I kvadranten foran McDonalds pågår arbeidet for fullt med å reise den nye scenen med plass til om lag 1500 tilskuere.

– Hverdagsscenen skal ha en lav bruksterskel. Her kan små grupper og trubadurer opptre. Det kan holdes appeller og valgkamparrangement. Det skal kort sagt være et samlingspunkt på Torvet, og det blir et veldig åpent sted, sier landskapsarkitekt i Trondheim kommune, Magnhild Lunde, prosjektleder for scenen.

Kollega Yngvar Gladsø, som er prosjektleder for utformingen av hele det nye Torvet, opplyser at hverdagsscenen er første konkrete bevis på byens nye torv. Hovedentreprenør for scenen er Søbstad. Ordfører Rita Ottervik skal klippe snora 12. desember, samtidig med at det tradisjonsrike julemarkedet åpner. Byggearbeidene startet i begynnelsen av august, straks Olavsfestdagene var over.

Et stykke kake

Det er HUS Arkitekter AS og Multiconsult AS som gikk seirende ut av konkurransen om den nye permanente scenen med «Piece of cake». De ble bedt om å videreutvikle forslaget, og forbedringene ligger til grunn for den endelige utformingen.

Lunde og Gladsø mener sceneutformingen er spektakulær, ikke minst taket med skjermen rundt.

Det store scenetaket er formet i irret og perforerte kobberplater, og «svever» på en betongsøyle. Om kvelden er skjermen lyssatt. Konstruksjonen gjør at scenen kan brukes i flere retninger. Scenegulvet er fem ganger sju meter langt og 80 cm høyt. Gulvet kan utvides med standard sceneelementer.

Sittebenk rundt scenen

Taket er 12 meter i diameter. Rundt scenegulvet er det en sittebenk med tredekke. Scenen er universelt utformet med rampe, som løper opp til scenegulvet langs kanten mot Mc Donalds. Det er planlagt teleslynge under det nye dekket på Torvet, koblet til mikrofon og høyttaleranlegget på den nye scenen.

– Dette gjør scenen til et attraktivt møtested når den ikke er i bruk som scene, sier Lunde.

Hele scenen med møbler og tekniske installasjoner vil koste mellom ni og ti millioner kroner.

Ifølge juryen kan taket med ornamentikk og lyssetting gi en umiddelbar assosiasjon til Rockheim. Men har likevel sin egen originalitet. Scenen fremstår etter juryens mening som et moderne, selvstendig byggverk uten at den konkurrerer med statuen av Olav Tryggvason.

Taket er et sceneloft som gjør det mulig å integrere utstyr for scenerigging. Scenen er svært fleksibel, som gjør det mulig for mange ulike aktører å bruke den.

Juryen uttaler om møblene ved scenen at de gir muligheter for å bygge et sittelandskap helt unikt for Torvet. De tunge soklene gjør møblene vanskelige å flytte på, og tredekket behagelig å sitte på. Det er tenkt å bruke friske farger.

Ved større konserter og andre arrangementer på Torvet vil det bli bygget egne provisoriske scener.

Rustes opp for 170 mill

Yngvar Gladsø forteller at Torvet de nærmeste årene skal rustes opp for 170 millioner kroner. Der scenen bygges, slipper man arkeologiske utgravinger i og med at grunnen for lengst er blitt utgravd.

Det vurderes å bygge en parkeringskjeller på Torvet, og i den forbindelse ble det tidligere i år foretatt arkeologiske utgravinger på fire steder. Resultatet ev utgravingene er nå til vurdering hos Riksantikvaren.

– Utgravingene vil fortsette til sommeren. Det må hele tiden tas hensyn til ulike aktiviteter på Torvet, så arkeologene vil nok måtte holde på enda et års tid, sier Gladsø

EM og VM

Det er vedtatt en ny utforming av hele Torvet, fra Nordre til Prinsenkrysset. Nytt dekke skal legges og ny belysning skal monteres. Mye av neste år vil gå med til videre planlegging av Torvet.

Meningen er at det nye Torvet kan stå ferdig til 2020 når Norge skal arrangere håndball-EM for både menn kvinner, der Trondheim vil stå sentralt. Og året etter, i 2021, er Trondheim Norges kandidat til å arrangere ski-VM.

– Hensikten med det nye Torvet og scenen er å skape aktivitet. Torvet skal omskapes fra en død «steinørken» til et sted folk vil oppholde seg også etter at butikkene har stengt for dagen, understreker Magnhild Lunde.

I full gang: Det er Søbstad som er hovedentreprenør for arbeidene med den nye scenenen, som kommer ved McDonalds. Scenen med møbler koster ni - ti millioner kroner. Foto: Kjell A.Olsen
Spektakulært: Den nye hverdagsscenen på Torvet blir et blikkfang. Scenen har plass for inntil 1500 tilskuere. Foto: HUS Arkitekter / Multiconsult