- Det er ikke lett plutselig å få et barn til å sove klokka sju-åtte på kvelden etter at de gjerne har vært oppe til klokka ti i ferien.

Søvnforfatter og helsesøster Nina Misvær setter ord på det mange foreldre sliter med etter ferien. Om en drøy uke starter skolen igjen, og hverdagen er tilbake.

Her er hennes seks tips som kan få barna i seng til normal tid igjen:

1. Kom hjem noen dager før skole og barnehage starter igjen slik at man får tid til tilvenning. Ta gjerne et kvarter i gangen, og på den måten får man gradvis tilpasset leggetiden. Si gjerne fra at det er femten, ti og fem minutter til leggetid så barnet er forberedt.

2. Ny forskning med god effekt over tid er leggekort. Barnet tegner et leggekort, og barnet kan selv velge å veksle det inn etter at det er blitt lagt. Med leggekortet har barnet selv kontroll, og vet at det kun er mulig å bruke kortet én gang hvis man vil ha en ekstra klem eller noe annet.

3. Skjermtitting rett før leggetid bør kuttes ut.

4. Vær klar til å legge barnet når «søvntoget» går. Overtrøtte barn girer seg opp, og sovner ikke så lett.

5. Ikke bruk mye tid inne på soverommet. Sørg for at det er kjølig og mørkt, og ikke ha leker som tar fokus strødd på rommet.

6. Søvn avler søvn.

Nina Misvær Foto: Inger Marie Grini

Klinisk ernæringsfysiolog ved St. Olavs Hospital, Margrete Hjellen mener det er lurt å ha en plan slik at man lettere klarer å gjennomføre det man har tenkt.

Her er hennes sju  kostholdstips som kan hjelpe i hverdagen:

1. Fjern eller gjem godteriet. Ta det kun frem til lørdagskvelden. Blir det flere utskeielser i løpet av ei uke så finnes det andre alternativer enn fløteis, sjokolade og chips. Saftis, oppskåret frukt eller smoothie kan være minst like populært i varmen som det vanlige lørdagsgodtet.

2. Kjøp inn næringsrike matvarer og sørg for å ha sunne og enkle måltid tilgjengelig. Maten man har i huset er også den maten som blir spist.

3. Se etter nøkkelhull og de groveste brødene på brødskalaen når man er i butikken.

4. Fyll opp kjøleskapet med sesongens frukt, grønnsaker og bær. Sett frem disse i skåler og la barna være med i matlagingen. Når barna får bidra med å kutte grønnsaker er sannsynligheten for at de vil spise det også større. Står det oppkuttet grønnsaker på kjøkkenbenken eller i ei skål i kjøleskapet finner også barna dette selv slik at de kan forsyne seg om det blir lang tid mellom måltidene.

5. Start alltid dagen med en frokost. Ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid. Er man ikke så sulten om morgenen er yoghurt, frukt eller et glass melk bedre enn ingenting. Sørg for at matpakken også inneholder et lite mellommåltid barna kan spise mellom lunsj og middag.

6. Planlegg middagene for ei hel uke av gangen. Plan gjør det enklere å handle inn, og man unngår impulskjøp og det daglige maset med hva man skal ha til middag. Ofte blir middagene mer spennende og sunne hvis man har planlagt på forhånd, i stedet for å ta valget etter jobb mens magen rumler og ungene skriker.

7. Lag store porsjoner og frys ned til senere så man har noe sunt og enkelt tilgjengelig på aktive dager.

Margrete Hjellen Foto: Privat