet.

- Målsettingen er å bli ferdige med alle andre saker i så god tid at vi kan gjøre unna tilsettingen før middagen klokken 19. Erfaringen er imidlertid at tidsskjemaet ofte sprekker, slik at avstemningen må vente til etter at vi har spist, sier Røsæg.

Ved valg og ansettelsessaker er det vanlig praksis i Kirkerådet med skriftlig avstemning. Opptellingen av stemmer blir gjort umiddelbart etter avstemningen. Deretter opplyser lederen av Kirkerådet om avstemningsresultatet.

- I og med at det er 15 stemmeberettigede, er det bare en liten teoretisk mulighet for stemmelikhet. Det kan skje dersom en av stemmene er blank, noe som aldri har skjedd så lenge Kirkerådet har tilsatt biskop.

Hvis det likevel skulle skje, er regelverket at det straks må foretas en ny avstemning. Hvis det fortsatt er likt, blir tilsettingen avgjort ved loddtrekning. Alt dette er imidlertid hypotetisk og egentlig helt urealistisk, sier Røsæg.

Når tilsettingen er foretatt, får den tilsatte biskopen samt de to andre kandidatene varsel om utfallet så fort det lar seg praktisk gjøre.

Kronikk : Nidaros trenger en raus biskop

- Målsettingen er å bli ferdige med alle andre saker i så god tid at vi kan gjøre unna tilsettingen av ny biskop før middagen klokken 19, sier assisterende direktør i Kirkerådet Gerd Karin Røsæg. Foto: Jens Petter Søraa