Foto: VEGARD EGGEN
Kan stoppe mobbingen: Erlend Moen med sønnen John på skuldrene. Foto: VEGARD EGGEN
Stort engasjement: Det var et tett program med artister, ordfører og personer som delte egne historier om mobbing som bidro under arrangementet på Torvet i går. Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN
Fakkeltog mot mobbing: Ifølge politiet hadde 1500 personer møtt frem for å delta i fakkeltog mot mobbing. Foto: VEGARD EGGEN

Rundt 1500 personer møtte ifølge politiet opp på Torvet i Trondheim for å delta i fakkeltog mot mobbing søndag ettermiddag.

Historien om Odin som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet på to skoler, som sto på trykk i VG nylig, har berørt mange, og i flere byer i Norge ble det arrangert fakkeltog. I Trondheim sto både ordfører, psykolog og rådgiver på talelista for å gi råd om hvordan komme mobbingen til livs.

–Ja, vi skal varsle og handle når noe er galt, men det viktigste er at hver av oss bidrar til å skape vennskap og gode trygge oppvekstmiljø, sa ordfører Rita Ottervik, som understreker hvor viktig det er å bry seg, og at vi må skape fellesskap som er for alle.

Mobbet for hudfarge

Første artist ut var Chand Torsvik fra Namsos. Teksten til sangen «All mot ein» har en klar referanse til det å bli mobbet.

–Så forsvarsløs, de spøtta på deg. All mot ein, alein mot all. I en iskald verden tok du mot all dritt, sang han.

Chand var 16 år da han begynte å skrive tekster selv. Sårene etter år med mobbing, og følelsen av å være annerledes har hele tiden vært en rød tråd i musikken. For det å være adoptert fra India har ikke bare vært lett, til tross for at han har hatt en fin familie og venner rundt seg.

–Å bli mobbet gjør at du føler deg liten. Jeg ønsker gjennom musikken å hjelpe andre og gi trøst, sier han til Adresseavisen.

Chand ble kjent fra talentkonkurransen X-factor på TV2 i 2009.

Vanskelig

–Det rare var at der var det en fordel å være annerledes. Det ga suksess.

For Chand er det på grunn av mobbingen i barne- og ungdomsårene fortsatt vanskelig å opptre i Namsos.

–Jeg gjør det, men det er noe med blikkene og kommentarene fra enkelte der som gjør det vanskelig selv i dag, sier han.

Å skrive har alltid vært en måte å få opplevelsene ut av hodet for ham.

–Hvor personlig jeg har vært har variert litt. I noen tekster har jeg sagt «jeg» i andre «han». Du skal være sterk nok til å stå midt i det når reaksjonene kommer, sier han.

Nå er Chand glad for at han kan være et forbilde for andre som føler at de står alene.

–Det er lett å føle at du er ingenting, men prøv å finn styrken i deg selv, sier han.

Føles vondt

Lisa Føynum (16) brukte nettopp styrken i seg selv da hun fremførte den egenkomponerte sangen «Der fremtiden er» foran over tusen mennesker på Torvet. Også hun bruker erfaringer fra eget liv når hun lager musikk. For henne startet mobbingen i 9-klasse, og handlet mest om utestengelse. Hun har ikke lyst til å gå i detaljer, men mobbing på Facebook var også en del av det hun har opplevd.

–Å være utestengt føles som å være innestengt mellom fire vegger, sier hun.

Å ha noe eget å holde på med, som for Lisa var musikk, ble for henne løsningen videre.

Terapi

–Å skrive tekster er terapi, og jeg tror ikke mange av låtene mine hadde blitt til hadde det ikke vært for at jeg har opplevd det jeg har, sier Lisa.

–Jeg var også 16 år da jeg begynte å skrive tekster selv, sa Chand, som synes det var trist å høre om Lisas opplevelser.

Begge er de klare på at det å satse på noe du er god til, kan ta deg videre.

Kan stoppe mobbing

At mobbing kan stoppes, er ikke Erlend Moen i rådmannens fagstab i tvil om.

–All mobbing kan stoppes. Det gjelder å finne riktig styrke og virkemiddel når det skjer.

Tobarnsmor May-Britt Selbekk, som tok initiativet til fakkeltoget, var svært fornøyd med oppmøtet.