Trusselen om nedleggelse har skapt et enormt engasjement, og for en uke siden ble det arrangert en stor demonstrasjon i Stjørdal dere flere hundre mennesker deltok.

Ifølge Stjørdalens Blad ble grendeskole-vedtaket ble gjort med 23 mot 18 stemmer torsdag ettermiddag. Senterpartiet avviste en invitt fra Arbeiderpartiet. Ap ville beholde grendeskolene, men innføre eiendomsskatt på næringseiendommer i stedet, skriver avisen.

- Ikke endelig

Ap-politiker Per Erik Moen bor i Forradal og er svært skuffet over kveldens vedtak.

- Jeg var forberedt på at det ville komme, og det føles trasig. Det har vært lite søvn i det siste. Men dette vedtaket er ikke endelig. Nå skal rådmannen legge fram en plan for skolestrukturen 27.april neste år, så før den tid må vi sørge for at saken blir bedre belyst enn den har blitt til nå. Det blir uansett ikke noe særlig å gå jula i møte med vedtaket som ble fattet i kveld hengende over seg, sa Moen til Adresseavisen rett etter at vedtaket ble fattet.

Ap har vært splittet i den betente skolesaken.

Torsdag kveld stemte Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet og KrF for vedtaket, sammen med flesteparten av Arbeiderparti-representantene. Senterpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet stemte imot, sammen med fire fra Arbeiderpartiet, skriver Stjørdalens Blad.

- Avventer utredning

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) sier han forholder seg til at kommunestyret nå har vedtatt at det skal utarbeides en utredning om nedleggelse.

- Rådmannen skal jobbe med dette fram til 27.april, og jeg forventer at dette blir en god utredning som gir oss et godt grunnlag for å bestemme hvorvidt grendeskolene bør opprettholdes eller ikke, sier Vigdenes til Adresseavisen.

- Hvordan vurderer du muligheten for at de opprettholdes?

- Jeg regner med at det vil foreligge mange gode argumenter for at disse skolene beholdes slik de er i dag. Men nå avventer jeg altså en god og grundig utredning, sier Vigdenes.

Salen full

Venstre har gjennom flere perioder foreslått å legge ned skolene i Flora, Forradal og Skjelstadmarka, og begrunnelsen har vært ønsket om et større klassemiljø. Arbeiderpartiet har begrunnet forslaget med at kommunen har en anstrengt økonomi.

Skjelstadmark har 90 elever ved skolen, ved Forradal oppvekstsenter går det 31 elever og Flora har 29 elever.

Da kommunestyret skulle behandle den omstridte skolesaken torsdag, var møtesalen stappfull av tilhørere, ifølge Stjørdalens Blad.

- Vi håper på seier for bygdeskolene, men er slett ikke sikre på hvordan det går, sa Magnar Børseth fra «Aksjonsgruppa for Skjelstadmark skole» til avisen tidlig torsdag.

På grunn av det store oppmøtet, måtte ordfører Ivar Vigdenes sørge for at møteforhandlingene ble overført til storskjerm i kantina på rådhuset, som ligger vegg i vegg med kommunestyresalen.

- Skittent spill

Tidligere har Torunn Beathe Gederaas i «Aksjonsgruppa for å bevare Skjelstadmark skole» uttalt at de har opplevd et skittent politisk spill i saken.

- Vi opplever et skittent politisk spill, der grendaskolene brukes som et brekkjern for å fremme egen politikk. Det skal spares penger for å kunne ta opp lån for å framskynde finansieringen av et nytt skolebygg på Hegra. Det som blir utfallet er at de levende bygdene våre blir rasert. Skolen er limet i bygda og knutepunktet mellom ung og gammel, skole og idrettslag. Mister vi skolene vår, mister vi hjørnesteinene i lokalsamfunnet, uttalte Gederaas i en appell i forbindelse med demonstrasjonen i forrige uke.