– Jobb er jobb, alle konserter er like viktige, uansett om vi spiller for 10 000 på Sverresborg eller om det er for 1500 i Hammerfest, sier Samuelsen.

Han er ingen mann av store ord. Og han medgir at han er av den kritiske typen, både til det som skjer på scenen og til sin egen jobb.

– Det er nok av dem som hausser dem opp. Det er ikke vondt ment, men jeg er ikke typen som jubler over alt. Jeg driver heller ikke å feirer bursdager, for å si det sånn. Det er vanlig hverdag det, sier Samuelsen.

«Dokk kan jo spæll»

– Han er den desidert mest lojale og ordentlige mannen jeg noen gang har jobbet med. Men han er ikke medlem av fanklubben, sier Aleksandersen og forteller historien som beskriver lydteknikeren i et nøtteskall:

Aleksandersen og Sambandet hadde gjort en konsert de var ekstremt godt fornøyd med. Stemningen i garderoben var høy og bandet ville gjerne dele begeistringen med «mester Samuelsen» da han kom inn i rommet.

– «Jau, dokk kan jo spæll», var kommentaren fra Sturla. Det er det nærmeste vi har kommet trampeklapp fra den kanten, ler Aleksandersen.

– Jeg er jo fan av bandet, de er et av de bedre i Norge, kommenter Samulelsen, som holder «Skin sola» som sin favoritt fra arbeidsgiverens låtkatalog.

SE VIDEOEN FRA ØVINGEN FORAN SVERRESBORG-KONSERTEN: - Dette er et hardt liv

Essensiell

54-åringen vokste opp i Røros sentrum. Kompisene i The Game trengte hjelp til å skru lyd, og Samuelsen ble med på ferden da rørosbandet ble Terje Tyslands faste turnéband på 80-tallet. Han jobbet fast med Tysland frem til 1990, og var også fast tekniker for Anne Grete Preus i en periode. I 1992 trengte Åge Aleksandersen ny lydmann etter at Asle Karstad ga seg. Samuelsen tok sjansen og siden debutkonserten i Mosjøen i slutten av januar 1992 har han vært med på så å si alt av rocknestorens offentlige opptredener.

– Om jeg får en veldig interessant jobbforespørsel, så er første spørsmål: Er Sturla ledig? Hvis han ikke kan så gjør jeg det ikke. Uansett. Så enkelt er det, sier Aleksandersen.

– Det er ikke mye over ti jobber som vi ikke har gjort sammen siden vi begynte, bekrefter Samuelsen, som ifølge sjefen er av typen som «aldri glemmer noe».

Willie Nelson og familien

Han leier en leilighet på Møllenberg, det har vært basen de siste årene. Kjæresten Marit Elise Bæverfjord bor på Jessheim. «Bare 12 minutter fra Gardermoen» som Samuelsen påpeker. De har vært sammen i seks år nå. Egne barn har det ikke blitt, men han har både mor Svanhild, far Sigurd, søsteren Jorid og broren Dag, i tillegg til sin andre «familie» i Sambandet.

– Willie Nelson har sitt Family band, og det navnet passer veldig godt. Det er litt det samme med Sambandet, vi er en veldig sammensveiset gjeng, sier Samuelsen, som er stor fan av den amerikanske countrylegenden.

Han ble kjent med Nelson og bandet da han sto for teknisk tilrettelegging under to norgesturneer på 90-tallet.

– Det var en stor opplevelse, han er en utrolig godmodig type som jeg har stor sans for, sier Samuelsen som også er Tina Turner-tilhenger, en interesse han deler med sin mor, Svanhild.

– Jeg har dratt henne med på noen konserter, og når en jobber så mye med lydproduksjoner blir en jo litt blasert, det er en yrkesskade. Men noen ganger må jeg bare gi meg over, og det showet vi var på i Telenor Arena i 2009 var imponerende! Da glemte jeg å tenke på lyd og teknikk en stund, humrer han.

LES OSLOBY.NOS ANMELDELSE AV KONSERTEN: God som gull

Ekstremvær

Gjennom 35 år har han har tilbrakt utallige døgn på veien. Han jobber stort sett kvelder og helger – når folk flest har fri.

– Jeg er såpass interessert i det jeg holder på, og jeg får vel ikke til noe annet heller. Jeg har en rastløshet i meg, og kjæresten min merker godt når det er det er på tide at jeg «huter meg av gårde» igjen. Men det er vanskelig å styre når en har fri eller ikke. Oppdragene kommer senere enn før, og i perioder blir det veldig mye, sier Samuelsen, som bretter opp ermene når det trengs.

I fjor opplevde Sambandet ekstremvær under en festival på Randaberg. Scenen kollapset midt under konserten og både Sambandet, DumDum Boys og arrangøren fikk ødelagt utstyr for store summer.

– Det er det verste jeg har vært borti i konsertsammenheng, sier Samuelsen, som jobbet 18-timersdager de fire dagene etterpå for å reparere og skaffe til veie nytt utstyr til neste konsert i Kongsvinger.

Kaffe og sigaretter

Heldigvis kom ingen folk til skade, og 54-åringen har vært ute for verre ting. I løpet av årene har han vært med i tre bilulykker. To av dem var av den alvorlige sorten.

– Jeg skulle egentlig vært død. Men jeg tenker ikke på det. Når en tenker på hvor mange som turnerer og reiser rundt har det egentlig vært veldig få ulykker i miljøet.

På turné går det gjerne seks Prince og like mange kopper kaffe til frokost. Innen dagen er over har det fort gått med 40 sigaretter.

– Jeg er sjokkert over hvor lite røyk og kaffe som går når jeg har fri. Da er jeg langt under 20-pakningen, ler han, og medgir at det kanskje blir for få av de dagene.

Åge Aleksandersen Foto: Christine Schefte
Finjustering: Sturla Samuelsen bak miksepulten under forberedelsene til årets sommerturne med Åge Aleksandersen og Sambandet. Livet som lydtekniker er både jobb og hobby. – Jeg går veldig inn for det som interesserer meg, sier han. Foto: Christine Schefte