I fjor la norske kunder igjen 15,5 milliarder norske kroner i Sverige gjennom svenskehandelen viser en fersk rapport fra den svenske handelsorganisasjonen Svensk Handel.

Det er en økning på rundt 551 millioner kroner fra året før, og tilsvarer en handelsvekst på fire prosent. Ifølge avisen Länstidningen i Østersund står handelen i Västjämtland, hvor Åre kommune og Storlien ligger, for mellom 275 og 370 millioner norske kroner av den totale svenskehandelen.

Les også: NHO-direktør tar ikke Ullared-flyet seriøst

Nå vil Storlien ha enda flere nordmenn på shopping. To store eiendommer er klar for kjøpesenterutbygging rett ved E14. Ifølge lokale anslag vil utbyggingen bety at trøndersk harryhandel vil passere milliarden i Storlien om få år.

Og rapporten fra Svensk Handel spår at grensehandelen vil komme til å øke kraftig de neste årene. Kjøpesenterbygging kan starte allerede i høst.

Les også: Handler i Sverige som aldri før

Venter tredobling

Overfor Länstidningen uttaler butikksjef Henrik Weile ved Coop i Storlien at det finnes kundegrunnlag på norsk side til mer enn å tredoble handelen, til en årlig omsetning mellom én og halvannen milliarder kroner.

I så fall vil Storlien nærme seg omsetningen til kjøpesenteret City Lade i Trondheim. Til sammenligning hadde det største kjøpesenteret i Stjørdal, Torgkvartalet, en omsetning på 530 millioner i fjor.

Les også: Trønderne kjører stadig oftere til Storlien

Eier av hotellet Le Ski, Superspar, godteri- og tobakksbutikken i Storlien, Ronny Juhlin, tror absolutt en tredobling i omsetningen i Storlien er sannsynlig.

– Ja, absolutt. Mellom 250 000 og 300 000 nordmenn har opptil 1,5 timers reisetid til Storlien. I Oslo-området har man til sammenligning 800 000 nordmenn med samme reisetid. Men der fordeler svenskehandelen seg på fire ulike handelssteder. Det er absolutt mulig å få en omsetning på over en milliard for et kjøpesenter i Storlien, sier Juhlin.

Han mener at nordmenn står for rundt 90 prosent av all handel i Storlien, som kun har 79 fastboende innbyggere. Han mener at om man tar med hotellene og alle butikkene i bygda, er den reelle omsetningen på mellom 500 og 600 millioner svenske kroner.

Les også: Se bildene fra åpningen av Storliens nye kitepark

Svak krone liten betydning

I rapporten fra Svensk Handel, går det frem at det ikke først og fremst er den sterke norske kronen som driver svenskehandelen fremover. Kursen lå 3. august på 94,88 kroner for en svensk hundrings, ifølge Norges bank. Hovedforskjellen mellom Norge og Sverige, er at Norge har høye avgifter på usunne varer, tollbarrierer på for eksempel jordbruksvarer og at prisnivået i Norge er generelt høyere, slår handelsorganisasjonen fast.

Disse faktorene endrer seg ikke like raskt som valutakursen svinger, og bidrar til at tobakk og godteri er 50 prosent billigere i Sverige, alkoholholdig drikke i snitt 43 prosent billigere, ost og egg 42 prosent billigere mens kjøtt er 23 prosent billigere, ifølge Svensk Handel.

– Grensehandelen med Norge vil fortsette å vokse de neste årene. Grunnen til dette er at prisforskjellene mellom Sverige og Norge fortsatt kommer til å være betydelige, konkluderer Svensk Handel med i rapporten.

Les også: Snart slipper du enveisbru på E14

Får nye kjøpesentre

På Storlien i Åre kommune ønsker man utviklingen mer enn velkommen. Her er det nå planer om å bygge to nye kjøpesentre på omtrent 12 000 kvadratmeter. Selskapet Åre - Storlien Fastighets AB har i løpet av de to siste årene fått regulert to tomter på hver sin side av Coop Extra (tidligere Konsum) umiddelbart ved avkjørselen fra E14 mot Storlien sentrum.

– Tomtene er klare og avtalene med Åre kommune ble signert bare for et par uker siden. Vi er i kontakt med utbyggere som vil bygge og utvikle kjøpesentrene. Vi har vært i konkrete samtaler både med norske og svenske interessenter, men jeg kan ikke si hvem eller hvor mange. Går alt i orden, kan vi ha byggestart allerede i høst, med en byggetid på rundt to år, sier eiendomssjef i Åre - Storlien Fastighets AB, Ulf Svensson.

Akkurat hva som kommer i de to sentrene er ikke avgjort ennå, men Svensson ser for seg mer enn bare dagligvarer.

– Vi ser for oss et kjøpesenter med en rekke ulike butikker som sportsbutikker, elektronikkbutikker og klesbutikker i tillegg til dagligvare, sier han.

Han legger til at eiendomsselskapet, som også eier Storlien Høyfjellshotell, leilighetshotellet Lyorna og skitrekket i bygda, samtidig jobber med å få Systembolaget til Storlien.

- Ikke bekymret

Aktørene på norsk side følger også med på det som skjer på Storlien. Trondos-sjef Torbjørn Skei sier at Coop de siste fire-fem årene har fulgt nøye med på planene for handelsutvidelsen- Trondos var også i samtaler med Nabocash om å overta lokalene der for rundt to år siden. Det var imidlertid Eurocash som valgte å slå til på tilbudet.

- Den gangen konkluderte vi med at det ikke var regningssvarende å ta over lokalene. Vi har også snakket med Coop på Storlien om et eventuelt samarbeid. Foreløpig har vi lagt det i bero, selv om vi holder kontakten. Det er spesielt to ting som gjør at jeg ikke tror grensehandelen i Trøndelag kommer til å bli like stor som på Østlandet. Det ene er at det ikke er like tett befolkning her, det andre er at veiene til Storlien er langt dårligere enn grenseovergangene på Østlandet, sier Skei.

Han sier at Trondos vil fortsette å følge med, men at de så langt er fornøyd med handelen på norsk side.

- På butikken vår i Meråker hadde vi i fjor en vekst på 15 prosent. I tillegg hadde vi 21 prosent vekst på den nye Coop Extra-butikken vi etablerte langs grensehandelveien i Stjørdal for to år siden. Den har nå en omsetning på rundt 180 millioner kroner. Så vi er ikke bekymret for grensehandelen, sier Skei.

- Er det nødvendig med kjøpesenter her?

Bare én bil på parkeringsplassen ved Coop Extra i Storlien i går var svenk: Postbilen.

Nei, de er her ikke så ofte og ja, det er billigere enn hjemme.

Men om de kommer oftere og handler mer om det kommer et kjøpesenter til Stolien? Dét kan de ikke love, trønderne Adresseavisen traff på på Coop Extra i Storlien i går.

– Kjøpesenter her? Jeg ser ikke helt poenget i det, sier Malin Elvsåshagen på tur med mamma Karin, lillebror Sander og søskenbarn Markus André Jakobsen.

De har tatt seg en handletur til Storlien fra Klæbu/Melhus for å ha noe å finne på i dag, som de sier. Å kjøre de fem-seks milene videre til Åre, som har flere butikker, blir litt for langt.

– Vi er ikke her så ofte. Jeg er i Storlien bare en gang i året, men Sander er vel her tre-fire ganger. Hva vi kjøper? Ikke noe sunt, i hvert fall, avslører Malin Elvsåshagen.

– Det kan jo være fint for de som bor her å få flere butikker og de somliker å handle her ofte, mener Sander.

Men med 79 fast bosatt i Storlien, er nok det nye kjøpesenteret planlagt til ære for nordmennene. For eksempel de mange hytteeierne som er kommet de siste åra. Blant dem Rigmor Brandtzæg som er på handletur med Kevin og Carmen Eidem og Anna Lovise Røe.

– Vi er her ikke fordi det er billig. Ikke voldsomt mye harryhandel her. Har er det vanlig innkjøp fordi vi har hus i Handöl som vi bruker to-tre ganger i måneden.

– Tror du dere vil handle i Storlien oftere når det blir kjøpesenter?

– Nei. Det tror jeg ikke, sier Brandtzæg.

Omtrent en gang i måneden kjører stjørdalingeneRoger Antzen og Morten Sandstad til Storlien for å handle. De legger ikke skjul på at det er prisen som avgjør.

– Vi sparer 500 kroner på en kartong sigaretter. Da blir det lønnsomt å kjøre hit, forteller de og laster noen brett med brus, et par poser med kjøttvarer, ost og sigarettene i bilen.

– Vil dere komme oftere til Storlien når kjøpesenteret står ferdig?

– Vi kjører hit ganske ofte allerede, så det tror jeg ikke. sier Sandstad.

Les også: Disse tjener godt på det dårlige sommerværet

Le Ski- og Superspar-eier Ronny Juhlin er én av bare 79 fastboende i Storlien. Han lever stort sett av nordmenn. Foto: Marianne Tønset
Brus, kjøtt, godteri og sukker. Markus André Jakobsen (nærmest) på tur med Sander, Karin og Malin Elvåshagen. Foto: Marianne Tønset
Rigmor Brandtzæg (bak kurven) er på handletur med Kevin og Carmen Eidem og Anna Lovise Røe. Foto: Marianne Tønset