Vi er på utkikk etter steder som gjerne tar oss litt utenfor allfarvei og de mest kjente reisemålene. Kanskje vet du om noe vi må få med oss i morgen, eller noen vi bør møte? I avstemningen til høyre i saken kan du gi din stemme på hvilken kommune Adresseavisen skal besøke. Du kan stemme frem til klokken 22.00 i kveld.

Reisealternativ en: Verdal

Verdal består av sognene Vinne, Stiklestad, Vuku, Trones, Leksdal og Vera. Og er angivelig det eneste prestegjeldet i Norge som har beholdt grenser og navn uendret så langt tilbake som det finnes historiske kilder.

Verdal er kjent for slaget på Stiklestad, som utspant seg her i 1030. Olsoktradisjonen knyttet til Stiklestad og Olav den hellige står sentralt i kulturlivet i kommunen. Spelet om Heilag Olav vises hvert år på friluftsscenen under olsok. I år kan publikum se Trond Espen Seim i rollen som Kong Olav Haraldsson. Den 28. juli kan man og møte årets Olsokprofil, Sidsel Wold, i en samtale med Anne Grosvold om årets tema «Vendepunkt».

På årets «Stiklestadsommer» kan man blant annet være viking for en dag, På «Stiklastadir» gård med viking langhus, kan både barn og voksne delta i aktiviteter som gårdsarbeid og barnelek. Du kan også tenne bål ved hjelp av flint og stål, skyte med pil og bue eller sy din egen pengepung av skinn. De mest krigerske kan også delta i «Leikeslaget», hvor man kjemper som en viking med sverd og skjold sammen med kongens bondehær.

Kommunen er også kjent som «Lottobygda», på grunn av et høyt antall millionvinnere i Lotto fra 1990-tallet og utover. Verdal er tradisjonelt et jordbrukssamfunn, men har etter etableringen av Kværner Verdal også blitt et industrityngdepunkt i fylket. Industriparken i kommunen er landets tredje største.

I Verdal har man funnet spor etter mennesker så langt tilbake som til steinalderen. Og gjenstander fra yngre steinalder forteller om tidlig jordbruk i de nedre delene av dalen. På folkemuseet er det i år et nytt sommertilbud for hele familien. Tre tun blir levendegjort slik de så ut i 1898, 1942 og 1959. Her fortelles spennende hverdagshistorier med liv, latter og moro.

Verdal har et aktivt kulturliv og er spesielt kjent for sitt amatørteatermiljø som har fostret flere av Norges mest kjente skuespillere. Hvert år i månedsskiftet mai/juni arrangeres også Vømmølfestivalen.

Les også: Forrige ukes besøk i Meldal - De nye motorsyklene er for datanerder

Alternativ to: Inderøy

Halvøya ble i tidlig middelalder kalt Eynni Idri, som betyr den indre øya. Kommunen består av den store halvøya Inderøya, Røra, på østsida av Trondheimsfjorden, samt halvøya Mosvik på Fosenhalvøya på andre siden av Skarnsundet.

En person fra Inderøy kalles en inderøyning og Inderøy er kjent for «Den gyldne omvei». Omveien er et samarbeid mellom reiselivsaktører i kommunen. Navnet er en anbefaling til reisende langs E6 om å ta en avstikker og følge fylkesvei 761 fra Røra gjennom Straumen til Sandvollan. Den idylliske omveien består blant annet av en rekke små kunstutsalg spredt rundt i bygdene. Kortreist mat fra blant annet Gangstad gårdsysteri og øl fra Inderøy gårdsbryggeri, er det også mulig å smake på veien.

Langs omveien ligger også Hustad kirke, en svært autentisk kirke i tre fra 1100-tallet. Og Sakshaug gamle kirke, vigslet i 1184, hvor steinhuggermerker viser slektskap med Nidarosdomen.

Galleriet Nils Aas' Kunstverksted i Straumen sentrum er fanen i kunstsammenheng i kommunen. Årets sommerutstilling viser nye skulpturer og maleri av Sverre Koren Bjertnæs. Bjertnæs arbeider beveger seg i rommet mellom konseptkunst og klassisk figurasjon, og bakgrunnen fra maleriet er utvidet til både skulptur og installasjon. Hele sommersesongen er det også åpent verksted ved Nils Aas Kunstverksted. Her er besøkende velkommen til å prøve deg på leire, tegning og maling. Tilbudet er gratis.

Les også: Lages det Trøndelags beste vafler her?

Har du tips til personer eller steder vi bør besøke i Verdal eller Inderøy? Send de gjerne inn til nikolai.amdahl@adresseavisen.no eller på telefon 40861135.

"Tolv fortellinger" Skulptur fra utstillingen 12 fortellinger av Nils Aas på Inderøy. Foto: Levin Nestvold jr., Adresseavisen
Mat er blitt attraksjon. Astrid Aasen på gårdsbutikken på Øvre Gangstad viser frem et fristende ostefat Foto: Levin Nestvold jr., Adresseavisen
Sakshaug kirke i Inderøy Foto: Arkiv (NRK), Adresseavisen
Sverre Koren Bjertnæs med kunstutstilling i Galleri Ismene i Trondheim tidligere i år. Foto: Pål Haugbro, Adresseavisen