Natt til torsdag møtes de til ny tv-duell. Donal Trumps eneste sjanse ligger i å gjøre Hillary Clinton mer upopulær. Han må dra henne ned i gjørma.

Under forrige ukes debatt trakk Donald Trump de verste anklagene mot Bill Clinton inn i valgkampen. Hvorfor gjorde han dette, og hva har han å tjene?

Donald Trump har hatt tre av de verste ukene gjennom tidene i amerikanske presidentvalg. Han har ifølge tallknuserne fra FiveThirtyEight en 13.4 prosent vinnersjanse som minsker for hver eneste sinte Twitter-melding som legges ut.

Dermed tenker Trump logisk nok «back to basics». Tilbake til den sinte, snakker-rett-fra-levra-holdningen som vant ham partinominasjonen.

Rett før debattstart natt til mandag avholdte Donald Trump en kort pressekonferanse med Juanita Broaddrick, Paula Jones, Kathleen Willey og Kathy Shelton.

Disse kvinnene hevder alt fra å ha blitt voldtatt, til seksuelt trakassert av Bill Clinton, mens den ene ble seksuelt misbrukt da hun var 12 år gammel, og hennes overfallsmann ble representert i retten av Hillary Clinton. To av dem var også involvert i høringene som fulgte etter Monica Lewinsky-skandalen på slutten av 90-tallet.

Dette kommer etter publiseringen av det nå beryktede lydklippet av Donald Trump fra 2005, hvor han vitser om hvordan han kan bruke sin kjendisstatus til fysisk å trenge seg inn på kvinner. Siden klippet kom ut fredag før sist debatt har store deler av Det republikanske partiet snudd ryggen til ham, og det etter at han nettopp hadde falt som en stein på målingene som følger av sitt suverene nederlag i den første debatten.

De personlige angrepene på Bill og Hillary blir elsket av store deler av Amerika, og da spesielt hans mest ivrige tilhengere. Problemet for Trump er at velgergruppen som vant ham nominasjonen (hvite uten høyere utdanning) ikke er stor nok til å vinne valget.

I et primærvalg med 17 kandidater var Trumps 35–40 prosent mer enn nok, men det holder ikke i hovedvalget. De moderate republikanerne har nå vendt ham ryggen, og da er det disse velgerne han har igjen.

Signert-skribent Ståle Gerhardsen opplever at mandag kommer som en kraftig high five. Rett i trynet.

Hva må Trump gjøre, og hvordan hjelper Bill Clintons tvilsomme bakgrunn ham?

Det han nå må gjøre er å få dratt ned Hillary Clintons såkalte «favorability rating», altså hvor mange som har en positiv oppfatning av henne. For øyeblikket ligger disse tallene på rundt minus 10 prosentpoeng for Hillary, mens Trumps tall er på minus 22. De er dermed de to minst likte presidentkandidatene siden disse målingene startet i 1980.

Trump lyktes til en viss grad i å forbedre sine favorability-tall gjennom august og september, men med #TrumpTapes og ryktene om at lignende lydklipp kan dukke opp i framtiden blir det nå vanskelig å endre folks bilde av forretningsmannen.

For Clintons del har hun forbedret disse tallene siden den første debatten. De er med andre ord ikke satt i stein, og Trump kan umulig vinne uten å jevne dem ut. Hans eneste sjanse ligger dermed i å gjøre Hillary mer upopulær. Han må dra henne ned i gjørma.

Bill Clintons historikk åpner en mulighet.

Les også debattinnlegget: Min svaksynte kone klarer ikke å se hullene i byens fortau

For øyeblikket mener 62 prosent av velgerne at det er upassende å bruke Bills sexhistorikk mot Hillary, mens 70 prosent stoler mer på henne enn på Trump i saker som omhandler likestilling og kvinners rettigheter.

Tross denne konsensusen er det på bakgrunn av en Morning Consult-måling fra august grunn til å tro at disse tallene kan snus. Nevnte måling viser at 47 prosent av registrerte velgere sier seg enig i Trumps versjon av saken om Bills seksuelle trakasseringer og overgrep, og at Hillary har bøllet, angrepet, truet og gjort disse kvinnene til skamme. Kun 33 prosent sier seg uenig, mens 21 prosent er usikre. Blant uavhengige velgere er 49 prosent enige med Trump, 25 uenig, og 26 usikre.

Det mest interessante er at jo eldre man er, desto høyere er sjansen for å tro på disse beskyldningene. Tallene gjør et hopp fra dem som er under 30, til dem som er eldre. Altså er det større sjanse for å være enig med anklagelsene mot Bill og Hillary hvis man er gammel nok til å huske tiden da disse sakene preget mediebildet.

Dette har Clinton-kampanjen fått med seg, og har derfor sendt Hillary på debattøving og The Ellen DeGeneres Show, mens de har latt hennes surrogater ta seg av angrepene på Trump.

Det mest effektive kom fra Michelle Obama sist torsdag, da hun sa hun har blitt rystet til kjernen av Trumps uttalelser. Selv har Clinton raskt hoppet fra å snakke om kvinneaspektet, til å påpeke alle andre samfunnsgruppene Trump har angrepet, når #TrumpTapes har blitt nevnt.

Dersom Donald Trump og hans kampanje kan dra fram disse sakene igjen finnes det en sjanse for at også yngre velgere kan overbevises om at Hillary gjorde noe galt. Dette vil i så fall gjøre henne enda mer upopulær.

Det hele er et meget desperat forsøk fra Trump og co., men det er en av få sjanser de har.

Valgdagen er 8. november, og forhåndsstemming er allerede i gang i flere delstater, samtidig som Clinton holder en solid ledelse på målinger både nasjonalt og i mange vippestater.

Trump trenger et stort utslag, og det raskt. Risikoen er stor for at et så aggressivt angrep som dette vil slå tilbake på Trump, men som en av få gjenværende muligheter er han villig til å ta sjansen.

Hør våre kommentatorer snakke om byutvikling, boksing og festivalen Starmus (podcast spilt inn live på Byscenen)

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.