- Det er et veldig stort antall i en liten kommune som har store belastninger fra før når det gjelder integrering, sier Hitra-rådmann Laila Eide Hjertø til adressa.no.

Fredag ble kommunen varslet om beslutningen fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Klar i desember

Norsk mottaksdrift AS skal etablere mottaket per 1. desember. I Adresseavisen fredag sa daglig leder Per Erik Lykstad at det vil bli et sentralisert mottak i tidligere Hitra fjordhotell.

- Vi kan være klare til å ta imot folk én måned etter at vi har signert kontrakt, sa Lykstad.

Smertegrense

Hver femte hitterværing er arbeidsinnvandrer eller flyktning i kystkommunen med totalt 4633 innbyggere. I fjor ble et asylmottak med 50 plasser lagt ned på Hitra. Rådmannen sier 50 personer var det meste kommunen var rigget for å ta i mot.

- Det var en smertegrense i forhold til hva Hitra kommune som organisasjon kan ta i mot. Etter den tid har vi tatt i mot flyktninger. Også i år og neste år vil vi ta i mot flyktninger. Så vet vi at det er søkt om familiegjenforening for totalt 18 personer. Vi ser det som en stor utfordring med tanke på tjenestene våre. Hitra kommune er heller ikke noen budsjettvinner. Når inntektene går ned må vi stramme inn tjenesteyting. Vi kan ikke drive uten penger.

- Hvordan tenker dere å løse dette?

-Vi fikk meldingen i dag, så vi har ikke rukket å tenke så mye over det. Vi må se hvem det er som kommer, om det er mange barn eller småbarn og hvilke tjenester de har behov for. Vi må ha med oss resten av organisasjonen i planleggingen.

- Ble dere overrasket?

- Vi visste at det var ting på gang, men vi er usikre på om fjordhotellet er i stand til å ta i mot så mange på en forsvarlig måte. Det er mennesker det er snakk om, de må ha et forsvarlig botilbud. Hotellet trenger å sprinkles, og det er ikke enkelt å få plass innen 1. desember, sier Eide Hjertø.

- Ikke panikk

Hun understreker at de ikke har panikk.

- Vi vet at det er en flyktningekatastrofe med et stort behov for å bosette flyktninger. Den jevne hitterværing har hele tiden vist seg å være et hjertevarmt folk som tar i mot og hjelper til. Men vi følger ansvaret tynge, for å si det sånn.

Per Erik Lykstad i Norsk mottaksdrift AS sier Hitra vil få vertskommunekompensasjon og at det følger med midler. Han er ikke bekymret for tilbudet til personene de nå skal huse.

- Flertallet av de beboerne som kommer nå vil få oppholdstillatelse og bli integrert i kommunen, noe de vil tjene på. Det kommer 300-400 nye personer hver dag. De ligger i telt i Nord-Norge og det samme diskuteres i Sør-Norge. Nå er det viktig å heve blikket. Sist vi drev mottak på Hitra leverte kommunen veldig gode tjenester til beboerne, og vi hadde en konstruktiv og god dialog med dem, sier Lykstad.