Fra torsdag blir det skjerpet grensekontroll på ferjerutene. Det innebærer at man må ha innreisepapirene i orden, for eksempel et schengenvisum, for å komme om bord.

Samtidig har utlendingsmyndighetene fått beskjed om å avvise alle asylsøkere som kommer til Norge med oppholdstillatelse i Russland. Nå åpner justisministeren også for å innføre passkontroll på tog og busser inn til landet.

– Foreløpig ligger det ikke inne i kontrollregimet som vi nå legger opp til, men vi er klare til å iverksette dette hvis det blir behov for det, sier Anundsen.

– Ser en nedgang

Passkontroll ved grensestasjonene kommer i så fall i tillegg til den såkalte territorialkontrollen, som ikke er i strid med Schengen-avtalen. Denne kontrollformen, som skjer på norsk side og som skal skjerpes, innebærer at flere busser og tog blir stanset og passasjerene kontrollert.

– Vi ser allerede en nedgang i ankomstene til Norge, noe som sannsynligvis skyldes innføringen av svensk grensekontroll, sier justisministeren.

At flere land innfører egne grensekontroller, viser at Schengen-samarbeidet sliter med å håndtere situasjonen, tilføyer han. Passkontrollen på ferjerutene er i første omgang begrenset til å vare i ti dager, slik Schengen-avtalen foreskriver.

Sendes tilbake

Lovendringen som gir regjeringen instruksjonsadgang overfor Utlendingsnemnda, ble i forrige uke vedtatt i ekspressfart på Stortinget. Allerede onsdag kom den til anvendelse.

Anundsen har nemlig bestemt – i tråd med asylforliket på Stortinget – at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling.

– Dette er asylsøkere som vi mener ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland, og det er misbruk av asylsystemet når disse velger å reise fra Russland til Norge for å søke asyl, sier Anundsen.

– God tone

Disse asylsøkerne skal returneres samme dag eller dagen etter. De blir tatt hånd om på Storskog i påvente av utsendelse, sier justisministeren, som forutsetter at Russland vil ta dem tilbake.

– Vi har en positiv og konstruktiv dialog med russerne på grensekommissær-nivå, sier han.

Anundsen mener det ikke er grunn til å frykte for rettssikkerheten til dem som sendes tilbake til Russland, uten å få sin asylsøknad realitetsbehandlet.

– Så lenge de ikke er utsatt for forfølgelse i Russland, er jeg trygg på at rettssikkerheten deres blir tilfredsstillende ivaretatt, sier han.

Daglig har det i en periode kommet mellom 100 og 200 asylsøkere fra Russland over Storskog, men mandag var det kun 24 og tirsdag 38.

– At Stortinget nesten samlet er opptatt av innstrammende tiltak, vil ha en effekt nå, sammen med grensekontroller i Sverige og Norge. Men vi er ikke i nærheten av å si at krisen er over, sier Anundsen.