Det mener Axel Christophersen, professor i historisk arkeologi ved NTNU Vitenskapsmuseet, ifølge NRK.

I fjor høst fant arkeologer fra Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) unike spor av en trekirke på parkeringsplassen nord for Peter Egges plass.

Funnene kan trolig dateres tilbake til de første tiårene av 1000-tallet. Det gjør den til en av de eldste kirkebygninger man kjenner til fra en norsk middelalderby, skriver NRK, som var de som først omtalte saken.

- Utfordrer vedtatte sannheter

- Funnene er så oppsiktsvekkende at de utfordrer «vedtatte sannheter» om hvordan Trondheim ble til. Det må tenkes nytt både om hvor den eldste bydannelsen i Trondheim fant sted og hvem som deltok aktivt i prosessen, sier Christophersen til nettstedet.

- 150 års historieskrivning må kanskje skrinlegges, sier han.

«Tidsreise Trondheim» er en barnas guide til historiske Trondheim for både skjerm og papir. Boka og appen ble utgitt like før jul. (Pluss)

Ved siden av trekirka fant arkeologene en kirkegård med noen uvanlige graver: I enkelte av gravene var de døde lagt på et lag av trekull, en opprinnelig engelsk gravskikk som tidligere ikke er påvist i Trondheim.

Bemerkelsesverig få funn

Frem til nå har historikere ment at Olav Tryggvasons kongsgård og kirke ble anlagt mellom dagens Cicignons plass og Dronningens gate. Ifølge Snorre var det en havn her ved navn Skipakrok.

Christophersen sier til NRK at det ikke er funnet annet enn menneskebein i dette området, og ingen spor etter en kirke.

- Det er i det hele tatt gjort bemerkelsesverdig få arkeologiske funn i dette området, sier han.

- Kanskje har vi tenkt feil

For 1000 år siden var Nidelva breiere og vannstanden var 5,5 meter høyere enn i dag. På 1980-tallet fant arkeologer en bukt lenger opp i elva, fra Kjøpmannsgata og inn der Kongens gate ligger i dag.

KRONIKK: IS og verdensarven

Mens det opprinnelige Skipakrok sannsynligvis lå brakk ved fjære sjø, var den nye bukta alltid seilbar.

- Ved denne bukta vet vi at det var bebygd på tidlig 1000-tallet og området hadde god tilgang på sjøen. Så kanskje har vi tenkt helt feil. Kanskje det var her Skipakrok var, sier Christophersen til NRK.