- Du når mange med budskap på en enkel måte, så sosiale medier blir viktigere og viktigere. Men det er nok fortsatt viktigst å treffe og snakke med folk, sier Rita Ottervik.

Adresseavisen har spurt flere topp-politikere i Trøndelag om bruken av sosiale medier, og ordføreren svarer at hun kun bruker et kvarter om dagen på posting av egne saker og sjekking på sosiale medier.

- I valgkamperioden har jeg et så travelt program at jeg får andre til å hjelpe meg til å legge ut bilder og tekst fra arrangement jeg vil dele på sosiale medier, sier ordføreren.

Les også: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim? Ta vår valgomat.

- Få fyrtårn på sosiale medier

For de fleste høres 15 minutter på sosiale medier for en topp-politiker veldig lite ut, men valgforsker og NTNU-professor Anders Todal Jenssen har forståelse for tidsbruken.

- Situasjonen er slik at mange politiske toppfigurer og partimedlemmer har prøvd seg som ivrige bloggere og aktive nettpolitikere. Men det er ytterst få som har klart å være fyrtårn på nettet, og de aller fleste i politikkens elitedivisjon har ikke sjans, sier han.

I tillegg til det man får servert av valgpolitikk gjennom de store avisene og tv-kanalene, mener Todal Jenssen at valgomatene er det store fenomenet for folk flest for å finne ut hva de skal stemme.

- I det store og hele er forestillingen om å vinne valget på Twitter eller andre sosiale medier ganske grunnløse, sier han.

Primært Facebook

Ordføreren bruker for det meste sin politiske Facebook-side for å oppdatere sine over 3800 følgere. Der finner vi for det meste oppdateringer fra hennes hverdag som ordfører, være seg skoleåpning, besøk på eldresenter eller kun et bilde som viser at hun skal delta i en debatt.

- Jeg bruker ikke mye tid på å legge ut strikkemønster og matoppskrifter. I all hovedsak postes politiske ting, med unntak av litt idrett og kulturopplevelser, sier hun.

Men der Facebook-siden oppdateres jevnlig, kan man ikke si det samme om hennes Twitter-konto @ROttervik. Den ble opprettet for tre år siden, og siden den gang er det levert 418 tweets og retweets.

Svarer alle

I hele 2015 har hun lagt ut åtte tweets og retweetet 20 til sine 2115 følgere.

- Det er litt lite ja. Men jeg har hatt noen tekniske utfordringer med Twitter på mobil og nettbrett, og dermed er Facebook blitt prioritert, sier hun.

- Er det for mye fokus på bruk av sosiale medier blant dere politikere?

- Folk er forskjellige. Blant annet har vi en fylkesordfører (Tore O. Sandvik, Ap) som er sammensveiset med sin telefon, og det er flott. Og det er mange i bystyret som også bruker mye tid på sosiale medier. Det finnes vel ingen fasit på hvor mye tid man bør bruke, men for meg handler det om tid. For én ting er sosiale medier, men mailboksen er også til stadighet full. Og jeg har som mål å svare alle, både på sosiale medier og på mail, sier hun.

Surrer i bakgrunn

Svarene fra de andre politikerne i byen og regionen tyder på at de fleste bruker mye mer tid på sosiale medier enn ordføreren.

SV-topp og varaordførerkandidat i Trondheim, Ottar Michelsen sier det slik:

- Det surrer og går i bakgrunnen det meste av tida. Nå i valgkampen bruker jeg det mer aktivt, og jeg er opptatt av å svare alle som tar kontakt for å stille spørsmål og diskutere viktige politiske saker, sier han.

Høyres ordførerkandidat, Yngve Brox, tør ikke anslå i tid.

- Jeg bruker litt tid på å finne ut hva jeg skal poste og hvordan jeg skal formulere meg kort og konkret. Sjekker morgen og kveld, til og fra jobb og litt mellom møter, sier Brox.

- Altfor mye

Gruppelederne i henholdsvis Ap, Venstre og KrF, Geir Waage, Jon Gunnes og Geirmund Lykke svarer at de bruker cirka én time daglig. Det samme gjelder avtroppende varaordfører Knut Fagerbakke. Torhild Aarbergsbotten, Sør-Trøndelag Høyres ordførerkandidat, anslår mellom én til to timer, mens varaordførerkandidat Hilde Opoku fra De Grønne svarer slik:

- Altfor mye!

Og får et slags medynk fra FrPs gruppeleder Elin Marie Andreassen:

- Jeg har aldri tatt sjansen på å finne det ut. Trolig altfor mange timer, sier hun.

Så spørs det om det er flere enn de tre timene Pensjonistpartiets Lillian Dalager Bromseth bruker.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter