Kommunene i region Midt-Norge skal ifølge planen bosette 15,5 av flyktningene som kommer til Norge. Per september i år har kommunene vedtatt å bosette 17,2 prosent av flyktningene.

Det tilsvarer nesten 200 flere flyktninger enn det som Midt-Norges prosentandel egentlig tilsier. (Se alle tall nederst i saken.)

- Vi ligger bedre an enn landsgjennomsnittet, og det er veldig bra. Vi har opplevd en helt ny holdning i kommunene, mange vil gjøre en ekstra innsats. Så er det fortsatt kommuner som vi mener bør bosette flere, sier assisterende regiondirektør Rune Schancke Foss ved IMDi Midt-Norge.

Les også: Dette er Trondheims plan for å integrere flyktninger

Totalt 11 400 vedtatt bosatt

Statsminister Erna Solberg redegjorde tirsdag for flyktningstrømmen til Europa og Norge i Stortinget. Her kom det frem at norske kommuner så langt har vedtatt bosetting av 11 400 flyktninger.

- Dermed ligger det an til at vi i år kan få rekordhøy bosetting, noe jeg vil berømme kommunene i Norge for, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun redegjorde om flyktningsituasjonen i Stortinget tirsdag formiddag.

Les også: Nå skal flyktninger hjelpe andre flyktninger

Store utfordringer gjenstår

Midt-Norge har altså hatt rekordhøye vedtak for bosetting i år:

- Så gjenstår den store utfordringen for kommunene: Det å faktisk bosette i tråd med vedtaket. Det er helt avgjørende i tiden som kommer. Spesielt i år er det at elleve kommuner i Midt-Norge bosetter for første gang. Det er også slik at noen kommuner tar imot langt flere enn de har gjort før. Erfaringsmessig kan noen kommuner komme til å slite med å gjennomføre vedtakene sine, sier Schanke Foss.

Sender nye anmodninger

Da statsministeren gikk gjennom situasjonen på landsbasis i Stortinget i dag, sa hun at IMDi kom til å sende ut nye anmodninger i løpet av oktober.

- I Midt-Norge kommer nok en rekke kommuner til å få brev fra oss med nye anmodningstall for 2016 i starten av november. Det er enkelte kommuner som allerede har vært veldig rause, og som kanskje vil slippe unna. Et eksempel på det er Trondheim, som nok er en kommune som neppe vil få tilleggsanmodninger, sier Schancke Foss.

Han sier det vil bli en utfordring å bosette de mange enslige mindreårige som kommer til Norge nå.

- Sammenligner man med fjoråret, kommer det fem ganger så mange enslige mindreårige i 2016. Før var det rundt tolv kommuner i Midt-Norge som bosatte denne gruppen og det var tilstrekkelig, nå må mange flere trå til. Det blir en stor utfordring, sier Schancke Foss.

- På etterskudd

Solberg poengterte tirsdag at Norge fremdeles ligger på etterskudd med bosetting, og at rundt 4500 personer fortsatt vil stå i kø på mottakene.

- Etter hvert som UDI får behandlet det store antallet asylsøknader som nå fremsettes, vil imidlertid dette tallet vokse. Vi skal også bosette et stort antall overføringsflyktninger fremover, sa Solberg.

- Fra regjeringens side oppfordrer vi kommunene til å fortsatt bidra aktivt til bosettingsdugnaden fremover, sier statsministeren.

Les også: Regjeringen og frivillige skal snakke om bosetting

Les kronikken: Den store dugnaden

Statsminister Erna Solberg redegjorde om migrasjon og flyktningesituasjon rundt Middelhavet og i Europa i Stortinget tirsdag. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix, NTB scanpix
Assisterende regiondirektør Rune Schancke Foss ved IMDi Midt-Norge. Foto: Adresseavisen