218 elever stiller ut i de tomme butikklokalene som preger førsteetasjen i Olavskvartalet.

Tirsdag kveld var det åpning med sprudlende dråper i stettglass, tale og musikkinnslag og rundt 1000 kunstverk å feste blikket på.

– Ser vi Trondheims neste store kunster her?

– Ja, hvem vet. Vi håper det. Det er flere av våre eldste elever som går på kunstlinje, og de har planer om å fortsette videre, sier Kristina C. Karlsen, fagleder for visuell kunst ved kulturskolen i Trondheim.

Stive masker: Drøye 200 elever stiller ut over 1000 verk under Kulturskolefesten denne uka.

– Kunstfagene er superviktige

– Vi har nettopp hatt en debatt om debatt rundt musikk, dans og drama og kunstfagene. Hvorfor er det så viktig at ungene får utfolde seg på denne måten?

– Hvordan ville verden være hvis kunsten ikke eksisterte? Det at barna og ungdommene klarer å utvikle kreativiteten sin og vise det på mange forskjellige måter, har stor verdi. Vi driver ikke sånn at alle skal lære det samme. Men vi gir dem verktøy sånn at de får bruke sin kreativitet til å uttrykke seg på mange artige måter. Kunstfagene er superviktige, fordi vi vet at når du er kreativ, så er du ikke bare kreativ når du skaper noe visuelt eller musikk. Du er kreativ i alt du gjør, uansett, sier Karlsen.

Veggpapp: 218 elever og fem lærere sørger for tidens kunstmønstring i Olavskvartalet denne uka. Her er det grå papp som har blitt til livlige figurer.

– Et høydepunkt

Avdelingen for visuell kunst har lange tradisjoner for en bredt anlagt sommerutstilling, dette er 19. året på rad. Men de har aldri hatt så romslige utstillingslokaler. I fjor stilte elevene ut i Galleri KiTs lokaler. Kulturskolen har for øyeblikket undervisningstilbud i visuell kunst på Bispehaugen skole, Byåsen skole, Gregus gate 7 og på Saupstad skole.

Metallika: Fargerike aluminiumsbilder i Olavskvartalet.

– Dette betyr mye for elevene. De blir veldig synlige når de stiller ut det de har laget. Utstillingen er et høydepunkt i året, forteller lærer Ann Hege Sæther.

– Det er sånn kulturhuset Olavshallen skulle vært bestandig, mener Line Henriksen, produsent for kulturskolefesten for åttende år på rad.

«Giacometti room»: Skulpturer inspirert av den sveitsiske kunstneren Alberto Giacometti. Skjelettet til figurene er formet av hønsenetting og deretter påført flere lag med sement.

Over 4000 elever

– Men det er ikke salgsutstilling?

– Nei, ungene vil ha det med seg hjem etterpå. Men jeg har flere ganger opplevd å være hjemme hos folk og kommentert den fine kunsten på veggene. Da er det artig å høre at det er datteren i huset som står bak verket, sier Henriksen.

Det er åttende år på rad at hele kulturskolen samles til festival. Over 4000 elever sørger, sammen med lærerne, for utstillinger, forestillinger og konserter.

Utstillingen er åpen til og med søndag 11. juni. Rundt om i hele byen er det konserter og forestillinger hver dag denne uka.

Bredt anlagt: Et av de store verkene som stilles ut under den store kunstutstillingen i Olavskvartalet denne uka.