Arbeiderpartiet justerer sin holdning til oljeaktivitet i Nord-Norge, men går ikke langt nok til at de slår inn på en fremtidsrettet oljepolitikk.

Ap har fått kritikk fra alle kanter for sitt kompromissforslag om oljeleting utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen. Fremskrittspartiet og Høyre bruker de sterkeste ordene. Fra regjeringshold er Aps nye signaler blitt karakterisert som et svik. Regjeringspartiene vil ha en konsekvensutredning av hele det omstridte området. På den annen side er også miljøorganisasjonene og småpartiene misfornøyd.

LES OGSÅ: I Nord-Norge er det blandede reaksjoner på Aps kompromiss.

Jonas Gahr Støre hadde kanskje håpet å få honnør for at partiet ikke lenger er blant de aller ivrigste i jakten på mer olje. Han har gjort en god jobb overfor LO og innad i et parti som er splittet i slike spørsmål.

Men kompromisset er så forsiktig at det bare er snakk om en liten kursendring. Ap sier at de sårbare områdene utenfor Vesterålen og Senja ikke skal røres kommende stortingsperiode, men utelukker dermed ikke at det kan skje senere.

LES OGSÅ: Seks grunner til at saken skaper politiske problemer.

Havområdet vest for Røst, som Ap vil konsekvensutrede, er attraktivt fordi vi vet at det finnes olje og gass der. Men det er også problematisk, siden området er viktig for flere fiskearter.

Når det er enighet om at Norge må gjennom et grønt skifte, mener vi det er på tide å legge bort tanken om oljeaktivitet i alle disse områdene. Norge har allerede betydelige oljereserver i Barentshavet og i andre felt som ikke er utnyttet, og det vil ta mange år før det eventuelt blir aktuelt å bore fra Lofoten og nordover.

LES OGSÅ: Regjeringen tror velgerne vil straffe Ap.

Da kan verdens oljeetterspørsel ha sunket mye, og oljevirksomheten kan bli mindre lønnsom. En fremtidsrettet politikk må gå ut på at Norge gradvis skaffer seg inntekter på andre måter enn gjennom oljeutvinning. En meningsmåling før jul viste også at et flertall i befolkningen nå er imot oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Likevel blir dette spørsmålet en politisk verkebyll i tiden framover, og det kan skape problemer for flere regjeringsalternativer. Høyre og Frp er svært uenig med støttepartiene. SV og Sp er fortsatt ikke enig med Ap. Verkebyllen kan bare fjernes hvis det blir full enighet om at oljeaktivitet i nord er uaktuelt.