- Jeg tror aldri det kommer til å bære seg. Musikkmiljøet har rett: slike ting må komme nedenfra og opp.

Det sier Jan-Tore Fladvad, daglig leder på Barmuda på Solsiden.

På tampen av fjoråret lanserte Stein Vanebo og Børre Johnsen planene om et nytt kulturhus i ryggen til Dokkhuset på Nedre Elvehavn i Trondheim.

Det nye bygget vil ha en hovedscene med plass til rundt 300 publikummere, i tillegg til en mindre barscene, kontorer og backstage. Huset vil bli et nav i virksomheten til management- og rådgivningsselskapet Dora 3 der Johnsen er daglig leder.

Tirsdag var Adresseavisen i kontakt med nesten alle restaurantdriverne i området. De fleste var positive til initiativet, med unntak av Barmuda-sjefen.

- Økonomisk fiasko

- Mange av byens scener står i dag tomme, og det er allerede en overetablering på restaurant- og kafésiden. En eventuell uteservering vil havne på skyggesiden. Driftsmessig og økonomisk ligner dette på en fiasko, sier Fladvad, som også driver baren og utestedet Fire Fine.

Fladvad er også kritisk til bruken av den planlagte tomten, som ifølge Byplankontoret til Trondheim kommune er regulert til bydelspark.

- Det er hull i hodet å ødelegge den plassen. Vi som holdt til her nede i 13 år, vet at plassen blir brukt. Det har vært både store og små konserter, utstillinger og andre arrangement der, sier han.

Han tror heller ikke huset vil bidra til nye og flere gjester til området.

- Det har ingen effekt. Da Dokkhuset kom, trodde vi det skulle ha en effekt. Det viste seg ikke å stemme. Folk går for å oppleve nokså smale konserter, og så går de hjem. Jeg elsker det Stein Vanebo har gjort for Trondheim, men jeg tror han må holde seg til det han kan. Dette er et luftslott, sier Fladvad.

Mange av byens politikere er svært positive til scenen, som også Bård Flikke har karakterisert som et luftslott.

- Vil gagne alle

Daglig leder på Søstrene Karlsen, Nina Cathrine Karlsen, sier hun er positiv til alt som har med kulturutvikling å gjøre. Samtidig er hun litt usikker på om Solsiden trenger flere bygninger.

- Kanskje bør vi ta vare på de friarealene som finnes der nede. Men skulle det komme en bygning, er Dora 3s kulturhus helt perfekt og vil bli et tilskudd til Solsiden, sier Karlsen.

David Lian, daglig leder på Sot Bar & Burger, er utelukkende positiv til forslaget.

- Dette blir bra! Få folk ut av sentrum og til Solsiden, det vil gagne oss alle. Og så er det fint med mer konkurranse, sier Lian.

- Trekkplaster

Michael Minervini på Una Pizzeria e Bar sier han ikke har noen sterke meninger for eller imot.

- Men alt som skaper aktivitet i området er bra. Om de har valgt den rette tomta må noen andre ta stilling til, sier han.

Lars Erik Vesterdal på Nordøst restaurant og Bar mener Solsiden trenger mer kulturell aktivitet.

- Jo mer som skjer på Solsiden, jo bedre er det for oss som allerede driver næring her nede. Vi har ikke det store kulturtilbudet fra før, så jeg er i høyeste grad positiv. Tommel opp fra meg, sier Vesterdal.

- Det vil bli et trekkplaster på Solsiden som kan trekke andre typer gjester, så hvorfor ikke. Nå som Brukbar/Blæst er borte trenger vi en slik scene. Jeg tror det hadde vært kult, sier Martine Lossius Thorsø, daglig leder på Selma Bar & Pizza.

Eirik Furset, daglig leder på Bare Blåbær som også driver restauranten på Dokkhuset, sier det er lett å være positiv til det generelle initiativet fra Johnsen og Vanebo.

- Trondheim trenger personer som tar initiativ og skaper rom for kultur, men dette luftige området trenger vi å bevare.

Debattinnlegg: Rockhus i Dokkparken er det glade vanvidd

foto
- Mange av byens scener står i dag tomme, og det er allerede en overetablering på restaurant- og kafésiden, sier Jan-Tore Fladvad, daglig leder på Barmuda på Solsiden. Han er skeptisk til planene om kulturhus på Solsiden. Foto: HÅKON JACOBSEN, Adresseavisen
foto
- Skulle det komme en bygning, er Dora 3 sitt kulturhus helt perfekt og vil bli et tilskudd til Solsiden, sier Nina Cathrine Karlsen, daglig leder på Søstrene Karlsen. Foto: Marianne Tønset, Adresseavisen