For mens Ica taper penger hver dag , tilsynet vurderer om Coop får kjøpe Ica Norge og Norgesgruppen venter på å få vite hvor mange butikker de får kjøpe, sikrer Rema seg leiekontrakter.

Og det det i bunn og grunn handler om er hvem som får drive landets dagligvarebutikker, særlig distriktsbutikkene, hvem som blir største dagligvareaktører og dermed får de beste innkjøpsprisene og kan ha de laveste prisene i butikk, og hvem som bestemmer hva vi kan handle til hvilken pris i matbutikkene vi legger igjen 160 milliarder kroner i hvert år.

–2015 er et år hvor det vil skje mye i det norske dagligvaremarkedet, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i den største dagligvareaktøren i landet, Norgesgruppen.

I en situasjon der Norge ser ut til å gå fra fem til fire aktører og der Rema fra å være nest størst vil bli nest minst om Coop/Ica-sammenslåing blir gjennomført, ser det ut til at Reitan-eide Rema 1000 er på tå hev.

– Rema på offensiven

–Ja, Rema er veldig offensiv, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge.

Torsdag ble det kjent at Coop Norge foreslår å selge 103 butikker for å bedre konkurransen i visse markeder dersom de får overta Ica Norge. Butikkene er foreslått ut fra hvor Konkurransetilsynet mener Coop kan bli for dominerende.

Men lenge før Coop og Konkurransetilsynet er blitt enige om hvor mange butikker Coop må kvitte seg med, er Rema 1000 godt i gang med å overta enkelte Ica-butikker.

Les også: Rema tar større del av markedet

Har sikret seg Ica-kontrakter

Det kommer frem i et brev fra Coop Norge til Konkurransetilsynet. Ifølge Coop «foreligger det en betydelig risiko for at utleiere og franchisetakere i perioden før Coop Norge Handel får overta virksomheten, lar seg friste til å inngå avtale med en av de andre dagligvareaktørene».

Coop er, ifølge brevet, redde for at de ikke vil ha samme kontrollen på hvilke butikker som kan selges til andre dersom tilsynet ikke skynder seg:

«Som dokumentert for tilsynet har f.eks. Rema 1000 hatt en offensiv mot franchisetakerne gjennom annonser i media. Rema 1000 har også sikret seg leiekontrakter til flere av Ica Norges butikklokaler. Dess lengre perioden blir før closing kan skje, dess større er sannsynligheten for at utleierne og franchisetakerne begynner å se seg om etter en annen partner», heter det i brevet.

–Jo lengre tid det går, jo mer slitasje er det på ansatte i Ica Norge. I tillegg er vi i en situasjon hvor det ikke er naturlig å investere for fremtiden. Konkurransen er knallhard, og konkurrentene våre benytter sjansen til å kare til seg butikker, sier Friis i Ica Norge.

Les også: Kunde: - Butikken stengte uten varsel i ettermiddag

Mål om 25 nye butikker i år

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 vil verken bekrefte eller avkrefte dette overfor Adresseavisen. Hun sier:

–Vi er alltid på jakt etter nye butikker, om pris og beliggenhet er riktig.

Administrerende direktør Ole Robert Reitan har tidligere vært veldig åpen på at han gjerne ville kjøpe hele Ica Norge selv, men at det ikke var aktuelt å betale i nærheten av de 2,5 milliarder kronene Coop la på bordet for selskapet. Nå kan altså det at Coop trolig må selge unna en del butikker, bidra til at Rema når sitt mål om å åpne 25 nye butikker i løpet av 2015.

Flere får av Ica-kaka

Norgesgruppen har opsjon på å kjøpe Ica-butikker av Coop, men mener det er urealistisk å få overta alle.

–Det er ikke bare usannsynlig, men urealistisk å tro at vi får overta alle de 103 butikkene Coop har foreslått å selge, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, har Coop inngått en salgsopsjonsavtale med Norgesgruppen som sier at dersom Coop må selge Ica-butikker, så forplikter Norgesgruppen seg til å kjøpe dem. Men Coop har anledning til å selge til andre.

Forventer nøye gjennomgang

Det er nok likevel ikke Coops vilje eller strategi det kommer an på når det skal letes etter kjøpere. Norgesgruppen har nesten 40 prosent av det norske dagligvaremarkedet, og Roskifte er sikker på at Konkurransetilsynet vil gjennomgå også videresalg av Ica-butikker svært nøye, med tanke på både lokal og nasjonal konkurranse.

Det forventer også Rema 1000:

- Vi registrerer at Norgesgruppen ser forhåndsavtalen med Coop som en mulighet til å vokse enda mer, og at Coop fortsatt omtaler intensjonsavtalen med Norgesgruppen som førstevalg som kjøper. Vi regner med at Konkurransetilsynet ser nøye på om slike forhåndsavtaler hemmer konkurransen i markedet, sier Remas kommunikasjonsdirektør, Mette Fossum Beyer.

- Blir større i Midt-Norge

Roskifte har likevel tro på butikkovertagelser i Midt-Norge.

– I Trøndelag har ikke Norgesgruppen den samme markedsposisjonen som i andre deler av landet. Så der kan kjøp av Ica-butikker hjelpe oss å vokse, sier han.

Les også: Kiwi opp nesten 20 prosent

Kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen Per Roskifte. Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix
6. oktober kunngjorde styreleder i Ica Norge og adm. dir. i Ica Gruppen, Per Strömberg (t.h) og adm.dir. i Coop, Svein Fanebust, oppkjøp av av Ica Norge til Coop Norge. Fanebust har siden sluttet som sjef for Coop, men ennå har ikke tilsynet ferdigbehandlet saken. Foto: Pedersen, Terje, NTB scanpix
Ica-eide Matkroken på Rosten er en avflere Ica-eide butikker som har bukket under siden Coop-oppkjøpet ble kjent, men før tilsynet har avgjort saken. Om noen overtar denne butikken, er ennå ukjent. Foto: Marianne Tønset