22 år gamle Mohammed Suhaib AlAgha skulle gjerne vært i Trondheim akkurat nå. I stedet er han fortsatt i Gaza der han studerer økonomi og administrasjon på Al Azher universitetet.

Det tok lang tid for norske myndigheter å behandle visumsøknaden hans. Og da han først fikk visum for noen uker siden, var grensa stengt både til Israel og Egypt.

Isfit har deltakere fra 114 land fra hele verden. To palestinere fra Ramallah på Vestbredden er på plass, men fra Gaza var det umulig for Mohammed å komme.

– Det syns vi er veldig trist. Det er ikke greit at noen ikke får delta på festivalen fordi de ikke får forlate landet sitt, sier Isfit-president Marius Jones.

Ble glad for å få delta i Isfit

På telefon fra Gaza forteller han at han ble veldig glad for å bli plukket ut som deltaker til den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT). Han deltok også i 2013, og gledet seg veldig til for første gang siden den gang å komme seg bort fra Gaza noen dager og møte andre studenter. Til sammen 5000 studenter fra hele verden søkte om å få delta på ISFiT. Mohammed var en av 450 som fikk plass. Blant annet hadde han fått plass på arbeidsgruppen om kulturelle forskjeller.

Studentavisa Under dusken forteller i siste nummer at det er flere deltakere som ikke kommer på grunn av visumproblemer.

Treg visumbehandling har også tidligere vært et problem for Isfit.

Les også: Studenter nektes innreise uten forsikring

Ville fortelle om Gaza

– Jeg ønsket å delta på den fantastiske festivalen. Jeg ville snakke med andre om min situasjon her i Gaza, og om den siste krigen. Jeg ville så gjerne fortelle hvordan det er her. Men det får jeg ikke fordi jeg ikke kommer ut av Gaza. Mohammed Suhaib AlAgha er lei seg for at han ikke kommer seg ut av Gaza. Han hadde gledet seg veldig til å knytte nye kontakter med studenter fra hele verden. Nå har han mistet sin sjanse til å komme til Trondheim.

– Jeg har mistet sjansen til å dele ideer, få mer kunnskap og erfaring og bli kjent med nye folk. Jeg har mistet sjansen til å komme ut og dele den palestinske kulturen.

15. oktober begynte han arbeidet med visumsøknaden etter oppfordring fra Isfit. Først gikk han til det norske konsulatet i Gaza. Der fikk han beskjed om at han måtte intervjues av den norske ambassadøren, som ikke kom til Gaza før i januar ifølge Mohammed Suhaib AlAgha.

Stengt grense

Først 14. januar, tre måneder etter at han startet søknadsprosessen, mottok han visumet til Norge. Men da var det for sent. Både Israel og Egypt hadde stengt grensa til Gaza.

– Dette viser at Gaza er hermetisk lukket. Det er få som kommer seg ut, og det er helt tilfeldig hvem som slipper gjennom, sier palestinaaktivist Venke Aaretun som selv er stengt ute fra Gaza av israelske myndigheter.

Venke Aarethun da hun ble utnevnt til palestinsk æresborger. Foto: Emile Ashrawi