Tall fra 111 Midtbyen-aktører viser en positiv utvikling.

- I fjor var jeg veldig glad for å kunne vise til en omsetningsøkning på 0,25 prosent i 2014. Nå viser 2015-indikatoren en vekst på 2,24 prosent. Det er ikke så verst! Særlig opp mot kjøpesentrene. Dette viser at Midtbyen tar markedsandeler, sier daglig leder i Midtbyen Management, Rigmor Bråten.

Les også: - I år kan City Lade gå forbi City Syd

6,95 prosent mer på mat

Tallene er basert på innrapportert omsetningen for 111 av de totalt 270 medlemmene sammenslutningen Midtbyen Management. Blant dem hele Byhaven og Mercur senter, samt enkeltbutikker ved Trondheim Torg. Totalt er det rundt 350 butikker og over 200 spisesteder i Midtbyen.

Totalomsetningen for de 111 aktørene, var i 2015 på 1,307 milliarder kroner mot 1,278 milliarder i 2014. Tekstilhandel/klesbutikker står for en tredel av denne omsetningen, med serveringssteder som nest største handels- og servicenæring innenfor elveslyngene i Trondheim sentrum.

Desidert størst prosentvis vekst, er det i salg av mat og drikke som har økt omsetningen med 6,95 prosent siden 2014.

- Veksten for kafeer og restauranter trekker opp totalen. Trenden er at folk bruker tid i byen, spiser og koser seg. Det er også en internasjonal trend at bysentrum ikke bare brukes til shopping, sier Bråthen.

Les også: Reitan kjøper kvartal i Midtbyen

Betydelig høyere mål

Blant de elleve segmentene Midtbyen Management deler sine medlemmer inn i, går seks opp og fem ned. Størst prosentvis nedgang er det for gullsmedene og hos frisørsalongene.

- Fornøyd med veksten?

- Det er bra vi øker mer enn i fjor, men jeg er ikke helt tilfreds. Det er strekk i laget, for å si det sånn. Noen gjør det bra, andre strever. Det er sterk konkurranse med kjøpesentrene, sier hun.

- Vi skal opp enda mye mer om vi skal nå målsettingene våre, sier hun.

Kommunen har vedtatt et mål om 25 prosent omsetningsvekst i Midtbyen innen 2019. Midtbyen Management har sluttet seg til målsettingen. Men dit er det ennå langt igjen, innser Bråthen.

Hard konkurranse

- Er det fellestrekk hos de som lykkes på den ene siden, og hos de som sliter på den andre?

- De som fornyer seg ser ut til å få god vekst. For de som sliter, er det verre å si. Jeg tror det handler mye om sterk konkurranse fra bilbaserte kjøpesentre, men også fra netthandel og handel i utlandet, sier Bråthen.

- Hva skal til for å få ytterligere vekst?

- Vi må jobbe med butikkmiks og aktiviteter som trekker folk. Vi har allerede lykkes med aktiviteter, men vi må gjøre mer for å få enda mer liv i Midtbyen, sier Bråthen.

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, er det «strekk i laget» og så blant kjøpesentrene i regionen. I Trondheim har både City Lade og Tiller Torget solid vekst, mens City Syd og Sirkus Shopping hadde nedgang. Alle disse har gratis parkeringsplasser til kundene.

- Er det en ulempe for Midtbyen i konkurransen?

- Parkering kan oppfattes som et problem i Midtbyen, men sannheten er at det alltid er ledig plasser i p-husene i sentrum. I tillegg har det aldri vært lettere å komme seg til byen med buss. I tillegg gjøres det fra 1. februar grep for elbiler som får halv pris i flere parkeringshus, sier Bråthen.

- Ulovlig jobbparkering

I gatebildet, derimot, tas det grep for å begrense elbilenes ståtid når makstiden reduseres fra fem til tre timer. Det mener Bråthen er et riktig grep, i hovedsak for å begrense jobb-parkering.

- Det er en utfordring for handelsstanden når folk som kjører til jobb i Midtbyen tar opp parkeringsplassene og står i syv-åtte timer i strekk. Det var ulovlig med makstid fem timer og er enda mer ulovlig når makstiden er redusert til tre timer. Jeg forventer at loven følges slik at parkeringsbestemmelsene fungerer etter hensikt, sier Bråthen.

Slutter om kort tid

1. april forlater hun stillingen hun har hatt i Midtbyen Management siden høsten 2013, til fordel for DNB og stilling som divisjonsdirektør for bedriftsmarked og plassjef for DNB Trøndelag. Jakten etter hennes etterfølger er i gang for samarbeidsgruppen Midtbyen Management.

- Har du noen råd til den som skal overta jobben for handelsnæringen i Midtbyen?

- Jeg er optimist på vegne av Midtbyen. Vi har mange dyktige aktører og samarbeidet er godt mellom butikker, gårdeiere, arrangører og kommunen. Så arbeidet må bare fortsette, sier Bråthen.

Les også: Slutter som Midtbyen-sjef - får ny toppjobb