Den norske ambassaden har garantert for at forsendelsen skal komme frem til sykehuset, som ligger en time øst for den nepalske hovedstaden. Utenriksdepartementet finansierer selve transporten.

Adresseavisen møter legene Øystein Nygaard, Kari Risnes og Erik Solligård – sammen med logistikksjef Roar Sommer, mens de forsyner seg godt av lageret til St. Olavs Hospital på Hegstadmoen i Trondheim søndag kveld. Målet for medisinene er Dhulikhel sykehus – et sted Trondheims-legene har vært flere ganger. Dhulikhel har i flere år vært et samarbeidssykehus – og de har nå henvendt seg til sine norske venner for hjelp. Det de trenger, er ikke personell – det er utstyr.

Høyt faglig nivå

–Det er betryggende at det er utstyr de ber om. Målet har vært å utdanne helsepersonell – å gjøre dem uavhengige av oss. Det faglige nivået på dette sykehuset har imponert oss når vi har vært der, sier nevrokirurg Øystein Nygaard.

Eksempelvis har de gjennomført kurs i gjenoppliving både av nyfødte og voksne, opplæring i skadebehandling og nevrokirurgi.

Et titalls spesialister ved St. Olavs har vært der nede i flere omganger og lært bort sine ferdigheter til staben der. På Dhulikhel er det cirka 50 leger, og 400 ansatte totalt sett. Sykehuset er i relativt sett god forfatning etter jordskjelvet, men pågangen av pasienter er ekstremt stor. I tillegg har de et tjuetalls medisinske sentre på landsbygda.

–Men flere av dem er nok jevnet med jorda, konstaterer spesialist i barnemedisin, Kari Risnes.

Les også: Klatrefirmaer avlyser

70000 på et halvt døgn

På et halvt døgn har Kari Risnes bare ved å sende ut forespørsel til sine venner på Facebook samlet inn 70000 kroner.

–Det har vært en utrolig respons, sier hun glad.

NTNU og Hist har også bidratt med penger, og legene kan nå plukke utstyr for opp mot 200000 kroner ved St. Olavs lager. Intravenøsvæske, smertestillende medisiner, antibiotika – de følger ønskelisten fra sykehuset i Nepal. De trodde ikke det skulle bli mulig å få sendt inn utstyr på grunn av den dårlige kapasiteten på flyplassen. Men plutselig åpnet det seg en mulighet fordi UD sender et fly for å hente hundepatruljene som har vært med på å lete etter overlevende. Dette flyet går ned tirsdag. Lasterommet skal fylles av telt og utstyr fra norske hjelpeorganisasjoner. Ildsjelene ved St. Olavs Hospital har fått lov til å fylle selve kabinen. Det betyr at eskene ikke må være større enn at de passer inn i passasjersetene. 5,5 tonn medisiner blir det plass til inne i kabinen.

Les også: 101-åring funnet i live

Starter ny innsamlingsaksjon

Den private innsamlingsaksjonen Risvik startet på Facebook er bare en spontanaksjon. Men de tre legene tar nå initiativ til en mer langsiktig økonomisk støtte til sykehuset. De starter opp nepalimed.norway, som skal samle inn penger til Dhulikhel fremover. Denne organisasjonen starter de opp neste uke. Allerede finnes det tilsvarende støtteorganisasjoner i andre europeiske land, nettopp til dette sykehuset.

–Behovet vil bare øke på. Etter den første krisen, kommer det mange flere. Dette vil vare i flere år. Vi trenger en systematisk innsamling, sier spesialisten i anestesi, Erik Solligård, som kom fra sykehuset forrige tirsdag:

–Dette sykehuset gjør en veldig god jobb. Det er lite som vil gå til spille, hjelpen vil komme frem, understreker han.

Les også: Tollforsinkelser bekymrer FN

Samarbeidet startet i 2008. NTNU hadde allerede da en utvekslingsavtale med Katmandu University, på vannkraft. Så kom det opp at man ønsket et samarbeid på medisin. Katmandu University utdanner helsepersonell til Dhulikhel. Staben ved St. Olavs ble utfordret på hva de kunne bidra med, og lanserte flere prosjekter. Så fikk Dhulikhel selv plukke hvilke prosjekter som var mest aktuelle.

–Det er et høykvalitetssykehus for de fattige – med en ung, entusiastisk stab, forteller Solligård.